Taliansky citrónový koláč: Ľahký, svieži a plný chutí

0
Ak hľadáte dezert, ktorý je jednoduchý, no pritom pôsobivý, tento taliansky citrónový koláč s ricottou (alebo marcarpone) je tou správnou voľbou.

Ak hľadáte dezert, ktorý je jednoduchý, no pritom pôsobivý, tento taliansky citrónový koláč s ricottou (alebo marcarpone) je tou správnou voľbou. Spojenie jemného syra, olivového oleja a citrónovej šťavy vytvára dokonalý balans medzi vláčnosťou a sviežosťou. Tento koláč je inšpirovaný tradičnými talianskymi receptami, ktoré stavajú na jednoduchosti a kvalite surovín.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g ricotty alebo mascarpone
  • 120 ml olivového oleja
  • 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry (z bio citróna)
  • 2 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
  • 220 g hladkej múky
  • 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Taliansky citrónový koláč: Postup:

1. Predhrejte rúru

Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si tortovú formu (priemer 22–24 cm), ktorú vymažte maslom alebo vystlite papierom na pečenie.

2. Vyšľahajte vajcia a cukor

Vo väčšej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny – cca 5 minút, kým zmes nezosvetlie a nebude nadýchaná.

3. Pridajte ricottu, olej a citrón

Do vajíčkovej zmesi jemne vmiešajte ricottu, následne olivový olej, citrónovú kôru a šťavu. Miešajte, kým sa všetko krásne nespojí.

4. Suché ingrediencie

V samostatnej miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli. Po častiach ich vmiešajte do tekutej zmesi. Miešajte len do spojenia – nepreháňajte to, aby koláč ostal nadýchaný.

5. Pečenie

Cesto nalejte do formy, zarovnajte a pečte v predhriatej rúre približne 35–40 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.

6. Nechajte vychladnúť a podávaj

Po upečení nechajte koláč chvíľu chladnúť vo forme, potom ho vyklopte a nechajte úplne vychladnúť. Môžete posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť tenkými plátkami citróna.

Tip na záver:

Tento koláč chutí výborne aj po niekoľkých hodinách – dokonca ešte lepšie na druhý deň, keď sa chute krásne prepoja. Podávajte s kopčekom gréckeho jogurtu, ricottového krému alebo čerstvým ovocím.

Andrea Hinková Tarová
Viac zaujímavých článkov nájdete na http://zdravienadoma.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.