Tekvicový koláč – Recept

0

Sychravé jesenné počasie je ideálne na experimenty v kuchyni. Zahrejte sa pri sporáku a nechajte celý domov rozplynúť najrôznejšími vôňami korenia a zeleniny. Jesenný čas môžete využiť na skúšanie nových receptov, ktoré sa vám budú hodiť celý rok. Jeseň sa bezpochyby nesie najmä v znamení tekvice.

Tekvicový koláč
Jedinečný sladký múčnik na jesenné dní.

Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 12 porcií

Potrebujeme:
Na cesto:
100 ml mlieka
60 gramov zmäknutého masla
250 gramov hladkej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr. Oetker
0,5 kávovej lyžičky soli
2 bielky

Na náplň:
700 gramov tekvice (napr. Hokkaido)
500 ml 100 % pomarančovej šťavy
250 gramov kyslej smotany
75 gramov Gustínu Dr. Oetker
2 vajcia
2 žĺtky
80 gramov cukru
1 zarovnanú kávovú lyžičku škorice
polovicu kávovej lyžičky sušeného mletého zázvoru
polovicu kávovej lyžičky mletého muškátového orechu
25 gramov tekvicových jadierok

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
ponorný mixér

Postup:
1.
Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, soľou a bielkami. Pridáme mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 45 minút kysnúť.

2. Na prípravu náplne, tekvicu nakrájame na plátky, odstránime jadierka, olúpeme a nakrájame na malé kúsky. Tekvicu vložíme do hrnca, zalejeme pomarančovou šťavou a asi 15 minút povaríme. Tekvicu potom pomocou ponorného mixéra rozmixujeme. V mise zamiešame kyslú smotanu so škrobom, vajcami, žĺtkami, cukrom, škoricou, zázvorom a muškátovým orieškom dohladka. Pridáme tekvicové jadierka a rozmixovanú tekvicu a dôkladne premiešame.

3. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta vyvaľkáme plát (Ø 34 cm). Nanesieme na dno a okraj vymastenej formy, pritlačíme a vytvoríme okraj vysoký 4 cm. Dno pomocou vidličky na niekoľkých miestach poprepichujeme.

4. Náplň nalejeme na cesto a koláč necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 40 minút

Koláč podávame vlažný.

TIP: Pred podávaním môžeme koláč pokvapkať tekvicovým olejom. Koláč je možné aj zamraziť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.