Sychravé jesenné počasie je ideálne na experimenty v kuchyni. Zahrejte sa pri sporáku a nechajte celý domov rozplynúť najrôznejšími vôňami korenia a zeleniny. Jesenný čas môžete využiť na skúšanie nových receptov, ktoré sa vám budú hodiť celý rok. Jeseň sa bezpochyby nesie najmä v znamení tekvice. Tekvicový koláč.
Tekvicový koláč
Jedinečný sladký múčnik na jesenné dni.
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Potrebujeme:
Na cesto:
100 ml mlieka
60 gramov zmäknutého masla
250 gramov hladkej múky
1 balíček sušeného droždia
0,5 kávovej lyžičky soli
2 bielky
Na náplň:
700 gramov tekvice (napr. Hokkaido)
500 ml 100 % pomarančovej šťavy
250 gramov kyslej smotany
75 gramov škrobu
2 vajcia
2 žĺtky
80 gramov cukru
1 zarovnanú kávovú lyžičku škorice
polovicu kávovej lyžičky sušeného mletého zázvoru
polovicu kávovej lyžičky mletého muškátového orechu
25 gramov tekvicových jadierok
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
ponorný mixér
Postup:
1. Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, soľou a bielkami.
Pridáme mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 45 minút kysnúť.
2. Na prípravu náplne, tekvicu nakrájame na plátky, odstránime jadierka, olúpeme a nakrájame na malé kúsky.
Tekvicu vložíme do hrnca, zalejeme pomarančovou šťavou a asi 15 minút povaríme. Tekvicu potom pomocou ponorného mixéra rozmixujeme.
V mise zamiešame kyslú smotanu so škrobom, vajcami, žĺtkami, cukrom, škoricou, zázvorom a muškátovým orieškom dohladka. Pridáme tekvicové jadierka a rozmixovanú tekvicu a dôkladne premiešame.
3. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta vyvaľkáme plát (Ø 34 cm). Nanesieme na dno a okraj vymastenej formy, pritlačíme a vytvoríme okraj vysoký 4 cm. Dno pomocou vidličky na niekoľkých miestach poprepichujeme.
4. Náplň nalejeme na cesto a koláč necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Čítajte tiež: Tekvica patrí do jedálnička
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 40 minút
Koláč podávame vlažný.
TIP: Pred podávaním môžeme koláč pokvapkať tekvicovým olejom. Koláč je možné aj zamraziť.
Všetko o zdraví čítajte na našom novom webe https://zdravienadoma.sk/
- Fantazijná dobrodružný príbeh Krkavčí kráľÚspešná slovenská autorka Kristína Brestenská má na svojom konte už osem kníh, hoci debutovala pomerne nedávno, v roku 2018. Jej doménou sú historické romanticko-dobrodružné príbehy. Veľký záujem čitateľov vzbudil aj jej prvý fantazijný román s názvom Srieň, Pochodeň a Temnota. Po troch rokoch dočkal pokračovania v podobe Krkavčieho kráľa, nového strhujúceho príbehu ťažko skúšaného kráľovstva… Čítať viac: Fantazijná dobrodružný príbeh Krkavčí kráľ
- Očistná kúra podľa lunárneho mesiacaKruhy pod očami, našednutá pleť bez jasu, telesná nepohoda a únava, ktoré vás sprevádzajú na každom kroku. Najvyšší čas naplánovať očistný program a telu i pleti dodať poriadnu dávku energie. Očistná kúra. Naše telo a pleť čas od času potrebujú dôkladné prečistenie a očistnú kúru, ktorá ich zbaví všetkých neduhov, pripraví ich na intenzívnu starostlivosť… Čítať viac: Očistná kúra podľa lunárneho mesiaca
- Tiramisu – to najlepšie ku kávičke – ReceptTiramisu je obľúbený nepečený taliansky recept, ktorý sa rozšíril do celého sveta. Dnes sa pripravuje v rôznych variáciách, z vajciami aj bez nich a tiež s akcentom na rozličné potravinové intolerancie. Tiramisu vyzerá na prvý pohľad zložitý na prípravu, aj preto som prípravu tohto dezertu trochu odkladala. Potom som sa do neho pustila a bola… Čítať viac: Tiramisu – to najlepšie ku kávičke – Recept
- Príďte si vychutnať najlepšiu kávu s príchuťou lásky. Kniha: Kaviareň Pumkin SpiceKniha: Kaviareň Pumpkin Spice je 1.diel novej série Prístav snov. Jeanie nikdy nevlastnila kaviareň. Je to však pre ňu vynikajúca príležitosť začať odznova, presne ako dúfala… Ak máte radi pohodové čítanie s vôňou kávy posypanej škoricou a množstvom romantiky, táto knižka je presne pre vás. Jeanie Ellisová nikdy nevlastnila kaviareň. Nielenže netuší, ako ju spravovať, no už… Čítať viac: Príďte si vychutnať najlepšiu kávu s príchuťou lásky. Kniha: Kaviareň Pumkin Spice
- Čakry a energie. Ako to funguje?Ako prvé by som chcela napísať, že tento článok rozhodne nie je o tom, aby ste hneď odišli z nefunkčného vzťahu, či práce. Všetko je proces a niekedy sa veci dajú zachrániť. Tento článok vám má skôr pomôcť zistiť, odkiaľ k vám energia prichádza a kadiaľ odchádza. Zrozumiteľným spôsobom. Čakry sú energetické centrá. Je to… Čítať viac: Čakry a energie. Ako to funguje?