Tekvicový koláč – Recept

0

Sychravé jesenné počasie je ideálne na experimenty v kuchyni. Zahrejte sa pri sporáku a nechajte celý domov rozplynúť najrôznejšími vôňami korenia a zeleniny. Jesenný čas môžete využiť na skúšanie nových receptov, ktoré sa vám budú hodiť celý rok. Jeseň sa bezpochyby nesie najmä v znamení tekvice. Tekvicový koláč.

Tekvicový koláč


Jedinečný sladký múčnik na jesenné dni.

Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 12 porcií

Potrebujeme:
Na cesto:
100 ml mlieka
60 gramov zmäknutého masla
250 gramov hladkej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr. Oetker
0,5 kávovej lyžičky soli
2 bielky

Na náplň:
700 gramov tekvice (napr. Hokkaido)
500 ml 100 % pomarančovej šťavy
250 gramov kyslej smotany
75 gramov Gustínu Dr. Oetker
2 vajcia
2 žĺtky
80 gramov cukru
1 zarovnanú kávovú lyžičku škorice
polovicu kávovej lyžičky sušeného mletého zázvoru
polovicu kávovej lyžičky mletého muškátového orechu
25 gramov tekvicových jadierok

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
ponorný mixér

Postup:
1.
Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, soľou a bielkami. Pridáme mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 45 minút kysnúť.

2. Na prípravu náplne, tekvicu nakrájame na plátky, odstránime jadierka, olúpeme a nakrájame na malé kúsky. Tekvicu vložíme do hrnca, zalejeme pomarančovou šťavou a asi 15 minút povaríme. Tekvicu potom pomocou ponorného mixéra rozmixujeme. V mise zamiešame kyslú smotanu so škrobom, vajcami, žĺtkami, cukrom, škoricou, zázvorom a muškátovým orieškom dohladka. Pridáme tekvicové jadierka a rozmixovanú tekvicu a dôkladne premiešame.

3. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta vyvaľkáme plát (Ø 34 cm). Nanesieme na dno a okraj vymastenej formy, pritlačíme a vytvoríme okraj vysoký 4 cm. Dno pomocou vidličky na niekoľkých miestach poprepichujeme.

4. Náplň nalejeme na cesto a koláč necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Čítajte tiež: Tekvica patrí do jedálnička

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 40 minút

Koláč podávame vlažný.

TIP: Pred podávaním môžeme koláč pokvapkať tekvicovým olejom. Koláč je možné aj zamraziť.

Všetko o zdraví čítajte na našom novom webe https://zdravienadoma.sk/

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.