Sychravé jesenné počasie je ideálne na experimenty v kuchyni. Zahrejte sa pri sporáku a nechajte celý domov rozplynúť najrôznejšími vôňami korenia a zeleniny. Jesenný čas môžete využiť na skúšanie nových receptov, ktoré sa vám budú hodiť celý rok. Jeseň sa bezpochyby nesie najmä v znamení tekvice. Tekvicový koláč.
Tekvicový koláč
Jedinečný sladký múčnik na jesenné dni.
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Potrebujeme:
Na cesto:
100 ml mlieka
60 gramov zmäknutého masla
250 gramov hladkej múky
1 balíček sušeného droždia
0,5 kávovej lyžičky soli
2 bielky
Na náplň:
700 gramov tekvice (napr. Hokkaido)
500 ml 100 % pomarančovej šťavy
250 gramov kyslej smotany
75 gramov škrobu
2 vajcia
2 žĺtky
80 gramov cukru
1 zarovnanú kávovú lyžičku škorice
polovicu kávovej lyžičky sušeného mletého zázvoru
polovicu kávovej lyžičky mletého muškátového orechu
25 gramov tekvicových jadierok
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
ponorný mixér
Postup:
1. Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, soľou a bielkami.
Pridáme mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 45 minút kysnúť.
2. Na prípravu náplne, tekvicu nakrájame na plátky, odstránime jadierka, olúpeme a nakrájame na malé kúsky.
Tekvicu vložíme do hrnca, zalejeme pomarančovou šťavou a asi 15 minút povaríme. Tekvicu potom pomocou ponorného mixéra rozmixujeme.
V mise zamiešame kyslú smotanu so škrobom, vajcami, žĺtkami, cukrom, škoricou, zázvorom a muškátovým orieškom dohladka. Pridáme tekvicové jadierka a rozmixovanú tekvicu a dôkladne premiešame.
3. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta vyvaľkáme plát (Ø 34 cm). Nanesieme na dno a okraj vymastenej formy, pritlačíme a vytvoríme okraj vysoký 4 cm. Dno pomocou vidličky na niekoľkých miestach poprepichujeme.
4. Náplň nalejeme na cesto a koláč necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Čítajte tiež: Tekvica patrí do jedálnička
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 40 minút
Koláč podávame vlažný.
TIP: Pred podávaním môžeme koláč pokvapkať tekvicovým olejom. Koláč je možné aj zamraziť.
Všetko o zdraví čítajte na našom novom webe https://zdravienadoma.sk/
- Darčeky pre ženy po 50-ke, ktoré potešia a inšpirujú: Čas na krásu, zdravie a nové zážitky!Keď sa blížia Vianoce, často sa zamýšľame, ako potešiť svojich blízkych. Ženy po 50-ke si zaslúžia špeciálnu pozornosť – je to obdobie života, kedy sa môžu venovať svojim túžbam, záľubám a zdraviu. Tento vek nie je o spomaľovaní, ale o nachádzaní radosti v malých veciach a budovaní nových zážitkov. Prinášame inšpiratívny zoznam darčekov, ktoré nielenže… Čítať viac: Darčeky pre ženy po 50-ke, ktoré potešia a inšpirujú: Čas na krásu, zdravie a nové zážitky!
- Spln v Blížencoch prinesie stíšenieSpln v Blížencoch môže u niektorých ľudí otvoriť hriechy z minulosti. Niečo, čo nebolo vyriešené, sa vráti. A ľudia dostanú opäť možnosť to vyriešiť. Čo nie je vyriešené, bude sa v rôznych situáciách vracať. A to dovtedy, kým to nevyriešime. Nájdime vnútorný pokoj tým, že odpustíme. Sebe aj druhým. Stretli sa Blíženci so Strelcom a… Čítať viac: Spln v Blížencoch prinesie stíšenie
- Vyradili by ste cukor, ak by ste vedeli, aký úžasný život vás čaká?Predstavte si život bez neustálej únavy, náhlych chutí na sladké a kolísavej nálady. Život, v ktorom vaše telo funguje ako dokonale zladený orchester. To všetko sa môže začať jedinou zmenou – vyradením cukru z vášho jedálnička. Hoci sa to môže zdať ako veľká výzva, odmenou vám bude viac energie, lepšia nálada a zdravšie telo. Chcete… Čítať viac: Vyradili by ste cukor, ak by ste vedeli, aký úžasný život vás čaká?
- Horoskop na rok 2025: Prelomový rok, ktorý uzatvorí všetky nevyriešené kapitoly!Rok 2025 je podľa numerológie rokom čísla 9, čo znamená uzatváranie cyklov, dokončovanie nedoriešených vecí a uvoľnenie priestoru pre nové začiatky. Tento rok nás vyzýva k tomu, aby sme sa zbavili starých návykov, vzťahov či situácií, ktoré nás už neobohacujú. Je to čas introspekcie, odpustenia a hľadania rovnováhy. Astrologicky bude rok 2025 zaujímavý svojimi pohybmi… Čítať viac: Horoskop na rok 2025: Prelomový rok, ktorý uzatvorí všetky nevyriešené kapitoly!
- Vianočné praclíkové jednohubky – naslano i nasladkoNáročnosť: stredne náročné Čas prípravy: asi 100 minútČas pečenia: asi 40 minútVystačí na: asi 10 porcií Potrebujeme: Na cesto:450 gramov hladkej múky1 balíček droždia 2 ½ zarovnaných KL soli2 zarovnané PL trstinového cukru90 gramov zmäknutého masla250 ml teplej vody Na potretie a uvarenie: 1 PL oleja3 l vody50 gramov sódy bikarbóny Na potretie a posypanie:… Čítať viac: Vianočné praclíkové jednohubky – naslano i nasladko