Tradičné judášky – Recept

0

Judášky sa podávajú na Veľký piatok, na znak konca pôstu a začiatku veľkonočných sviatkov – kríž je symbol ukrižovania Krista, korenie indikuje balzamovanie tela. 

Prinášame vám dva recepty. Jednoduchší s pomocou ingrediencií od Dr. Oetker a ten klasický.

Náročnost: stredne náročná príprava
Čas prípravy: asi 20 minút
Celkový čas prípravy: asi 125 minút
Vystačí na: 12 kusov

Jednoduchší spôsob s použitím ingrediencií od Dr. Oetker
Potrebujeme:

Na cesto:
1 balenie Buchiet Dr. Oetker  
200 ml vlažného mlieka
150 gramov rozpusteného, vychladnutého masla
1 KL Rumovej arómy Dr. Oetker
50 gramov hrozienok

Na klasický postup potrebujeme:
300 gramov polohrubej múky
300 gramov hladkej múky
3 žĺtky
3 PL lyžice kryštálového cukru
Droždie
250 ml vlažného mlieka
Citrónová kôra z polovice citróna
1 čj soli

Na potretie a ozdobenie:
1 rozšľahané vejce
50 g plátky mandlí

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie

Postup:
1. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť kvások.

2. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a kvások. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.

3. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 12 rovnakých dielov.

4. Z každého dielu vytvoríme valčeky s dĺžkou asi 20 cm, ktoré vytvarujeme do špirály alebo rôznych iných tvarov. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 20 minút kysnúť. Potom ich potrieme pomocou štetca alebo pierka vajcom a posypeme plátkami mandlí.

5. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Doba pečenia: asi 25 Minút

TIP: Judášky môžeme podľa chuti potrieť medom alebo rozpusteným maslom. Júdašky môžeme po vychladnutí posypať aj Vanilkovým cukrom Dr. Oetker zmiešaným s 1 zarovnanou PL práškového cukru.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.