Správne servírovanie vína nie je tak jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pri jeho podávaní si dokonca ani neuvedomujeme, že robíme chyby. Medzi najčastejšie patria podávanie nesprávneho druhu vína k pokrmom, servírovanie zle vychladeného vína a neznalosť jeho skladovania. Vybrali sme desať najčastejších slovenských zlozvykov v podávaní vína a vysvetlíme, ako správne postupovať.
Nesprávny výber vína k pokrmu
Najčastejším prehreškom je servírovanie nevhodného druhu vína k určitému pokrmu. Ani jedno, ani druhé si takto nevychutnáte. Existuje niekoľko základných pravidiel, podľa ktorých sa môžete riadiť. K ľahkým jedlám (ryby, kuracie mäso, teľacie, svetlé omáčky) sa hodí biele víno, výdatné pokrmy zas podčiarkne ľahšie červené víno alebo chuťovo sýte biele víno.
K tmavému mäsu (hovädzie, baranie, divina, alebo aj pečienka), ťažkým mäsitým pokrmom a korenenému jedlu zvoľte červené víno.
Sladké dezerty skvele sprevádza sladké víno. Ak si radi pochutnávate na syroch, voľba vína závisí od typu syra. Málokto z nás tiež napríklad vie, že keď používame víno pri varení, mali by sme rovnakú odrodu servírovať aj pri stole.
Víno vychladené na zlú teplotu
Určiť správnu teplotu vína je ťažký oriešok. Prechladením víno stráca svoju vôňu a špecifickú chuť. Neodporúčame chladenie v chladničke, a víno sa musí pomaly. Vysoké teplotné rozdiely by hneď fľašu znehodnotili. Najväčšou chybou je aj ochladenie vína kockami ľadu. Aróma a chuť sú v sekunde preč.
Ako servírovať víno | ||
Druh vína | Odporúčaná teplota pri podávaní vína | Odporúčaná teplota pri konzumácií vína |
Šumivé a šampanské | 5 °C | 7-9 °C |
Biele suché, mladé a ružové, polosladké a sladké vína, vína neskorého zberu | 8 °C | 9-11 °C |
Mladé červené, ľahké a ovocné vína | 8 °C | 10-12 °C |
Silné biele vína | 8-10 °C | 10-12 °C |
Ťažké červená vína | 12-13 °C | 14-15 °C |
Červené s bohatým obsahom tanínu | 15-17 °C | 18-20 °C |
Staré likérové vína | 10-12 °C | 13-15 °C |
Otváranie vína nekvalitnou vývrtkou
Do vývrtky by mal každý milovník vína zainvestovať. Treba vyberať podľa skrutkovice. Mala by mať voľný stred, byť tenká a s ostrou špičkou. V opačnom príde môže korok rozdrobiť. Najpraktickejšia je dvojfázová (barmanská) vývrtka. Ak však nie ste takí zruční, môžeme vám odporučiť aj najpredávanejšiu klasiku, ktorou je motýlikovitý model. „Nožíku so skrutkovicou“ ešte po starom otcovi sa radšej vyhnite. Nielenže by ste prišli o nervy, ale možno aj o fľašu vína.
Neznalosť dĺžky korkovej zátky
Korkovú zátku by sme nemali pri otváraní v žiadnom prípade porušiť, pretože jej čiastočky by sa mohli dostať do vnútra fľaše. Pred tým než začnete otvárať víno, vždy sa pozrite na hrdlo fľaše a zistite dĺžku korku, aby ste vývrtku ponorili tak akurát.
Zátka, ktorá lupne pri otváraní fľaše
Myslíte si, že na svojich hosťov urobíte dojem, ak vám pri otváraní vína zátka hlasito lupne? Omyl. Po správnosti by korok nemal vydať žiadny zvuk
Nevhodný typ pohára
Červené a biele víno servírujte v bezfarebných pohároch z tenkého skla v tvare kalichu so stopkou, ktorá by mala byť dlhá aspoň 5 cm, aby sa pohárik pohodlne držal. Biele a ružové vína podávame v menších pohárikoch tulipánového tvaru, červené vo väčších a širších so zúženým hrdlom. Úzke a vysoké kalichy sa hodia na šampanské a sekt.
Fľašu opierame o pohár a kvapkáme víno na stôl
Pri nalievaní vína by sme mali myslieť na to, aby sa fľaša nedotýkala pohára. Trením skla, by sa mohlo z pohára odštiepiť. Otvorenú fľašu obaľte plátenným obrúskom, ktorý zachytí prípadné kvapky. Pri nalievaní môžete kvapkaniu vína na stôl zamedziť aj tak, že na záver hrdlo fľaše nadvihnete a pootočíte.
Rozlievanie vína podľa osobných preferencií
Je síce milé najprv obslúžiť toho, kto je vášmu srdcu blízky, ale aj tak by ste sa mali riadiť určitým poradím podľa bontónu. Najprv trochu naplňte svoj pohár a ochutnajte, či je víno v poriadku. Potom vždy z pravej strany nalievajte hosťom podľa nasledujúceho poradia:
1) duchovným (ak sú medzi nami),
2) ženám,
3) významným osobám a oslávencom,
4) zvyšným hosťom,
5) sebe.
Víno zabúdame na stole, až kým stratí správnu teplotu
Biele, ružové a šumivé vína po otvorení odporúčame uchovávať v chladených nádobách s ľadom a vodou, aby si udržali svoju odporúčanú teplotu. Ak je treba, môžeme takto chladiť aj červené víno.
Víno nesprávne skladujeme
Štandardne víno kúpime a dáme ho do chladničky. Tento, pre Slovákov bežný, postup je však tak trochu barbarský. Teplota, vlhkosť, svetlo a poloha fľaše, to všetko rozhoduje o kvalite a chuti vína. Namiesto balkóna či chladničky odporúčame použiť radšej špeciálnu vínotéku, kto vínu poskytne tie najvhodnejšie podmienky.