Chcete si vychutnať mimoriadne lahodnú chuť kávy? Vyberte si tú z pražiarne

0

Ovocie a zelenina, mäso, mliečne výrobky, chlieb. Pri týchto potravinách vieme, že hlavnú úlohu zohráva čerstvosť. Len veľmi málo spotrebiteľov si však uvedomuje, že je to tak aj v prípade kávy.

V našom článku vám preto chceme vysvetliť, prečo je čerstvá káva najlepšia a ako sa k nej dostať.

Prečo je čerstvosť dôležitá?

Čerstvosť je pri káve dôležitá, pretože od nej do značnej miery závisí chuťový zážitok. Ako spotrebiteľ by ste si preto pri kúpe mali dávať pozor na dátum praženia a obal, ktorý spomaľuje proces starnutia (vrecko s aroma ventilom). Aby vám káva doma chutila čo najdlhšie, treba ju chrániť aj pred kontaktom s kyslíkom, teplotnými výkyvmi, svetlom, vlhkosťou a cudzími arómami.

Chuť a kvalita hotovej šálky kávy však závisí vo veľkej miere od stavu zŕn. A hoci sú kávové zrná produktom, pri ktorom je rozhodujúca čerstvosť, často sa s nimi nevhodne zaobchádza. Kupujúci sú nútení pozerať sa len na dátum predaja. Väčšina ľudí si pritom ale  neuvedomuje, že svoju úlohu môže zohrať aj čas praženia.

Ak si preto chcete vychutnať lahodnú chuť kávy čo najviac, investujte do nápoja, ktorý sa k vám dostal z kvalitnej  pražiarne kávy v čo najkratšom čase.

A čo mletá káva?

Mletá káva v porovnaní s celými zrnami stráca arómu oveľa rýchlejšie. Samozrejme, ak namletú kávu skonzumujete rýchlo, nie je to problém. Najlepšou voľbou sú však celé zrná, ktoré sa pred každou prípravou pomelú v požadovanom množstve a môžu byť zároveň aj ideálnym darčekom pre obchodných partnerov.

Čerstvosť kávy podporíte aj správnym obalom

Ako sme už spomínali v úvode, kvalita a chuť kávy závisí aj od spôsobu jej balenia a skladovania. Kvalitnejšie kávy sa zvyčajne preto ponúkajú vo vrecúšku vybavenom takzvaným aroma ventilom. Zrnká sa po upražení plnia do vrecka tiež tak, aby mali čo najmenší kontakt so vzduchom.

CO₂ potom môže uniknúť cez aróma ventil, pričom zároveň nemôže do vrecka preniknúť žiadny kyslík a falšovať arómu. Týmto spôsobom sú zrná ideálne chránené a aróma sa môže nerušene rozvinúť.

Veľkou chybou mnohých z nás pri skladovaní je prekladanie kávových zŕn do plechovky. Takto sa zrno rýchlo dostane do kontaktu s kyslíkom na veľkej ploche a stratí chuť i vôňu. Preto je lepšie ich nechať v pôvodnom obale, ktorý si z obchodu alebo pražiarne donesiete domov v kvalitnej bavlnenej taške s potlačou.

Najlepšie je použiť na uzavretie kvalitnej kávy vzduchotesnú uzamykaciu sponu. Balenie by malo byť zapečatené čo najbližšie k zrnám, aby kyslík nemal najmenšiu šancu vašu obľúbenú kávu znehodnotiť. Takto získate kávu, ktorá vám prinesie príjemné opojenie a nezameniteľnú chuť po dlhú dobu.

Zdroj obrázka: Kingmaya Studio/Shutterstock.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.