Listy medvedieho cesnaku sú veľmi účinné a zdraviu prospešné. Medvedí cesnak rastie práve teraz a ponúka nám veľa možností, ako ho môžeme využiť v kuchyni. Najčastejšou prípravou je pesto. A práve pesto medvedí cesnak som použila pri príprave halušiek.
Nebudem hrať chrumkavú, halušky som si zjednodušila a použila hotové. Ponúkam vám preto dve verzie prípravy halušiek.
Halušky pesto z medvedieho cesnaku od Dr. Oetker
Potrebujeme:
Slovenské halušky
Pesto z medvedieho cesnaku. Ako si ho môžete pripraviť a potom vychutnávať počas celého roka? Pozri tu: https://andawell.sk/darcek-od-medvedov/
Na omáčku:
50 gramov masla
30 gramov hladkej múky
700 ml mlieka
150 gramov syru (nastrúhaného)
soľ, korenie
Postup:
1. Obsah vrecka vysypeme do mixéra a pridáme 200 ml vody. Premiešame, a necháme 3 až 5 minút odstáť.
2. Medzitým si dáme na šporák hrniec s vodou a soľou a počkáme, kým zovrie.
3. Cesto pretlačíme cez sitko na halušky (tzv. haluškovač) alebo nakrájame na doske na halušky a dáme do vriacej vody.
4. Keď halušky vyplávajú na povrch, precedíme ich, môžeme opláchnuť studenou vodou a nakvapkáme na nich olivový olej. Premiešame.
5. Pridáme pesto a poriadne premiešame, až kým nám nevzniknú krásne zelené a zdravé halušky.
Čítajte tiež: https://andawell.sk/halusky-s-novou-recepturou-recept/
Postup na omáčku:
1. Do hrnca dáme roztopiť maslo.
2. Do roztopeného masla dáme múku a poriadne premiešame tak, aby sme nemali žiadne hrudky – najlepšie metličkou.
3. Po častiach začneme pridávať mlieko. Vždy dobre premiešame.
4. Nakoniec ide strúhaný syr. Opäť dobre premiešame.
5. Pridáme soľ a korenie podľa svojej chuti.
TIP na servírovanie:
Do stredu taniera dáme halušky. Navrch nalejeme menšou žufánkou syrovú omáčku a úplne navrch ide slaninka.
Dobrú chuť.
Čítajte tiež: Veľkonočné nátierky – Recept
Bonus:
Ako si pripraviť halušky – pesto medvedí cesnak
Potrebujeme:
300 gramov polohrubej múky
1 vajce
Soľ
100 ml vlažnej vody
Postup:
1. Najprv do misy rozbijeme vajce. Pridáme vlažnú vodu a soľ.
2. Potom pomaly pridáme múku, vznikne nám cesto, ktoré poriadne premiesime.
3. Zvyšný postup je rovnaký, ako v predchádzajúcom prípade.