Sviatok zaľúbených môžete uchopiť rôznymi spôsobmi. Niekto kupuje svojej polovičke darčeky, niekto neoslavuje vôbec. Čo tak pripraviť pre vašu polovičku niečo v kuchyni? Pripravila som pre vás jednoduchý recept na vafle a veríme, že sa ním budete inšpirovať a vyslúžite si minimálne jeden veľký sladký bozk.
Vafle sú koláč z kysnutého alebo nekysnutého cesta, pečeného medzi dvoma železami s typickým mriežkovaním. Pochádzajú z Francúzska alebo Belgicka.
Základný rozdiel oproti palacinkám je ten, že sa do vaflí dáva maslo a cukor. Vďaka tomu majú karamelovejšiu chuť.
Sladké raňajky
Počet porcií: 10
Potrebujeme: vafľovač, strúhadlo
Potrebujeme:
6 vajíčok
60 gramov smotany na šľahanie
2 lyžice mlieka
60 gramov masla
1 limetku
štipku soli
80 gramov kryštálového cukru
125 gramov hladkej múky
475 gramov broskýň z konzervy
4 lyžice strúhaného kokosu
rastlinný olej
8 – 10 guľôčok vanilkovej zmrzliny
Postup:
Cesto
1. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
2. Smotanu a mlieko zohrejeme.
3. Maslo vymiešame s nastrúhanou limetkovou kôrou, soľou a cukrom do peny.
4. Za stáleho miešania pridáme žĺtky, múku, limetkovú šťavu a zohriatu smotanu s mliekom. Opatrne primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Necháme 30 minút odpočívať.
Broskyne
Broskyne scedíme a nakrájame na plátky. Strúhaný kokos opečieme na panvici bez použitia tuku. Necháme vychladnúť a potom ním posypeme nakrájané broskyne.
Čítajte tiež:Ako pripraviť zdravé raňajky?
Vafle
Odpočinuté cesto premiešame a nalievame po naberačkách do stredu rozohriateho vafľovača (nerozlievame až ku krajom), ktorý sme potreli olejom.
Pečieme dozlatista. Hotové vafle podávame s kokosovými broskyňami a vanilkovou zmrzlinou.
Čítajte tiež: Naučte deti hravo, ako jesť zdravo