Ako sa pijú hviezdy? Skladovanie, servírovanie a pitie

1

Roztržitý, takmer slepý pivničný majster – benediktínsky mních Dom Pierre Pérignon pred vyše tristo rokmi daroval svetu „trblietavé víno.“ Medzinárodný biznis z neho urobila legendárna francúzska obchodníčka Madame Clicquot Ponsardin, ktorej sa podľa výroku podarilo „klikovým“ vínom opiť svet.

Začnime hypotézou, ktorú sa podarí buď potvrdiť alebo vyvrátiť. „Piť bublinky nie je žiadna veda.“ Poďme na to.

Na tých bublinkách niečo je!
Kým zemiaky a kukurica do hladomorom sužovanej Európy putovali viac, ako 200 rokov, záujem o Pérignonov vynález v radoch šľachty bol na tú dobu nevídaný. Plniť si čaše bublinkami a zajedať ich kaviárom bol symbol nehorázneho prepychu, ktorý opulentne predvádzali najmä vysokopostavení Rusi.

Bublinky milovali aj napriek prestrelenej cene nápoja. Kým krava stála dva ruble, fľaša „hviezd“ vyšla na 12. Udržať totiž fľaše s aktívnymi kvasinkami, ktoré mali na svedomí perlivosť nápoja pohromade bolo umenie. Spočiatku veľa šampanského vyšlo nazmar kvôli explodujúcim fľašiam, ktoré tlak vo svojom vnútri jednoducho nevydržali. To však nebránilo masívnemu predaju, ktorý v priebehu desaťročia z 20 000 fliaš stúpol na neuveriteľných 250 tisíc.

Ak ste bublinkám doposiaľ neprišli na chuť, je možné, že len potrebujete objaviť umenie, ktoré sa skrýva za ich skladovaním, servírovaním a samotným pitím.

Takto sa pijú hviezdy
Opojný nápoj, ktorého základom sú bobule Pinot Noir, Pinot Meunier alebo Chardonnay sa s cieľom dosiahnutia čo najlepšieho zážitku nikdy nepodchladzuje. Ľadom preplnené chladiace nádoby sú dôkazom neznalosti toho, kto nápoj podáva. V nádobe, kde chladíte perlivé víno by mal byť pomer vody a ľadu 1:1.

Ideálna teplota na podávanie bubliniek sa pohybuje v rozpätí 6 – 8 0C. Pri nižšej teplote sa chuť sektu

Šumivé víno, sekt či nesprávne „šampus“ – zľudovený názov odvodený od presne vymedzeného územia na pestovanie hrozna vo francúzskej provincii Champagne otvárajte nežne: Fľašu osušte obrúskom. Nebaľte ju, tento zvyk sa zaužíval v podnikoch, kde boli čašníci inštruovaní prekryť etiketu lacného sektu, aby oklamali konzumentov.

Uchopte ju do ľavej ruky, jemne ju nakloňte na bok (platí pre pravákov, ľaváci to spravia opačne) a palcom pravej ruky držte korok. Otáčajte vždy fľašu, nikdy nie uzáver. Majte rešpekt pred rýchlosťou, ktorou uzáver opúšťa hrdlo fľaše – reč je v niektorých prípadoch až o 300 km/h.

Samotným nalievaním vzdávate hold hosťovi i samotnému nápoju. Palec silnejšej ruky vsuňte do otvoru na dne fľaše. Prstami objímte fľašu tak, aby hostia mali možnosť vidieť etiketu. Prstami opačnej ruky podoprite hrdlo fľaše a navlhčite pohár – malé množstvo sektu nalejte na jeho dno a počkajte, kým pena usadí. Nalejte opäť asi 2 cm nápoja do pohára, nechajte usadiť. Až pri treťom dotyku fľaše s pohárom, ktorý stojí rovno (!) dolejte pohár.

Niekdajší zvyk piť sekt z pohárov v tvare misky už taktiež vyšiel z módy. A nejde o žiaden výstrelok. Fyzika v tomto prípade nepustí – respektíve pustí až príliš veľa vzácnych bubliniek do vzduchu. Šampanskému lahodiacim spôsobom jeho servírovania už nie sú ani poháre v tvare flauty!Širšie dno a užší vrchný okraj tenkostenného pohára síce zabezpečil, že väčšina bubliniek zostalo na mieste, pre ktoré boli stvorené – v nápoji – ale obral konzumenta o zážitok z vône. Poháre tulipánového tvaru sú vhodnejšie. Smerom nahor sa zužujú, no umožnia hosťovi vychutnať si nie len chuť, ale aj vôňu nápoja.

Poháre na sekt neumývajte saponátom. Vytvára na skle jemný film, ktorý obmedzí perlenie. Umyte ich čistou vodou a proces „doťuknite“ vyleštením bavlnenou utierkou, ktorá nepúšťa vlákna.

Skladovanie
Pri sektoch sa všeobecne odporúča, aby sa po zakúpení príliš dlho neskladovali. “Malo by sa tiež dbať na to, aby sa sekt skladoval na chladnom, pokojnom a tmavom mieste,“ hovorí Ing. Ingrid Vajcziková, PhD., hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E.. Odporúča tiež  skladovanie vo vertikálnej, pred horizontálnou polohou, pretože pri skladovaní v stoji sa vo voľnom priestore medzi hladinou a zátkou vytvorí ochranná atmosféra, ktorá zabraňuje vysúšaniu zátky i akejkoľvek oxidácii. Okrem toho by ste mali sekt chrániť pred priamym pôsobením svetla, pretože svetlo urýchľuje oxidačné procesy, a tým aj jeho starnutie.
Čítajte tiež: Slovenský herec Juraj Bača sa zamiloval do Originálu!

Kolísanie teplôt sektu na kráse nepridáva. Taký, ktorý už raz vychladený bol je vhodné skonzumovať. „Cestovanie“ tiež nie je obľúbenou aktivitou bubliniek.

Po preprave by ste mali fľašu a bublinky v nej nechať odpočinúť (opäť v ľahu), aby sa po naliatí do pohára nápoj rozvinul vo svojej plnej kráse, ktorá by mohla hneď po prenášaní a následnom otvorení skončiť inde, než v pohári.

Jahody či jedlé kvety?
Šampanské či šumivé víno je krásne samé o sebe a môže sa servírovať a piť v jeho prirodzenej kráse.  Fantázii sa však medze nekladú, moderné trendy prinášajú aj kombinácie  či už s ovocím, jahodami alebo dokonca i s jedlými kvetinami.  Bublinky sú jednoducho inšpiratívne .

Aké bublinky pila Sissi?
V roku 1896 manžel Alžbety Bavorskej prezívanej Sissi, cisár František Jozef I. zdvihol čašu s prešporským šumivým vínom a ocenil ho slovami: „Toto šampanské je výborné!“ O svojej kvalite a jedinečnosti slovenský sekt presviedča už neuveriteľných 196 rokov. Vinárstvo HUBERT J. E. je najväčším producentom šumivého vín a majiteľom jednej z najstarších ochranných známok na Slovensku. Hrdo si stojí za kvalitou, dbá na výber toho najkvalitnejšieho hrozna, pedantne dodržiava tradície a citlivo inovuje rokmi overené metódy, aby sa vášeň ukrytú v bublinkách zachovalo. Neustále pribúdajúce ocenenia sektov Hubert z medzinárodných i domácich súťaží svedčia o tom, že na Slovensku to s bublinkami vieme. A v roku 2021 sa značke Hubert podarilo získať už po šiestykrát ocenenie Superbrands Slovakia 2021, ktoré je potvrdením kvality od slovenských spotrebiteľov.

S úsmevom bublinky chutia lepšie:  
Keby ste si z roztopaše chceli zasúťažiť, kto čo najpresnejšie trafí pri otváraní korok na určené miesto, existuje na to vzorec: Od želanej vzdialenosti „dostrelu“ v cm odpočítajte 1,1 a výsledok vynásobte 3,6. Tak dostanete čas, ktorý musí fľaša perlivého vína stráviť pri izbovej teplote po vybratí z chladu. Nezabúdajte však na to, že šampanské, sekt či šumivé víno je práve o bublinkách a tie sa pri rýchlom uvoľnení podtlaku vo fľaši strácajú.
Čítajte tiež: Vykročte zo sveta povier – kvalita v modernom obale

Ako by ste uzavreli hypotézu z úvodu článku? Za nás – piť bublinky síce nie je veda, no keď to ich skladovania, servírovania a pitia investujete čas a dáte si záležať, môžete zažiť to, čo zažil Dom Pérignon, keď vyriekol známu vetu: „Práve som ochutnal hviezdy!“

Tento článok vám priniesla značka HUBERT

Širokú ponuku sektov nájdete aj na e-shope www.hubertonline.sk

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.