Bryndza – kuracie prsia plnené bryndzou

0
Bryndza

Bryndza je tradičný slovenský syr vyrobený z ovčieho mlieka. Je to mäkký syr s kyslou chuťou a krémovou konzistenciou. Bryndza je veľmi populárna v slovenskej kuchyni a je hlavnou zložkou mnohých tradičných jedál, ako napríklad bryndzové halušky (dumplings s bryndzou), bryndzové pirohy a bryndzové pagáče (krehké placky).

Tu je niekoľko zaujímavostí o bryndzi:

  1. Pôvod a história: Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.
  2. Regióny produkcie: Tradície výroby bryndze sú najsilnejšie v oblastiach Slovenského národného parku, ako napríklad v regiónoch Podhájska, Šaris, Oravy a Zvolenska. Tieto regióny sú známe nielen svojou kvalitnou bryndzou, ale aj bohatou pestrosťou kultúrnych tradícií.
  3. Ochránené označenie: V roku 2008 získala bryndza ochrannú známku EÚ s označením „Bryndza slovenská“. Toto označenie zaručuje, že syr bol vyrobený podľa prísnych noriem a tradícií slovenskej kuchyne.
  4. Nutričná hodnota: Bryndza je bohatá na bielkoviny a vápnik. Obsahuje tiež tuk a sodík. Preto ju konzumujte s mierou ako súčasť vyváženej stravy.
  5. Kulinárske využitie: Okrem tradičných slovenských jedál sa bryndza stala obľúbenou prísadou do rôznych druhov jedál po celom svete. Často sa používa na prípravu rôznych druhov syrových omáčok, nátierok alebo dokonca ako plnka do sendvičov.
Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.

Bryndza je pre Slovákov nielen súčasťou ich kuchyne, ale aj dôležitou súčasťou ich kultúry a tradícií. Je to symbol spojenia s prírodou a dedičstvom minulosti, ktorý pretrváva aj v modernom svete.

Kuracie prsia plnené bryndzou a slaninou

Kuracie prsia plnené bryndzou - recept

Počet porcií: 6

Potrebujeme

  • pučidlo na zemiaky
  • potravinovú fóliu
  • tĺčik na mäso


Suroviny

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 1 kg zemiakov
  • olivový olej Primadonna
  • 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
  • 250 g bryndze
  • 1 hrsť čerstvej pažítky
  •  morská soľ
  • čierne korenie
  • 100 g šunky alebo slaniny
  • 2 lyžice masla
  • šťava z citróna

POSTUP

Pučené zemiaky s cibuľkou

Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, pridáme dozlatista osmažené biele časti lahôdkovej cibuľky a popučíme. Podľa potreby dosolíme.

Kuracie prsia plnené bryndzou

Bryndzu dôkladne zmiešame s nasekanou pažítkou. Mierne ochutíme soľou a čiernym korením. Kuracie prsia opláchneme, osušíme a očistíme.

Rozrežeme tak, aby vznikli tenké plátky a pod fóliou ich naklepeme. Osolíme a okoreníme. Na každý uložíme plátky šunky alebo slaniny a pridáme lyžicu bryndzovej plnky.

Preložíme tak, aby vznikli kapsy, ktoré opečieme na rozohriatom olivovom oleji po celom obvode do zlatohneda. Potom ich ešte vložíme na 5 minút do rúry rozohriatej na 200 °C.

Do výpeku pridáme lyžicu masla a trochu citrónovej šťavy, jednoducho tak vytvoríme omáčku.

SERVÍROVANIE

Kuracie prsia plnené bryndzou podávame s pučenými zemiakmi. Na záver prelejeme omáčkou a dozdobíme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.

Foto: http://www.canva.com

  • Dojímavý životný príbeh Pippi Dlhej Pančuchy
    Viete, kto povedal túto nádhernú vetu? „Ak sa mi podarilo rozjasniť aspoň jedno ponuré detstvo, som spokojná.“ Určite poznáte minimálne jej postavy ako Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy, či zbojníkovu dcéru Ronju. Práve vyšiel krásny beletrizovaný životopis o výnimočnej švédskej spisovateľke s jednoduchým názvom Astrid Lindgrenová.
  • Špargľa a recepty z nej
    Nemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete… Čítať viac: Špargľa a recepty z nej
  • Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
    Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
  • Mrkvový pohárový cheescake – Recept
    Sviatky Veľkej noci sú tu a k nim patria aj maškrty. Nech sa páči recept na jednoduchý mrkvový cheescake v pohári. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom je napríklad tento Mrkvový cheesecake, ktorého lahodnú chuť si okamžite zamilujete!  Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept… Čítať viac: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
  • Veľkonočné nátierky – Recept
    Už sú u vás prípravy na Veľkú noc v plnom prúde? Prinášame pár tipov, s ktorými si môžete oživiť sviatočný stôl. Veľkonočné nátierky.  Šunkovo-karfiolová veľkonočná nátierka 4 porcie Ingrediencie:Šunka – 200 g Uvarený karfiol – 200 g Červená cibuľa – 1 malá Majonéza – 3 lyžice Nakladaný zelený koreň – 2 lyžice soľ Postup:Šunku a karfiol… Čítať viac: Veľkonočné nátierky – Recept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.