Vyprážané šišky, ale hlavne okrúhle sladké múčniky s polevou sú obľúbenou národnou pochúťkou, na ktorú nedajú Američania dopustiť. Tieto výborné šišky sa dostali aj k nám a aj keď šišky sú u nás spojené najmä s fašiangami, ich obľúbenosť stále rastie.
Keď raz budem mať svoje malé bistro (môj sen na staré kolená, kde sa budú schádzať všetky kamošky a ženy s rovnakým zmýšľaním. Súčasťou budú kurzy jógy, pilatesu a tiež rôzne motivačné prednášky a samozrejme kurzy bielej mágie, ktoré budem viesť ja.
No ale vráťme sa k donutom. Sú podobné šiškám alebo českým koblihám. Pripravujú sa z kysnutého cesta a vyprážajú sa. No na rozdiel od šišiek, ktoré majú čokoládovú alebo marmeládovú náplň, donut má väčšinou tvar prstenca s otvorom v strede a je dochutený rôznymi polevami, pudingom a koreniami alebo posypaný orieškami či kokosom.
Čítajte tiež: https://andawell.sk/fanky-tvarohove-recept-aj-pre-zaciatocnikov/
Poďme si dať jednoduchší recept s pomocou hotových buchiet od Dr. Oetker a potom ten, ktorý si pripravíme od “piky”. Ja osobne preferujem druhý recept :)
Potrebujeme:
Na cesto s buchtami od Dr. Oetker:
1 balenie Buchty Dr. Oetker
260 ml vlažnej vody
120 ml oleja
olej na vysmážanie
Na cesto doma pripravené:
300 gramov hladkej múky
Droždie
2 PL kryštálového cukru
1 Vanilkový cukor
Polku čajovej lyžičky soli
1 vajce
30 gramov masla
120 ml mlieka
Olej na vyprážanie
Na ozdobenie:
1 balíček Polevy tmavej Dr. Oetker
1 balíček Polevy svetlej Dr. Oetker
2 KL oleja
Dekor mix ružový Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme:
panvicu s vyšším okrajom
2 poháre s rôznym priemerom (alebo formičky na vykrajovanie)
Čítajte tiež: Žĺtkový rez makový alebo orechový– recept
Postup :
- Na prípravu cesta v mise zmiešame zmes s droždím, vodou a olejom a ručne vypracujeme dohladka podľa návodu na obale. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
Príprava bez buchiet
1)a Do misky si dáme mlieko, sušené droždie, kryštálový cukor, vanilkový cukor, soľ, vajce a roztopené a vychladnuté maslo. Premiešame.
3)Pridáme preosiatu hladkú múku a vymiešame cesto. Následne rukami vypracujeme na hladké cesto.
Príprava pre obidva spôsoby - Misku si zľahka vymastíme olejom, dáme do nej pripravené cesto, zakryjeme a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Pomocou váľka cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou asi 2 cm. Pohárom alebo formičkami na vykrajovanie vytvoríme kolieska s vykrojeným stredom a necháme ich ešte pod utierkou asi 15 minút kysnúť.
3. Potom ich vložíme do vyššej vrstvy rozpáleného oleja a po oboch stranách vysmážame dozlatista.
4.Šišky po vysmažení necháme odkvapkať na papierovej servítke.
5. Na ozdobenie pripravíme polevy podľa návodu na obale. Polevy nalejeme do misky a do každej vmiešame lyžicu oleja. Šišky po vychladnutí namáčame v polevách, ihneď posypeme zdobením a necháme stuhnúť.
http://www.droetker.sk