Tvarohové fánky bezpochyby patria k fašiangom. Sú však tak dobré, že si ich môžete pripraviť kedykoľvek. Hodia sa na ktorúkoľvek nedeľu. A ich príprava je jednoduchá, takže ich zvládnu aj začiatočníci.
Zatiaľ aj trošku histórie, lebo podľa mňa je dobré vedieť, ako ktoré jedlo vzniklo a odkiaľ je. Navyše mi príde tento gurmánsky exkurz veľmi zaujímavý.
Fánky sú vlastne sestry alebo sesternice šišiek alebo aj amerických donutov Donuty – kysnuté s ružovým zdobením – recept. Akurát nie sú kysnuté a sú tak pripravené pomerne rýchlo.
Avšak, aj toto cesto si vyžaduje svoj čas. Čas na oddych a spojenie chutí. Ono varenie a pečenie je vo veľkej miere o tom, že budeme trpezliví a dáme jedlu čas na spojenie :)
Takže, ako som už spomínala, fánky patria k fašiangom. Fašiangy sa začínajú deň po Troch kráľoch 7. januára a končia sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou. Sú obdobím jedla a zábavy. Potom prichádza pôst.
Fašiangy poznáme z územia stredoeurópskeho priestoru, a najmä z nášho, ešte v predkresťanskom kontexte.
Boli to obchôdzky slúžiace na privolanie jari rôznymi magickými spôsobmi. Toto obdobie poznali aj východní Slovania, u ktorých sa slávili v podobe „maslenice“. Samotný názov hovorí, že to bolo obdobie bohaté na kalorické jedlá.
Naši predkovia žili a stravovali sa striedmo, ale počas fašiangov pred pôstom bolo zvykom jesť do sýtosti. Tradičnými jedlami boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a rôzne zabíjačkové špeciality.
Fánky tvarohové – Recept
Potrebujeme:
450 gramov hladkej múky
250 gramov tvarohu
100 gramov masla
1 kávovú lyžičku sódy bicarbóny
3 vajíčka
Práškový cukor na obaľovanie
Postup:
1. Všetky ingrediencie okrem práškového cukru zmiešame a miešame dovtedy, kým nám vznikne hutné cesto.
2. Necháme cesto oddýchnuť. Potom ho vyvaľkáme na približne 0,5 cm a vykrojíme košostvorce. Do stredu urobíme dve čiary.
3. Smažíme na horúcom oleji z obidvoch strán. Ešte teplé ich obalíme v práškovom cukre.
Jahodová pena
Potrebujeme:
2 bielka
100 g kryštálový cukor
3 PL jahodový džem
Postup:
Bielka vyšľaháme s cukrom. Pridáme džem. Dobre vyšľahané dáme nad paru a tam ešte aspoň 15 min šľaháme šľahačom.
Pena nám začne hustnúť a lepiť sa na okraj hrnca, tak vtedy je už pena urobená.
http://samanskesviecky.sk
- Vlčí mak – ako ho využiť v alternatívnej medicíne a ľudovej mágii?Vlčí mak, známy aj ako mak vlčí alebo latinsky Papaver rhoeas, je jednou z najznámejších kvetín. Patrí do čeľade makovitých (Papaveraceae). Je často spájaná s pamiatkou na padlých vojakov, najmä v kontexte prvej svetovej vojny. V článku si povieme, ako môžeme vlčí mak využiť v alternatívnej medicíne a tiež v mágii. Vlčí mak je jednoročná… Čítať viac: Vlčí mak – ako ho využiť v alternatívnej medicíne a ľudovej mágii?
- Keď život chutí bez obmedzeníMilujete šumivé vína, no alkohol pre vás nie je vždy ideálnou voľbou? S NOVINKOU Hubert de Luxe nealko už nemusíte robiť kompromisy!
- Milujete 7 sestier od Lucindy Riley? Ľúbostný list vás možno sklame – recenziaRecenzia: Ľúbostný príbeh – Lucinda Riley mimo svojej komfortnej zóny.
- Leto v kancelárii nemusí byť utrpenie: Ako si zabezpečiť príjemnú klímu?Produktivita v kancelárii je teda silne ovplyvnená prostredím, vrátane klímy. Ako sa k tejto problematike postaviť v lete, keď je vonku až príliš horúco?
- Kníhkupectvo nových začiatkov. Romantický príbeh zo ŠkótskaKniha Kníhkupectvo nových začiatkov je druhý diel série Škótske kníhkupectvo od Jenny Colgan. Môžete si knihu hneď teraz stiahnuť do čítačky, mobilu alebo tabletu a ponoriť sa do príbehu.
[…] tomu maškarné bály. Na nich sa zabávala najmä šľachta, ktorá sa venovala svojim radovánkam a zábave. […]