

Počas chladných dní nič nezahreje tak, ako teplá polievka. Fazuľová polievka patrí medzi základné polievky na našom stole. Fazuľa je strukovina pochádzajúca pôvodne z Mexika, Strednej a Južnej Ameriky, kde je pre domorodé obyvateľstvo dodnes hlavnou zložkou potravy a dôležitým zdrojom bielkovín.
Fazuľa obsahuje veľa železa, draslíka a vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má blahodarne účinky na črevá.


Fazuľová polievka s bravčovým mäsom
Počet porcií: 6
Potrebujeme: hlboký hrniec
Suroviny:
300 g bravčového pliecka bez kosti vcelku
1 veľká cibuľa
olivový olej Primadonna
soľ Castello
mleté čierne korenie Mikado
5 bobkových listov Mikado
10 strúčikov cesnaku
nové korenie Mikado
200 g bielej suchej fazule Cornfarm (namočenej cez noc)
100 ml bieleho suchého vína
400 g lúpaných krájaných paradajok v konzerve Freshona
1,7 l horúceho vývaru alebo vody
150 g hlivy ustricovej
sušená majoránka Mikado
čerstvá petržlenová vňať
cmarový chlieb


Postup
1.Cibuľu nasekanú nadrobno opečieme vo väčšom hrnci s trochou oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. 9 strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno a pridáme k základu. Podľa potreby môžeme pridať olej.
2. Mäso nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu so základom. Dochutíme soľou, čiernym a celým novým korením.
Keď sa mäso zatiahne, pridáme deň vopred namočenú fazuľu a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol.
3.Potom pridáme paradajky z konzervy a premiešame. Zmes zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, pokým mäso s fazuľou nezmäknú.
4.Približne v polovici varenia pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a majoránku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
5.Tesne pred servírovaním krajce cmarového chleba opečieme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dochrumkava. Krajce potrieme strúčikom cesnaku.
Servírovanie
Fazuľovú polievku podávame v hlbokom tanieri posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a opečeným krajcom chleba.
Čítajte tiež. https://andawell.sk/klasicka-cesnakova-polievka/
Foto: http://www.canva.com
[…] Podávame ozdobené trochou čerstvo namletého čierneho korenia a strúhaným syrom grana padano.Čítajte tiež: https://andawell.sk/fazulova-polievka-recept-na-zahriatie/ […]