Jar tu už máme nejaký ten piatok a ešte stále máte šancu dať svoje telo do poriadku a nabiť sa energiou, pretože počas letných neutíchajúcich horúčav na to nebude veľa priestoru. Základom je vyvážená čerstvá strava a dostatok pohybu. Pripravili sme si pre vás užitočný výber toho, ako sa správne stravovať, čo by bolo vhodné zaradiť do jedálnička a jednoduché cvičenia, ktoré vám pomôžu s kondíciou.
Zabudnite na ťažké a vyprážané jedlá
Áno, vieme, že je niekedy náročné odolať chutnej praženici so slaninkou vo vašej obľúbenej kaviarni, no teraz by ste sa tomu mali vyvarovať. Počas jari je vhodné čo najviac obmedziť mastné a vyprážané jedlá. Určite ste si na sebe všimli, že po takýchto kráľovských raňajkách ste sa cítili unavene a ťažko. To isté platí pri stravovaní sa vo fast foodoch.
Zmena je život, preto sa nebojte skúsiť niečo nové. Návšteva vegetariánskej reštaurácie bude pre vás príjemnou zmenou a po obede nepocítite žiadny útlm. Jar je ideálnym obdobím na obmedzenie burgrov, steakov, rezňov a hranoliek. Nahraďte ich niečím čerstvým a lokálnym.
Zdravé potraviny až ku dverám
Či už nemáte čas, alebo sa vám nechce variť, chutné obedy alebo nádielku zdravých potravín domov si môžete objednať vďaka pandamarket. Čo odporúčame zaradiť do vášho zdravého jarného jedálnička?
Špargľa
Špargľa patrí medzi obľúbenú jarnú zeleninu a jej sezónnosť vo svojich špeciálnych ponukách využíva nejedna reštaurácia. Výborne chutí na spôsob krémovej polievky, v rizote, cestovinách či mierne orestovaná s inou zeleninou. A čo je skvelé – je dobrým zdrojom vitamínov A, C, K, E, vlákniny, kyseliny listovej a glutatiónu.
Brokolica
Brokolicu môžete jesť, ako sa vám len žiada – surovú, sparenú, pečenú alebo v polievke. Siahnite po takej, ktorá má jasnú zelenú farbu, pretože to značí, že je čerstvá. Obohatí vás o množstvo antioxidantov, vitamín C a A.
Mrkva
K jari patria ľahké a chutné polievky, v ktorých nesmie chýbať mrkva. Ak nemáte tušenia, čo variť, s mrkvou v chladničke máte vystarané. Jedna veľká mrkva obsahuje až 240 % dennej potreby vitamínu A vo forme betakaroténu, lykopén pre srdce a luteín pre zrak. Je to vďačná zelenina.
Artičoky
Jeden stredne veľký artičok v sebe ukrýva až 10,3 gramu vlákniny a prebiotickú rozpustnú vlákninu, ktorá podporuje tvorbu prospešných črevných baktérií. Okrem toho obsahuje látku zvanú cynarín, ktorá podporuje trávenie tukov a pomáha pri zadržiavaní vody. Túto chutnú potravinu ste už zrejme ochutnali na pizzi, ale môžete experimentovať a ugrilovať si ju spolu s cesnakom, bylinkami a citrónovou šťavou.
Špenát
Špenát nájdete v obchodoch po celý rok, avšak najkvalitnejší a najchutnejší je práve na jar. Je všeobecne známe, že ide o vynikajúci zdroj bielkovín, železa, vlákniny a vitamínov A, C, K. Veľa ľudí voči k nemu cíti odpor, ktorý pravdepodobne vznikol na obedoch v školskej jedálni, ale doma si ho viete pripraviť tak, aby bol chutný. Okrem polievok, omáčok a cestovín ho pridajte do šalátov, smoothies či dipov.
Ďalej si môžete dopriať:
- marhule
- fava fazuľu
- reďkovky
- rebarboru
- fenikel
- jahody
- pór
- žeruchu
Na jar sa tiež odporúča popíjať bylinkové čaje – podbeľový, žihľavový, brezový, púpavový či mätový. Ak sa chcete osviežiť, doprajte si ich aj vychladené a nezabudnite na citrón.
Ak sa vám predsa len nechce variť, zachráni to vegetariánska reštaurácia. Predovšetkým Bratislava je plná podnikov s ponukou zdravých vegetariánskych pokrmov. Ak však nechcete nikam chodiť, foodpanda to vyrieši za vás. Stačí si objednať.
Pohyb = život
Na to, aby ste boli zdraví, by ste sa mali pravidelne hýbať. Pokiaľ nie ste športový typ, postačia aj denné prechádzky, turistika či bicyklovanie. Obľúbeným cvičením je aj Päť Tibeťanov alebo joga, ktorú si počas teplého počasia môžete zacvičiť vonku v prírode. Nielen, že sa zlepší vaša flexibilita, ale aj po psychickej stránke sa budete cítiť lepšie a ľahšie.