Nielen v horúcich letných dňoch privítame v jedálnom lístku niečo ľahšie. Máme pre vás pár skvelých tipov. Z tofu, vďaka jeho neutrálnej chuti, pripravíte chutné slané jedlá i sladké dezerty. Recepty z tofu.
Tofu je kondenzované sójové mlieko lisované do blokov rôznej tuhosti. Je to nutrične bohaté jedlo, ktoré má vysoký obsah bielkovín a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
Pochádza z Číny, kde sa začalo vyrábať už pred 2000 rokmi. V 7. storočí sa jeho znalosť rozšírila aj do Japonska. Obidve krajiny, rovnako aj Vietnam, Kórea a Thajsko, ho dodnes považujú za tradičné jedlo.
V španielskom slovníku sa slovo tofu prvýkrát objavilo v roku 1603. Západné krajiny ho prakticky nepoznali až do polovice 20. storočia, ale s rastúcim záujmom o vegetariánstvo a zdravú stravu sa aj tu začalo masívne rozširovať.
Letný šalát s tofu (2 porcie)
Suroviny:
320 g údeného tofu
balenie čerstvej rukoly
hrste jahôd – 2
broskyne – 2
soľ
4 ČL citrónovej šťavy
olivový olej
Čítajte tiež: Využite leto na zmenu vášho životného štýlu
Postup:
1. Rozohrejeme si gril, grilovaciu panvicu alebo toastovač, podľa toho, čo máme k dispozícii. Broskyňu nakrájame na plátky, tofu prekrojíme na polovice.
2. Na rozohriaty gril, grilovaciu panvicu alebo toastovač položíme plátky broskyne, tofu a grilujeme.
3. Medzitým rukolu opláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a dáme do hlbokej misky.
4. Umyté jahody nakrájame a pridáme k rukole. Šalát ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a soľou podľa chuti.
5. Keď grilované broskyne zmäknú a tofu získa hnedú kôrku, vyberieme ich z grilu a servírujeme na šaláte.
Foto: http://www.canva.com
Sledujte nás aj na sociálnych sieťach:
- Darčeky pre ženy po 50-ke, ktoré potešia a inšpirujú: Čas na krásu, zdravie a nové zážitky!Keď sa blížia Vianoce, často sa zamýšľame, ako potešiť svojich blízkych. Ženy po 50-ke si zaslúžia špeciálnu pozornosť – je to obdobie života, kedy sa môžu venovať svojim túžbam, záľubám a zdraviu. Tento vek nie je o spomaľovaní, ale o nachádzaní radosti v malých veciach a budovaní nových zážitkov. Prinášame inšpiratívny zoznam darčekov, ktoré nielenže… Čítať viac: Darčeky pre ženy po 50-ke, ktoré potešia a inšpirujú: Čas na krásu, zdravie a nové zážitky!
- Spln v Blížencoch prinesie stíšenieSpln v Blížencoch môže u niektorých ľudí otvoriť hriechy z minulosti. Niečo, čo nebolo vyriešené, sa vráti. A ľudia dostanú opäť možnosť to vyriešiť. Čo nie je vyriešené, bude sa v rôznych situáciách vracať. A to dovtedy, kým to nevyriešime. Nájdime vnútorný pokoj tým, že odpustíme. Sebe aj druhým. Stretli sa Blíženci so Strelcom a… Čítať viac: Spln v Blížencoch prinesie stíšenie
- Vyradili by ste cukor, ak by ste vedeli, aký úžasný život vás čaká?Predstavte si život bez neustálej únavy, náhlych chutí na sladké a kolísavej nálady. Život, v ktorom vaše telo funguje ako dokonale zladený orchester. To všetko sa môže začať jedinou zmenou – vyradením cukru z vášho jedálnička. Hoci sa to môže zdať ako veľká výzva, odmenou vám bude viac energie, lepšia nálada a zdravšie telo. Chcete… Čítať viac: Vyradili by ste cukor, ak by ste vedeli, aký úžasný život vás čaká?
- Horoskop na rok 2025: Prelomový rok, ktorý uzatvorí všetky nevyriešené kapitoly!Rok 2025 je podľa numerológie rokom čísla 9, čo znamená uzatváranie cyklov, dokončovanie nedoriešených vecí a uvoľnenie priestoru pre nové začiatky. Tento rok nás vyzýva k tomu, aby sme sa zbavili starých návykov, vzťahov či situácií, ktoré nás už neobohacujú. Je to čas introspekcie, odpustenia a hľadania rovnováhy. Astrologicky bude rok 2025 zaujímavý svojimi pohybmi… Čítať viac: Horoskop na rok 2025: Prelomový rok, ktorý uzatvorí všetky nevyriešené kapitoly!
- Vianočné praclíkové jednohubky – naslano i nasladkoNáročnosť: stredne náročné Čas prípravy: asi 100 minútČas pečenia: asi 40 minútVystačí na: asi 10 porcií Potrebujeme: Na cesto:450 gramov hladkej múky1 balíček droždia 2 ½ zarovnaných KL soli2 zarovnané PL trstinového cukru90 gramov zmäknutého masla250 ml teplej vody Na potretie a uvarenie: 1 PL oleja3 l vody50 gramov sódy bikarbóny Na potretie a posypanie:… Čítať viac: Vianočné praclíkové jednohubky – naslano i nasladko