Aké by to boli Vianoce bez klasických a typických perníkov a medovníkov? Ich príprava je veľmi jednoduchá. Podľa rôznych historických prameňov má perník pôvod v Nemecku. Na Slovensku sa začali vyrábať až koncom 14. storočia a keďže boli koreniny veľmi drahé, považovali sa za veľký luxus. Ľudia ich tak konzumovali najmä cez sviatky.
Náročnosť: jednoduché
Čas prípravy: do 20 minút
Celkový čas prípravy: do 90 minút
Vystačí na: asi 50 ks
Perníky – na ich prípravu potrebujeme:
Na cesto:
2 vajcia
140 gramov práškového cukru
100 gramov zmäknutého masla
2 PL tekutého medu
3 – 4 KL perníkového korenia
400 gramov hladkej múky
1 zarovnaná KL Sódy bikarbóny
Na ozdobenie:
1 balíček zdobiacej polevy bielej
1 balíček zdobiacej polevy tmavej kakaovej
Ešte potrebujeme:
2 ks plech na pečenie (30×40 cm)
formičky na vykrajovanie
Postup:
- Na prípravu cesta v mise vymiešame vajcia s práškovým cukrom a maslom. Pridáme med a korenie a krátko zamiešame. Potom pridáme múku a sódu bikarbónu a ručne vypracujeme hladké cesto.
- Necháme asi 30 minút v chladničke odpočívať.
- Na pomúčenej pracovní ploche cesto vyvaľkáme na hrubší plát (asi 5 mm). Formičkami vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na plechy vyložené papierom na pečenie v dostatočnej vzdialenosti od seba. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Doba pečenia: 8 Minút
Perníčky necháme vychladnúť a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Čítajte tiež: Vianočné oriešky v čokoláde – recept