Pudingové slimáky: Sladká vôňa detstva v každom kúsku

0
pudingové slimáky – jednoduché, jemné a s kúskom spomienok na starú maminu utierku, na ktorej cesto pomaly kyslo pri okne.

Niektoré vône nás dokážu vrátiť v čase. Stačí, keď sa z kuchyne rozšíri teplo, vanilka a pocit, že je všetko v poriadku. Presne takto na mňa pôsobia pudingové slimáky – jednoduché, jemné a s kúskom spomienok na starú maminu utierku, na ktorej cesto pomaly kyslo pri okne.

Tentoraz som vyskúšala kombináciu hladkej a polohrubej múky – a vzniklo cesto, ktoré je mäkké ako obláčik, ale zároveň drží tvar a krásne sa s ním pracuje.

Tento recept nie je len o sladkosti. Je o spomalení, vôni domova a radosti z tvorenia.

Čo budete potrebovať?

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 80 g cukru
  • 100 g roztopeného masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli

Pudingová náplň:

  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 750 ml mlieka
  • 2–3 lyžice cukru

Potretie:

  • 1 vajíčko
  • práškový cukor na záverečné pohladenie

Ako na to?

1. Všetko začína kváskom
Zohrejte mlieko tak, aby bolo len vlažné. Pridajte lyžičku cukru, trochu múky a rozdrobte droždie. Nechajte v tichu vzísť, trvá to približne 10–15 minút. Kým kvások pracuje, pripravte si ostatné suroviny.

2. Cesto s dušou
Do veľkej misy nasypte obe múky, pridajte cukor, žĺtky, soľ a roztopené maslo. Prilejte kvások a rukami (alebo kuchynským robotom) vypracujte hladké, jemné cesto. Dajte mu čas – aspoň 45 minút na teplom mieste, nech sa môže nadýchnuť.

3. Krémová vôňa vanilky
Uvarte si puding – klasika, ktorú milujeme. Zmiešajte pudingový prášok s cukrom a mliekom a varte do zhustnutia. Nechajte trochu vychladnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo.

4. Roláda spomienok
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na tenký obdĺžnik. Natrite ho pudingom – pokojne hrubšou vrstvou, nech sú slimáky štedré. Zrolujte a krájajte na kúsky hrubé asi dva prsty. Naukladajte ich na plech vystlaný papierom a nechajte ešte chvíľku podkysnúť.

5. Pečieme s láskou
Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20–25 minút, kým budú jemne zlatisté.

6. Dotyk sladkého záveru
Ešte teplé slimáky posypte práškovým cukrom. Alebo len tak, nech vynikne chuť vanilkového vnútra.

Pudingové slimáky sú o pohode

Nie je to len o recepte. Je to o pocite, keď sadnete s hrnčekom kávy alebo kakaa, odtrhnete si kúsok slimáka a na chvíľu sa zastavíte. Takéto chvíle si zaslúžime častejšie – tiché, sladké, obyčajné a predsa výnimočné.

Andrea Hinková – Tarová
Viac zaujímavých článkov nájdete na http://zdravienadoma.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.