S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitných európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.
Našou terajšou zastávkou je krajina Beneluxu so sídlom Európskej únie – Belgicko.
Moule a la Mariniere / Slávky po námornícky (4 porcie)
Potrebujeme:
2 kg sláviek
1 dcl bieleho vína
1 červenú cibuľu
4 strúčiky cesnaku
Zväzok plocholistého petržlenu
Rozmarín
Tymián
Soľ
Korenie
Lyžicu masla
Postup:
1. Do veľkého hrnca nalejeme olej a cesnak nasekaný nadrobno.
2. Speníme na oleji, pridáme červenú cibuľu, čerstvý rozmarín a tymián.
3. Restujeme a pridáme biele víno.
4. Vhodíme slávky a zakryjeme pokrievkou.
5. Dusíme maximálne 5 minút, kým sa slávky otvoria – tie, ktoré sa neotvoria, vyhodíme.
6. Pridáme väčšie množstvo nasekanej petržlenovej vňate, zamiešame a môžeme servírovať.
Tip: Čerstvú slávku spoznáme podľa toho, že je zatvorená a čistá, mala by tiež voňať po slanej vode.
Viac informácií na www.zrodene.eu