Stukovatená pečeň – ako jej pomôcť?

1

Pečeň spracováva všetky živiny, ktoré naše telo prijíma a pretvára ich na látky potrebné pre život. A to nie je všetko. Stukovatená pečeň je najčastejšia pečeňová porucha. Ako jej pomôcť?

Pečeň dodáva telu energiu pre pohyb, dodáva stavebné látky, stará sa o imunitu, o dobrú zrážanlivosť krvi, poskytuje žlč na vstrebávanie tukov. Pečeň je súčasne orgánom, ktorý spracúva splodiny metabolizmu a zabezpečuje ich vylučovanie,“ vysvetľuje prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc., Dr. SVS, hepatológ.

Pečeň je zásobárňou zdrojov

Pečeň je aj zásobárňou zdrojov, ktoré sa hromadia pri spracovaní živín. „Zásoby sa v pečeni nezdržia dlho, no umožňujú bezpečne preklenúť obdobia, keď neprijímame potravu.

„Prejedáme sa a pri nadmernom kalorickom príjme vzniká aj najčastejšia pečeňová porucha a teda stukovatenie pečene,“ približuje vznik ochorenia prof. MUDr. Štefan Hrušovský.
Čítajte tiež: Detox a diéta? Najprv sa uistite, v akom stave je vaša pečeň

cooked foods
Photo by Dana Tentis on Pexels.com Prejedáme sa a pri nadmernom kalorickom príjme vzniká aj najčastejšia pečeňová porucha a teda stukovatenie pečene

Stukovatená pečeň – kto má zvýšené riziko?

Ako môžu pacienti zistiť, či ich pečeň funguje správne?Žiaľ, pečeňové choroby v skorých štádiách nemajú nápadnejšie príznaky. Sú nešpecifické, teda bývajú aj pri iných chorobách. Medzi ne patrí únava, poruchy trávenia, pri niektorých chorobách pečene svrbenie, inokedy pobolievanie kĺbov či svalov.

Preto po pečeňových chorobách treba aktívne pátrať, osobitne u tých ľudí, ktorí majú zvýšené riziko. Sú to pacienti s obezitou, s poruchou metabolizmu tukov a cukrov (nealkoholová tuková choroba pečene pri diabetes mellitus, pri hyperlipidémii), pri nadmernej konzumácii alkoholických nápojov (alkoholová choroba pečene), osoby s drogovou závislosťou (vírusové hepatitídy),“ opisuje ďalej hepatológ prof. MUDr. Štefan Hrušovský.

Jeme nezdravo

Posledné dva roky počas pandémie sa mohli odzrkadliť na návykoch a životnom štýle pacientov – zmeny stravovania, menej pohybu, viac stresu. Ako to vnímajú všeobecní lekári?

„Jednoznačne môžem potvrdiť za posledné dva roky zvýšený počet pacientov, ktorí žijú nesprávnym, nezdravým a uponáhľaným spôsobom života. Nedostatok pohybu, pasivita a pohodlnosť spojená so zvýšeným energetickým príjmom kaloricky výdatnej a nutrične chudobnej potravy, spôsobuje nárast hmotnosti so všetkými rizikami a komplikáciami, vrátane stukovatenia pečene,“ opisuje svoje skúsenosti aj všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová.

Foto: http://www.pexels.com

Stukovatená pečeň – hrozí vám?

Je vo vašom jedálnom lístku prevaha nezdravých potravín s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a priemyselne spracovaných potravín? A to vrátane mrazených polotovarov a rýchleho občerstvenia? Konzumujete potraviny s vysokým obsahom cukru (najmä fruktózy)? Je váš spôsob života sedavý? Máte minimum pohybu? Ak ste odpovedali áno, existuje u vás vyššie riziko stukovatenia pečene, ako u človeka, ktorý konzumuje vyváženú, pestrú, nutrične bohatú a plnohodnotnú stravu s dostatočným zastúpením základných živín a biologicky aktívnych látok.

Pravidelná pohybová aktivita pomáha podstatným spôsobom udržiavať a kontrolovať primeranú telesnú hmotnosť a pozitívne vplýva na fyzickú aj psychickú kondíciu človeka.

MUDr. Diana Baranová

Pri stravovacích návykoch je nevyhnutné si správne nastaviť stravovací režim. Zvlášť pacienti s metabolickým syndrómom a stukovatenou pečeňou musia sledovať nielen počet jedál denne. Zaraďte do svojho jedálnička biologicky hodnotné bielkoviny, ktoré obsahujú fosfolipidy.

„Klienti s metabolickým syndrómom majú často rôzne pridružené ochorenia, ktoré je pri vyhodnotení stravovacích odporúčaní potrebné zohľadniť. S ohľadom na stukovatenú pečeň, pri stravovacích odporúčaniach, sú dôležité okrem obmedzenia na tri denné pokrmy, najmä biologicky hodnotné bielkoviny obsahujúce fosfolipidy. Sú to napríklad sója a produkty z nej, vajcia, imunomodulačné huby ako shiitake, ale aj chudé  hydinové, králičie či teľacie mäso a ryby.

Zo zeleniny by sme mali uprednostňovať druhy bohaté na horké látky urýchľujúce pocit sýtosti a produkciu tráviacich štiav, ako čakanku, rukolu, cigóriu, ružičkový kel, brokolicu a artičoky. Na jar sú to i jemné lístky divokých rastlín ako púpava, žihľava, žerucha a podobne,“ vymenúva certifikačná nutričná poradkyňa Katarína Grich, ktorá sa venuje komplexnému individuálnemu plánu výživy a posilneniu metabolizmu ľudí.

Stukovatená pečeň – ako sa určuje diagnóza?

Na určenie diagnózy metabolického syndrómu slúži päť kritérií. „Hlavným kritériom je obvod pása, ktorý by nemal presiahnuť 94 cm u mužov a 80 cm u žien (definícia WHO určuje príslušné maximá na 102 a 88 cm). Metabolický syndróm je prítomný, ak sú splnené ďalšie dve z nasledujúcich kritérií a to koncentrácia triglyceridov v sére nad 1,7 mmol/l, krvný tlak vyšší ako 130/85 mmHg, koncentrácia glukózy v krvi nalačno nad 5,6 mmol/l (alebo predtým rozpoznaná cukrovka), HDL-cholesterol menej ako 1,0 mmol/l u mužov a menej ako 1,3 mmol/l u žien,“ vysvetľuje Katarína Grich.

„Rovnako ako u mnohých ďalších telesných chorôb, je tu súvislosť s nealkoholovou tukovou chorobou pečene. Výskyt tukovej choroby pečene u ľudí s normálnou hmotnosťou je 3 %. No nealkoholovú tukovú chorobu pečene má 66 % ľudí s BMI medzi 25 a 40, a 91 % ľudí s BMI nad 40. U pacientov s diabetes mellitus 2. typu je incidencia 50 %.

Každý druhý pacient s týmto ochorením má preto stukovatenú pečeň. Takáto pečeň je v svojej činnosti limitovaná, zhoršená je látková premena tukov spolu so schopnosťou redukovať hmotnosť.”

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.