Tekvica patrí do jedálnička

4
Tekvica

Začiatok jesene rozžiari krajinu všetkými farbami. Je to obdobie, kedy vrcholia všetky práce v záhradách. Je veľká škoda, že si mnoho ľudí tento oranžový poklad spája len s jeseňou, a to predovšetkým vďaka sviatku Halloween. Tekvica vie toho ponúknuť oveľa viac.

Okrem blahodarných účinkov na vaše zdravie môžete z tekvice vykúzliť na tanieri skvelé a chutné jedlá, ktoré vám pomôžu ku štíhlejším krivkám. 
Čítajte tiež: Tekvica ako ju (možno) nepoznáte – recept

Obrázok, na ktorom je jedlo, stôl, ovocie, plastický

Automaticky generovaný popis

Tekvica je jednou z mála druhov zeleniny, ktorú môžete v kuchyni využiť bezo zvyšku. Každá časť má v sebe iné potrebné živiny, ktoré spolu tvoria dokonalý celok.

Tekvica je z 90 % tvorená vodou spolu s dôležitými minerálnymi látkami. Voda v organizme na seba viaže škodlivé toxíny, ktoré sa z tela následne vyplavujú. 

Tekvica – dužina ako zdroj vitamínov a vlákniny

Okrem vody obsahuje dužina tekvice aj prospešnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a správnu funkciu čriev. Je bohatá aj na antioxidant beta-karotén, ktorý chráni organizmus a je zdrojom vitamínu A.

Vitamíny a minerálne látky nachádzajúce sa v tekvicovej dužine môžu blahodarne pôsobiť aj na vašu pokožku. Dokážu rozžiariť pleť a dodať jej elasticitu a pomáhajú s bojom proti vráskam.

Z dužiny si môžete pripraviť aj hydratačnú masku, ktorá pleť príjemne vyživí,“ radí Tereza Vincourová, výživová poradkyňa značky KetoMix. 
Čítajte tiež: V hlavnej úlohe tekvica – recepty

Semienka nevyhadzujte

Väčšinu tekvíc ľudia rozkroja, vydlabú a semienka vyhodia. Robia však veľkú chybu. Semienka sú plné minerálnych látok, ako je horčík, zinok či železo.

Tieto látky podporujú váš imunitný systém a chránia vás pred srdcovými ochoreniami. Keď ich hodíte na panvicu a sprudka nasucho opražíte, stanú sa skvelou chrumkavou pochúťkou na jesenné večery pri filmoch.
Čítajte tiež: Zimná polievka z batatov a tekvice – Recept 

Obrázok, na ktorom je stôl, jedlo, vnútri, šálka

Automaticky generovaný popis

Tekvica – vvarte z nej niečo dobré, ale o postavu sa pritom nebojte

Ak ste sa rozhodli schudnúť, alebo si len držíte líniu, tekvica by vo vašom jedálničku určite nemala chýbať. Obsahuje minimum kalórií, ale akékoľvek jedlo s touto božskou zeleninou vás príjemne zasýti.

Samozrejme záleží na tom, s čím tekvicu skombinujete. Receptov je mnoho, a to nielen slaných, ale aj sladkých.

„Ak sa rozhodnete pripraviť si typický jesenný tekvicový koláč a nasypete do neho množstvo bieleho cukru, nemôžete čakať, že to vašu líniu neovplyvní.

Pri príprave jedál odporúčam, aby mu venovali potrebný čas a premýšľali nad všetkými ingredienciami.

Predovšetkým nad tým, či je možné suroviny nahradiť iným variantom. V prípade cukru napríklad čakankovým sirupom,“ dodáva Tereza Vincourová, výživová poradkyňa značky KetoMix. 

V spolupráci s výživovou poradkyňou sme pre vás pripravili 3 jednoduché odľahčené recepty z tekvice, ktorými si môžete doplniť váš diétny jedálniček. 

Tekvicové fit rizoto

Tekvica Hokaido má jednu skvelú vlastnosť. Nemusí sa šúpať a dá sa krásne spracovať úplne celá. Tekvicové rizoto so zníženým obsahom sacharidov si určite obľúbite na prvý pokus. Obrázok, na ktorom je stôl, jedlo, tanier, drevené

Automaticky generovaný popis

Ingrediencie:

Postup

Tekvicu umyte a rozkrojte na polovicu. Vydlabte vnútro tekvice a pripravte si tekvicové semienka do misky.

Tekvicu nakrájajte na kúsky a poukladajte na plech s papierom na pečenie. Dajte do rúry na 180 stupňov a pečte do zmäknutia.

Po upečení tekvicu rozmixujte a prilejte trošku zeleninového vývaru. Množstvo necháme na vás, či chcete mať rizoto redšie alebo hustejšie.

Ryžu opláchnite a zbavte konjakového nálevu, vysypte na panvicu s rozpáleným repkovým olejom.

Pridajte rozmixovanú omáčku a jedlo zohrejte.

Primiešajte parmezán a na druhej panvici sprudka orestujte tekvicové semienka, ktorými rizoto nakoniec ozdobíte. Servírujte s pohárikom dobrého vínka. 

Tekvicové proteínové cookies
Obrázok, na ktorom je jedlo, chod

Automaticky generovaný popis

Ingrediencie:

Postup

Rozkrojte tekvicu a zbavte ju semienok, ktoré použijete neskôr na ozdobenie.

Tekvicu nakrájajte na plátky a tie poukladajte na plech s papierom na pečenie.

Pečte do zmäknutia pri teplote 180 stupňov.

Medzitým si do misky pripravte drvené orechy, vajce, sypkú zmes Proteínového kokteilu KetoMix.

Oslaďte trstinovým sirupom a škoricou podľa chuti.

Pridajte tekvicu a vypracujte cesto.

Na papier na pečenie položte z cesta pripravené malé placky. Navrch ozdobte semienkami. Nechajte piecť dozlata pri teplote 180 stupňov.

Tekvicový chlieb pre štíhlu líniu

Ingrediencie:

Obrázok, na ktorom je jedlo, nakrájané

Automaticky generovaný popis

Postup

Maslovú tekvicu očistite, rozkrojte a vydlabte semienka.

Semienka nevyhadzujte, len ich očistite.

Nakrájajte tekvicu na kocky a dajte do hrnca.

Zalejte vodou, pridajte škoricu, klinčeky a zázvor.

Nechajte variť cca 10 minút.

Po zmäknutí vyberte z hrnca klinčeky a zázvor a tekvicu rozmixujte tyčovým mixérom.

Pripravenú zmes na Proteínový bezlepkový chlieb zmiešajte s vodou a pridajte rozmixovanú tekvicu.

Na panvici orestujte očistené semienka, ktoré následne zamiešajte do pripraveného cesta.

Cesto vylejte do formy a pečte pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút. 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.