Veľkonočná baba – tradičná aj moderná verzia, ktorá osloví každého

0
Veľkonočná baba je jedným z tradičných pokrmov, ktoré sa spájajú s jarnými sviatkami a symbolikou nového života.

Veľkonočná baba je jedným z tradičných pokrmov, ktoré sa spájajú s jarnými sviatkami a symbolikou nového života. Tento slaný pokrm, často označovaný aj ako veľkonočná plnka, má korene v slovenskej i českej kuchyni a pripravoval sa najmä na Veľkonočný pondelok ako súčasť bohatého pohostenia po pôstnom období.

Zatiaľ čo kedysi bola základom jednoduchá kombinácia vajec, rožkov a byliniek, dnešné recepty ponúkajú množstvo chutných variácií – vrátane vegetariánskych či nízkosacharidových verzií bez pečiva.

Odkiaľ prišla veľkonočná baba?

Pôvod baby siaha do východoslovenských a rusínskych oblastí, kde bola symbolom jari, hojnosti a návratu života po zime. Pôvodne išlo o slaný pokrm pripravovaný z vajec, mlieka, múky či krupice a zelených byliniek – prvých darov prírody.

Vajíčka symbolizovali plodnosť, bylinky zdravie a jar, a celé jedlo nieslo silnú rituálnu a symbolickú rovinu. Baba sa často požehnávala v kostole spolu s ďalšími veľkonočnými jedlami a rozdeľovala medzi členov rodiny.

„Keď sa baba podarila pekne napufnúť, vedeli sme, že bude dobrý rok. A keď ju jedol aj dedo bez frflania, bola vraj ako od Pána Boha.“
— spomína pani Mária z Humenného.

Každý región má svoju verziu

Veľkonočná baba nemá len jednu podobu. Niekde je to vaječná zmes s bylinkami, inde do nej pridávajú slaninu, klobásu, syr alebo dokonca rožky – a niektoré regióny ju poznajú aj v sladkej podobe, ako bábovku s hrozienkami.

Na Spiši a Zemplíne sa veľmi často používa aj staršie biele pečivo – rožky alebo chlieb. Pečivo sa zalialo vaječnou zmesou, pridala sa orestovaná slaninka, bylinky a všetko sa zapieklo do chrumkava.

Rožky v babe? Áno, tradične!

Na Spiši a Zemplíne sa veľmi často používa aj staršie biele pečivo – rožky alebo chlieb. Pečivo sa zalialo vaječnou zmesou, pridala sa orestovaná slaninka, bylinky a všetko sa zapieklo do chrumkava.

Výsledkom bol sýty, výživný a zároveň jednoduchý pokrm, ktorý zasýtil celú rodinu.

Prinášame vám tri chutné verzie veľkonočnej baby – tradičnú, vegetariánsku a ľahkú bez pečiva. Vyberte si tú, ktorá najviac vyhovuje vášmu štýlu stravovania alebo pohostite svojich blízkych rôznorodým sviatočným tanierom.

🥚 Tradičná veľkonočná baba

Táto verzia baby je najbližšia pôvodnej tradícii. Používajú sa rožky, vajíčka a bylinky – symboly jari a nového života. V niektorých oblastiach Slovenska či Moravy sa do nej pridávali aj kúsky údeného mäsa či klobásy.

Ingrediencie:

  • 5–6 starších rožkov alebo krajcov bieleho chleba
  • 8 vajec
  • 250 ml mlieka
  • 150 g údeného mäsa alebo klobásy (voliteľné)
  • 1 cibuľa
  • 2 PL masla alebo oleja
  • Hrsť nasekaných byliniek (pažítka, petržlen, žihľava, medvedí cesnak)
  • Soľ, čierne korenie, majorán

Postup:

  1. Rožky nakrájame na kocky, zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť.
  2. Cibuľu osmažíme na masle, pridáme k rožkom spolu s nasekaným mäsom (ak používame).
  3. Vajíčka rozšľaháme, pridáme koreniny, bylinky a zmiešame s rožkami.
  4. Hmotu vložíme do vymastenej formy a pečieme pri 180 °C asi 40 minút dozlatista.

🌱 Vegetariánska veľkonočná baba s bylinkami a syrom

Táto verzia vynecháva mäso, no vďaka bylinkám a syru má výbornú chuť a šťavnatosť.

Ingrediencie:

  • 5–6 starších rožkov
  • 8 vajec
  • 250 ml (rastlinného) mlieka
  • 150 g strúhaného syra (eidam, údený syr, kozí syr)
  • 1 cibuľa
  • 2 PL masla alebo oleja
  • Hrsť čerstvých byliniek (žihľava, špenát, medvedí cesnak)
  • Soľ, čierne korenie, majorán
  • Voliteľne: orechy alebo semienka na vrch

Postup:

  1. Rožky nakrájame, zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť.
  2. Cibuľu osmažíme, zmiešame s rožkami, syrom a bylinkami.
  3. Vajíčka vyšľaháme, osolíme, okoreníme a vlejeme do zmesi.
  4. Vložíme do formy, posypeme semienkami a pečieme pri 180 °C asi 35–40 minút.

🥦 Veľkonočná baba bez pečiva (ľahká verzia)

Ak sa chcete vyhnúť pečivu, no nechcete sa vzdať chutnej veľkonočnej baby, vyskúšajte túto ľahšiu verziu. Je vhodná aj pre ľudí s intoleranciou na lepok a zároveň dodá telu množstvo zelených živín.

Ingrediencie:

  • 6–8 vajec
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste nasekanej žihľavy (sparenej), špenátu, medvedieho cesnaku alebo ich kombinácie
  • 100 g strúhaného syra (voliteľné – môže byť aj rastlinný)
  • 1 strúhaná mrkva
  • 1 PL masla alebo oleja
  • Bylinky: pažítka, petržlen, majorán
  • Soľ, čierne korenie
  • Voliteľne: 2 PL ovsených vločiek alebo mletých orechov

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak osmažíme, pridáme mrkvu a bylinky.
  2. Vajíčka vyšľaháme so soľou a korením, zmiešame s ostatnými surovinami.
  3. Nalejeme do formy a pečieme pri 180 °C asi 30–35 minút dozlatista.

Veľkonočná baba v sebe nesie symboliku

Veľkonočná baba patrí medzi pokrmy, ktoré v sebe nesú silnú symboliku, vôňu domova a radosť zo spoločného jedla. Či už si vyberiete klasickú, vegetariánsku alebo bezpečivovú verziu, všetky tri recepty vám prinesú kúsok jarnej tradície a inšpiráciu pre vaše sviatočné menu.

Prajeme vám požehnané a chutné Veľkonočné sviatky! 🌸

Andrea Hinková – Tarová, foto: http://www.canva.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.