Recept: Jednoduché vodové žemle aj pre začiatočníkov

0
Tieto jednoduché vodové žemle sú ideálnou voľbou, ak si chcete dopriať chutné a voňavé pečivo bez zbytočného zhonu. S minimom surovín a jednoduchým postupom ich zvládne pripraviť aj začiatočník.

Nie je nič lepšie, ako vôňa čerstvo upečeného domáceho pečiva, ktorá naplní váš domov. Tieto jednoduché vodové žemle sú ideálnou voľbou, ak si chcete dopriať chutné a voňavé pečivo bez zbytočného zhonu. S minimom surovín a jednoduchým postupom ich zvládne pripraviť aj začiatočník. Navyše si ich môžete prispôsobiť podľa svojej chuti – či už ich posypete semienkami, alebo ich necháte klasické, výsledok vás určite poteší.

Stačí len pár krokov a na stole budete mať mäkké a nadýchané žemle, ktoré si zamiluje celá rodina. 😊

Ingrediencie (na 8-10 žemlí):

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g) alebo 20 g čerstvého droždia
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 2 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicový)
  • Semienka podľa chuti (sezam, ľan, mak, slnečnicové semienka) – voliteľné
Tieto jednoduché vodové žemle sú ideálnou voľbou, ak si chcete dopriať chutné a voňavé pečivo bez zbytočného zhonu.

Postup:

  1. Príprava kvásku (ak používate čerstvé droždie):
    • Do misky nalejte vlažnú vodu, pridajte cukor a rozmrvené droždie.
    • Nechajte 10-15 minút odstáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Príprava cesta:
    • Ak používate sušené droždie, jednoducho ho zmiešajte s múkou.
    • Do veľkej misy pridajte múku, soľ a kvások (alebo vodu so sušeným droždím).
    • Prilejte olej a začnite miesiť. Môžete použiť ruky alebo kuchynský robot s hnetacím hákom.
    • Cesto by malo byť mäkké a elastické. Ak je príliš lepkavé, pridajte trochu múky, ak je príliš tuhé, pridajte vodu.
  3. Kysnutie:
    • Cesto preložte do čistej misy, prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
  4. Tvarovanie žemlí:
    • Po vykysnutí cesto jemne premiesime a rozdelíme na 8-10 rovnakých častí.
    • Z každého kúska vytvarujte guľôčku alebo iný tvar podľa preferencie.
    • Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak chcete, posypte ich semienkami.
  5. Druhé kysnutie:
    • Nechajte žemle kysnúť ešte 20-30 minút na plechu, zakryté čistou utierkou.
  6. Pečenie:
    • Rúru predhrejte na 200 °C.
    • Pred pečením môžete žemle jemne potrieť vodou pre chrumkavejšiu kôrku.
    • Pečte 15-20 minút, alebo kým žemle nebudú zlatisté.
  7. Chladenie:
    • Po upečení nechajte žemle vychladnúť na mriežke.

Tipy:

  • Ak chcete žemle s mäkšou kôrkou, prikryte ich po upečení na pár minút utierkou.
  • Semienka môžete vmiešať aj priamo do cesta pre bohatšiu chuť.

Dobrú chuť! 😊

Domáce žemle s minimom surovín, ktoré si môžete pripraviť kedykoľvek.

Kľúčové slová:

Domáce žemle
Recept na žemle
Jednoduché pečenie
Vodové žemle
Mäkké pečivo
Domáce pečivo
Pečenie pre začiatočníkov
Rýchly recept na pečivo

Andrea Hinková – Tarová, foto: http://www.canva.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.