Zdá sa vám, že vegánske jedlá a vegánske menu vidíte v reštauráciách takmer na každom rohu? Je to tak preto, že január sa stal oficiálnym „vegánskym mesiacom“.
A to vďaka celosvetovej výzve, do ktorej sa každoročne zapája viac ako 620 000 ľudí z viac ako 220 krajín. Preto môžete v obchodoch počas tohto mesiaca vidieť napríklad aj rozšírený sortiment vegánskych výrobkov.
Prvý november, Svetový deň vegánstva, poukazuje na rastúci trend vegánskej stravy. Odhaduje sa, že v súčasnej dobe sa celosvetovo až 88 miliónov ľudí stravuje výhradne vegánsky a hodnota trhu s rastlinnými bielkovinami by mala do roku 2027 dosiahnuť hodnotu 23,4 miliardy dolárov.
Štúdia tvrdí, že rastlinná strava môže znížiť riziko ischemickej choroby srdca až o 40 %. Na zabezpečenie plnohodnotnej výživy musíte dodržiavať niekoľko kľúčových pravidiel.
Vegánstvo – rastlinná strava a jej zdravotné výhody
V posledných rokoch sme svedkami výrazných zmien v spôsobe stravovania spoločnosti. Mnoho ľudí preferuje rastlinné bielkoviny pred živočíšnymi a ako dôvody najčastejšie uvádzajú etické presvedčenie, zdravotné benefity a ochranu životného prostredia.
Očakáva sa, že trh s rastlinnými bielkovinami dosiahne do roku 2027 hodnotu 23,4 miliardy dolárov.
Rastúci dopyt po týchto produktoch je spojený s povedomím o zdravotných prínosoch – znížením rizika srdcových ochorení, cukrovky a rakoviny.
Štúdia publikovaná v časopise Journal of the American Heart Association ukázala, že rastlinná strava môže znížiť riziko ischemickej choroby srdca až o 40 %.
Rastlinné bielkoviny sú tiež atraktívnou voľbou pre tých, ktorí si chcú udržať zdravú váhu. A tiež znížiť riziko obezity.
Sója už nie je jedinou voľbou
Sója bola dlho kráľom rastlinných bielkovín. Teraz existuje celý rad alternatív.
K tým najobľúbenejším patria:
Hrachový proteín: je bohatý na esenciálne aminokyseliny. Je ľahko stráviteľný a môžu ho jesť ľudia s citlivejším zažívaním alebo potravinovými intoleranciami.
Ryžový proteín: je hypoalergénny, bezlepkový. Môžete ho jesť aj pri diétnych obmedzeniach.
Quinoa: tento všestranný rastlinný zdroj bielkovín má nespočetné množstvo aminokyselín. Zároveň je bezlepkový.
Šošovica: okrem toho, že je vynikajúcim zdrojom bielkovín, má vysoký obsah vlákniny a minerálov.
Ľanové semienko: je bohaté na esenciálne živiny a omega-3 mastné kyseliny. Pomáha udržiavať zdravé kosti.
Vegánstvo: Cesta k optimálnej výživovej rovnováhe
„Zdravotné výhody vegánskej stravy sú zrejmé. Vegáni musia nájsť správnu kombináciu rastlinných bielkovín, aby zaistili potrebné živiny,“ hovorí Gavin Stainton, hlavný vedecký pracovník a vedúci inovácií v spoločnosti Herbalife.
Vegánstvo – čo jesť?
1. Rôzne zdroje bielkovín: aby ste pokryli celú škálu aminokyselín, používajte vo svojej strave rôzne zdroje bielkovín, ako sú fazuľa, orechy, semienka a obilniny.
2. Doplnky stravy: pre ľahšie dosiahnutie odporúčaného denného prísunu bielkovín môžete zvážiť použitie doplnkov stravy.
3. Vyvážené jedlo: pripravujte si vyvážené jedlá, ktoré obsahujú bielkoviny, sacharidy a zdravé tuky.
4. Obráťte sa na odborníka: ak máte pochybnosti, využite rady odborníka, ktorý vám pomôže so správnym nastavením jedálneho lístka a poradí aj s vhodnými doplnkami stravy.
5. Čítajte etikety: venujte pozornosť etiketám, aby ste zaistili dostatočný príjem živín.
Rastlinná strava ponúka mnoho výhod pre zdravie a životné prostredie a jej popularita stále rastie. So správnou kombináciou rastlinných bielkovín môžete dosiahnuť zdravý a aktívny životný štýl aj ako vegán.
Foto: http://www.canva.com
- Dojímavý životný príbeh Pippi Dlhej PančuchyViete, kto povedal túto nádhernú vetu? „Ak sa mi podarilo rozjasniť aspoň jedno ponuré detstvo, som spokojná.“ Určite poznáte minimálne jej postavy ako Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy, či zbojníkovu dcéru Ronju. Práve vyšiel krásny beletrizovaný životopis o výnimočnej švédskej spisovateľke s jednoduchým názvom Astrid Lindgrenová.
- Špargľa a recepty z nejNemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete… Čítať viac: Špargľa a recepty z nej
- Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
- Mrkvový pohárový cheescake – ReceptSviatky Veľkej noci sú tu a k nim patria aj maškrty. Nech sa páči recept na jednoduchý mrkvový cheescake v pohári. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom je napríklad tento Mrkvový cheesecake, ktorého lahodnú chuť si okamžite zamilujete! Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept… Čítať viac: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
- Veľkonočné nátierky – ReceptUž sú u vás prípravy na Veľkú noc v plnom prúde? Prinášame pár tipov, s ktorými si môžete oživiť sviatočný stôl. Veľkonočné nátierky. Šunkovo-karfiolová veľkonočná nátierka 4 porcie Ingrediencie:Šunka – 200 g Uvarený karfiol – 200 g Červená cibuľa – 1 malá Majonéza – 3 lyžice Nakladaný zelený koreň – 2 lyžice soľ Postup:Šunku a karfiol… Čítať viac: Veľkonočné nátierky – Recept