Bryndza je tradičný slovenský syr vyrobený z ovčieho mlieka. Je to mäkký syr s kyslou chuťou a krémovou konzistenciou. Bryndza je veľmi populárna v slovenskej kuchyni a je hlavnou zložkou mnohých tradičných jedál, ako napríklad bryndzové halušky (dumplings s bryndzou), bryndzové pirohy a bryndzové pagáče (krehké placky).
Tu je niekoľko zaujímavostí o bryndzi:
- Pôvod a história: Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.
- Regióny produkcie: Tradície výroby bryndze sú najsilnejšie v oblastiach Slovenského národného parku, ako napríklad v regiónoch Podhájska, Šaris, Oravy a Zvolenska. Tieto regióny sú známe nielen svojou kvalitnou bryndzou, ale aj bohatou pestrosťou kultúrnych tradícií.
- Ochránené označenie: V roku 2008 získala bryndza ochrannú známku EÚ s označením “Bryndza slovenská”. Toto označenie zaručuje, že syr bol vyrobený podľa prísnych noriem a tradícií slovenskej kuchyne.
- Nutričná hodnota: Bryndza je bohatá na bielkoviny a vápnik. Obsahuje tiež tuk a sodík. Preto ju konzumujte s mierou ako súčasť vyváženej stravy.
- Kulinárske využitie: Okrem tradičných slovenských jedál sa bryndza stala obľúbenou prísadou do rôznych druhov jedál po celom svete. Často sa používa na prípravu rôznych druhov syrových omáčok, nátierok alebo dokonca ako plnka do sendvičov.
Bryndza je pre Slovákov nielen súčasťou ich kuchyne, ale aj dôležitou súčasťou ich kultúry a tradícií. Je to symbol spojenia s prírodou a dedičstvom minulosti, ktorý pretrváva aj v modernom svete.
Kuracie prsia plnené bryndzou a slaninou
Počet porcií: 6
Potrebujeme
- pučidlo na zemiaky
- potravinovú fóliu
- tĺčik na mäso
Suroviny
- 1 kg kuracích pŕs
- 1 kg zemiakov
- olivový olej Primadonna
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 250 g bryndze
- 1 hrsť čerstvej pažítky
- morská soľ
- čierne korenie
- 100 g šunky alebo slaniny
- 2 lyžice masla
- šťava z citróna
POSTUP
Pučené zemiaky s cibuľkou
Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, pridáme dozlatista osmažené biele časti lahôdkovej cibuľky a popučíme. Podľa potreby dosolíme.
Kuracie prsia plnené bryndzou
Bryndzu dôkladne zmiešame s nasekanou pažítkou. Mierne ochutíme soľou a čiernym korením. Kuracie prsia opláchneme, osušíme a očistíme.
Rozrežeme tak, aby vznikli tenké plátky a pod fóliou ich naklepeme. Osolíme a okoreníme. Na každý uložíme plátky šunky alebo slaniny a pridáme lyžicu bryndzovej plnky.
Preložíme tak, aby vznikli kapsy, ktoré opečieme na rozohriatom olivovom oleji po celom obvode do zlatohneda. Potom ich ešte vložíme na 5 minút do rúry rozohriatej na 200 °C.
Do výpeku pridáme lyžicu masla a trochu citrónovej šťavy, jednoducho tak vytvoríme omáčku.
SERVÍROVANIE
Kuracie prsia plnené bryndzou podávame s pučenými zemiakmi. Na záver prelejeme omáčkou a dozdobíme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.
Foto: http://www.canva.com
- Zabudnite na Grey’s Anatomy! Prečo je The Resident novou hviezdou lekárskych drám!Vo svete lekárskych drám, kde sa emocionálne zvraty prelínajú so zložitými medicínskymi dilemami, sa Grey’s Anatomy dlhodobo teší statusu kultovej klasiky. No v posledných rokoch sa na scéne objavil nový hráč, ktorý sa rýchlo stáva silným rivalom. The Resident, so svojou kombináciou napínavých zápletiek, realistického zobrazenia zdravotníctva a hlbokých emocionálnych momentov, ponúka divákom nový pohľad… Čítať viac: Zabudnite na Grey’s Anatomy! Prečo je The Resident novou hviezdou lekárskych drám!
- Prečo je Amethyst Shadow farbou budúcnosti? Objavte jej kúzlo!Farba roka 2025 bude podľa Pantone „Amethyst Shadow“. Tento odtieň sa pohybuje medzi jemnou fialovou a sýtym bordovým tónom, čím vytvára dojem tajomna a elegancie. Ide o ideálnu voľbu pre interiéry, ktoré chcú pôsobiť pokojne a sofistikovane, či už v obývačke, jedálni alebo spálni. Skombinovanie Amethyst Shadow so svetlými neutrálnymi farbami podporuje minimalistický, severský štýl,… Čítať viac: Prečo je Amethyst Shadow farbou budúcnosti? Objavte jej kúzlo!
- Zbohom nepohodlie! Tieto trendové topánky spájajú štýl a komfortJeseň a zima prináša tento rok v topánkovom svete neodolateľné trendy, ktoré si zamiluje každá milovníčka módy. Či už preferujete pohodlné mokasíny, robustné čižmy alebo elegantné lodičky na hrubom podpätku, tohtoročné kolekcie ponúkajú pre každého niečo. Chcete vedieť, ktoré topánky musíte mať vo svojom šatníku, aby ste kráčali v súlade s najhorúcejšími trendmi? Topánky musí… Čítať viac: Zbohom nepohodlie! Tieto trendové topánky spájajú štýl a komfort
- V hlavnej úlohe tekvica – receptyAj vy sa už chystáte ozdobovať tekvicu? Či už ste fanúšikom tejto u nás novodobej strašidelnej tradície alebo nie, tekvica k jeseni patrí. Je krásna ako exteriérová či interiérová dekorácia, a tento posledný poklad z našich záhrad, obsahuje aj množstvo vitamínov a ďalších benefitov. Tekvicu môžete pripraviť na veľmi veľa spôsobov. Výborná je pečená, varená, je vhodná do prívarkov… Čítať viac: V hlavnej úlohe tekvica – recepty
- Syrová omáčka – receptSyrová omáčka nikdy nesklame. Ak máte deti viete, že cestoviny sú absolútna topka. Syrovú omáčku môžete okrem cestovín použiť aj na mäso. Syrová omáčka je klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Tento jednoduchý recept vám umožní vytvoriť bohatú, krémovú a sýtu omáčku v priebehu niekoľkých minút. Je to výborná voľba pre dni, keď nemáte veľa času na… Čítať viac: Syrová omáčka – recept