Týka sa len 36 % ľudí z celého sveta, stojí za viac ako 60 % osobných a profesionálnych úspechov a formuje sa od útleho detstva. Čo je vlastne emocionálna inteligencia a ako na nej pracovať?
Čo je emocionálna inteligencia?
Emocionálna inteligencia, nazývaná aj ako emočná inteligencia, je schopnosť ľudí identifikovať a kontrolovať svoje emócie vo vzťahu k sebe i k svojmu okoliu.
Tvorí ju 5 základných zložiek – sebauvedomenie, zvládanie emócií, schopnosť motivovať samého seba, empatia a umenie medziľudských vzťahov.
„Napomáha nám k tomu, aby sme vedeli lepšie zvládať a korigovať svoje emócie či kvalitne reagovať na situácie okolo nás,“ vysvetľuje Hana Filipová, terapeutka platformy Hedepy. Má veľký vplyv na naše vzťahy – či už doma alebo v práci.
„Vďaka nej dokážeme v partnerskom vzťahu efektívne komunikovať a vyjadrovať k partnerovi empatiu. V práci nám môže pomôcť lepšie zvládať stres, udržiavať svoje emócie pod kontrolou a ľahšie nadväzovať kontakty s inými ľuďmi“. objasňuje vplyv emocionálnej inteligencie terapeutka.

Emocionálna inteligencia je istým spôsobom zručnosť, na ktorej vieme v priebehu života pracovať a rozvíjať ju.
Ovplyvniť ju môžu rodičia, učitelia i priatelia
Emocionálna inteligencia sa začína formovať od útleho detstva a značnú rolu v tomto procese zohráva rodina. „Deti prežívajú základné emócie ako radosť, smútok, strach alebo hnev už v dojčenskom veku.
Rodičia hrajú kľúčovú úlohu v tom, ako dané emócie regulujú alebo ako na ne reagujú,“ vysvetľuje Hana Filipová.

„V predškolskom veku deti začínajú rozpoznávať aj emócie druhých ľudí, učia sa vyjadrovať svoje pocity slovami a experimentujú s kontrolou svojich emócií.
V tom im okrem rodičov pomáhajú aj učitelia, ktorí ich učia ako zdravým spôsobom reagovať na svoje emócie,“ hovorí terapeutka.
Podľa nej sa deti v školskom veku učia zvládať frustráciu, stres, ale aj vnímať, ako emócie ovplyvňujú ich vzťahy.
V adolescentom veku sa zas učia vyrovnávať s intenzívnejšími emóciami a kľúčovú úlohu v tom zohrávajú aj rovesníci či blízki ľudia. „Rozvoj emocionálnej inteligencie je úzko spätý s kognitívnym vývojom a tiež s prostredím, v ktorom deti vyrastajú,“ dodáva.

Takto spoznáte emocionálne inteligentného človeka
Človek s vysokou emocionálnou inteligenciou dokáže rozoznávať svoje emócie, ich pôvod a dokáže nájsť riešenie, ako sa s nimi vysporiadať.
„Zväčša má rozsiahlu emočnú zásobu, zaujíma sa o ostatných, nevadia mu zmeny, je sebavedomý a dokáže povedať nie,“ vysvetľuje Hana Filipová.
Od človeka s nízkym EQ sa odlišuje aj tým, že nehľadá dokonalosť a je schopný si odpustiť. Naopak, ak niekto nie je emočne vyspelý, zväčša mu chýba empatia, pôsobí arogantne a namyslene, býva konfliktný a odmieta názory iných.
„Človek s nízkym EQ je schopný povedať vtip po tragickej udalosti. Jednoducho nevie odhadnúť situáciu. To môže spôsobovať, že má nekvalitné vzťahy, a môže mať aj menej priateľov,“ hovorí terapeutka.
Nič nie je stratené
Aj človek s nízkym EQ môže byť časom emočne inteligentný. Stačí sa viac zamerať na svoje emócie a vnímať ich. Hana Filipová radí:
- Snažte sa porozumieť svojim emóciám: Skúste si pomenovať, čo cítite. Namiesto všeobecných vyjadrení ako „je mi ťažko“, sa snažte určiť, či cítite napríklad smútok alebo tieseň.
- Sledujte, ako emócie ovplyvňujú váš úsudok: Uvedomte si, či sú vaše emócie pre vás prospešné alebo vás skôr brzdia. Vnímajte, či vám pomáhajú alebo naopak, zasahujú do vášho rozhodovania.
- Pýtajte sa, čo vás chcú emócie naučiť: Skúmajte, čo vám vaše pocity môžu povedať alebo aké posolstvo pre vás nesú. Zamyslite sa, čo by ste sa z nich mohli naučiť.
- Buďte vnímaví aj k emóciám druhých: Nielen svoje vlastné emócie, ale aj pocity druhých majú veľký význam. Vnímajte a rešpektujte emócie ľudí okolo vás, čím posilníte empatiu a budujete vzťahy.
Aj keď samotné skúmanie emócií nie je jednoduché, pri ich pochopení môže pomôcť rozhovor s odborníkom – terapeutom.
Terapia umožní hlbšie preskúmať pocity. Lepšie ich rozpoznať a naučiť sa s nimi pracovať tak, aby sme každodenné výzvy zvládali s väčším nadhľadom a pokojom.
- Dojímavý životný príbeh Pippi Dlhej PančuchyViete, kto povedal túto nádhernú vetu? „Ak sa mi podarilo rozjasniť aspoň jedno ponuré detstvo, som spokojná.“ Určite poznáte minimálne jej postavy ako Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy, či zbojníkovu dcéru Ronju. Práve vyšiel krásny beletrizovaný životopis o výnimočnej švédskej spisovateľke s jednoduchým názvom Astrid Lindgrenová.
- Špargľa a recepty z nejNemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete… Čítať viac: Špargľa a recepty z nej
- Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
- Mrkvový pohárový cheescake – ReceptSviatky Veľkej noci sú tu a k nim patria aj maškrty. Nech sa páči recept na jednoduchý mrkvový cheescake v pohári. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom je napríklad tento Mrkvový cheesecake, ktorého lahodnú chuť si okamžite zamilujete! Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept… Čítať viac: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
- Veľkonočné nátierky – ReceptUž sú u vás prípravy na Veľkú noc v plnom prúde? Prinášame pár tipov, s ktorými si môžete oživiť sviatočný stôl. Veľkonočné nátierky. Šunkovo-karfiolová veľkonočná nátierka 4 porcie Ingrediencie:Šunka – 200 g Uvarený karfiol – 200 g Červená cibuľa – 1 malá Majonéza – 3 lyžice Nakladaný zelený koreň – 2 lyžice soľ Postup:Šunku a karfiol… Čítať viac: Veľkonočné nátierky – Recept