Ako vyzrieť na celulitídu?

1
Pexels

Ide obdobie, kedy začneme viac odhaľovať svoje telo. A pomarančová koža si nevyberá a dokáže potrápiť štíhlu aj zaoblenú postavu. Čo stojí za jej vznikom, čo ju zvýrazní a čo naopak pomáha s jej vymazaním?

Nevzhľadná koža v oblasti stehien, sedacích svalov a zadočka je estetickým problémom, ktorý postihuje veľkú väčšinu žien. Mužom sa vyhýba ako čert kríža a hlavným vinníkom sú genetické predispozície. Počas materstva sú väzivové tkanivá v pokožke namáhané a umožňujú tak veľké rozpätie, a to celulitíde skutočne svedčí.
Čítajte tiež. Boj s celulitídou zvládnete aj doma

O čo ide?
Zväčšené tukové bunky sú vytláčané na povrch kože a vznikajú nevzhľadné nerovnosti a hrbolčeky. V inkriminovaných partiách dochádza aj k obmedzeniu toku krvi a lymfy. Jej vznik má na svedomí mnoho spúšťacích faktorov. Sedavý spôsob života, jedálniček bohatý na tučné a sladké potraviny, tvorba toxínov a ich hromadenie v tele, fajčenie, nedostatočný pitný režim, hormonálne zmeny v dôsledku tehotenstva, menopauzy, ale aj vplyvom používania hormonálnej antikoncepcie.
Čítajte tiež: Zatočte s celulitídou!

Celulitída sa rozlišuje na 4 typy
1) Pomarančová kože sa objaví len v okamihu, kedy pokožku stlačíme. Tu je tok lymfy ešte v poriadku.

2) Celulitída je jemne viditeľná aj bez stlačenia pokožky prstami. Na povrch vystupujú jemné nerovnosti, ktoré sa prejavia zo všetkého najskôr na vnútornej strane stehien. Počas ležania sa však pomarančová koža napne a vyhladí.

3) Celulitída je viditeľná bez ohľadu na pozíciu, v ktorej sa nachádzate. Nerovnosti sú enormnejšieho charakteru. Mnoho odborníkov už v tejto fáze začína byť na poplach, pretože estetický problém prechádza do toho zdravotného.

4) Dochádza k degenerácii tukových buniek. Pokožka je na dotyk tuhá, bolestivá a opuchnutá, čo poukazuje na hromadiace sa tekutiny, ktoré lymfa nedokáže odvádzať.

Ako s celulitídou zatočiť, keď ju už máte?
Začnite sa racionálne a zdravo stravovať, obmedzte tučné a sladké. Konzumujte kvalitné bielkoviny, prospešné celozrnné varianty namiesto bieleho pečiva. Namiesto parenej knedle si zamilujte bulgur alebo kuskus. Cestoviny preferujte tie z konjaku a postrážte si celkový kalorický príjem. Pohyb je dôležitý. Beh, plávanie, pilates, joga. Čokoľvek, čo je vám blízke. Stavte na prúdy vlažnej a studenej vody. Pokožka sa vypne a tok krvi aj lymfy dostanú zelenú. Pite dostatok tekutín. Stavte na múdre mobilné aplikácie, ktoré vám postrážia príjem tekutín. Zabudnite na sladké limonády a preferujte neperlivé nápoje bez cukru. Úplne postačí voda z vodovodu so šťavou z citróna alebo limetky.

Foto: Pexels

Veľmi dôležitá je úprava jedálnička. Skúste ho trošku odľahčiť a vyskúšajte napríklad tento skvelý recept:

Rizoto z červenej repy s feniklom a grilovaným syrom

Potrebujeme:
1 balenie konjakovej ryže Slim Pasta v náleve
1 ks predvarenej červenej repy
1 ks fenikla
200 gramov balkánskeho syru
olivový olej
kvalitné grilovacie korenie
mleté čierne korenie, soľ

Postup:

  1. Očistite fenikel a odstráňte zelené výhonky. Tie si nechajte na neskôr. Fenikel nakrájajte na silnejšie plátky priečne, aby držal tvar. Posypte ho troškou grilovacieho korenia a ugrilujte na panvici na kvapke olivového oleja až do zmäknutia. Stačí pár minút z každej strany. Plátok fenikla si nechajte na každú porciu a zvyšok nadrobno nakrájajte.
  2. Teraz si pripravte rizoto. Červenú repu nastrúhajte nahrubo a dajte na približne 1 minútu prehriať na panvicu. Ryžu Slim Pasta vyberte z obalu, niekoľkokrát prepláchnite pod tečúcou vodou a vložte do misky. K ryži pridajte červenú repu, nakrájaný fenikel a všetko premiešajte.
  3. Balkánsky syr nakrájajte na silnejšie plátky, dajte nasucho na rozpálenú panvicu a prudko orestujte z každej strany, kým sa nevytvorí zlatistá kôrka.

Syr servírujte k rizotu, pridajte plátok fenikla, okoreňte a osoľte (pozor na syr, ktorý je sám o sebe slaný). Na záver posypte zelenými výhonkami fenikla.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.