Myslím, že neexistuje jednoduchší koláč na prípravu, ako je bublanina. A pritom je naozaj mnohotvárna a veľmi chutná. Či už použijete čerstvé jahody (ako v tomto prípade) alebo čerešne, marhule, či akékoľvek zavárané ovocie, vždy bude bublanina chutná. Navyše ju takmer každý pozná, už z časov našich babičiek a prechádza generáciami na generáciu. Okrem toho, pri súčasnom trende v zdravom životnom štýle a odmietaniu klasickej múky, prípadne alergie na lepok môžete použiť pre vás prijateľné ingrediencie.
Ja som pripravila bublaninu tak ako kedysi moja stará mama :)
Potrebujeme:
500 gramov hladkej múky
400 gramov práškového cukru
300 ml mlieka
200 ml oleja
4 vajcia
1 kypriaci prášok do pečiva
1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny.
Postup:
Na prípravu bublaniny nepotrebujete mixér, ak chcete môžete ho použiť, toto cesto je však tak jednoduché, že vám úplne stačí varecha alebo metlička.
- Zmiešajte mlieko, olej, vajcia, a potom do tejto zmesi postupne pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec cukor. Všetko zavŕšime kávovou lyžičkou sódy bikarbóny.
- Miešame až vymiešame cesto, ktoré vylejeme na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Navrch naukladáme jahody a medzitým si necháme trúbu rozhriať na 180 C.
- Pečieme približne 35 – 40 minút, to, že je bublanina hotová vyskúšame spajdľou.
A bublanina je hotová. Dobrú chuť :)