Už ste sa s tým možno stretli aj vy… Držíte diétu, no ovocie obchádzate, veď je predsa plné cukru. Na ovocie sa v takomto období zvykne hľadieť ako na nepriateľa. Avšak tento „zlý cukor v ovocí“ je len mýtus a poviem vám aj prečo.
Fakty o cukri v ovocí
Pozrime sa hneď na prvý argument „ovocie je len cukor“. Čerstvé ovocie ponúka omnoho viac než len prírodný cukor.
Do rovnice treba zarátať ešte vodu, vitamíny, vlákniny a ďalšie prírodné látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ovocí a majú množstvo prospešných účinkov na naše telo.
Čítajte tiež: V lete jedzte naše ovocie!
Navyše, aj tvrdenia, že „ovocie je plné cukru alebo karbohydrátov“ treba uviesť do kontextu. Áno, drvivá väčšina prijatých kalórií z ovocia patrí do kolónky karbohydrátov.
Prijímame ich však vo forme fruktózy, čo je prírodný cukor v ovocí.
Zdravé karbohydráty a ešte niečo navyše
Nielen ovocie, ale všetky potraviny rastlinného pôvodu sú plné karbohydrátov. Okrem prírodného cukru obsahujú aj zdravé škroby a prvky, ako je celulóza, ktorá poskytuje prospešnú vlákninu.
Nielen ovocie, ale aj zelenina obsahuje vysoký podiel karbohydrátov, čo však určite nie je dôvod na jej vylúčenie z jedálnička.
Pamätajte, že nielen množstvo, ale predovšetkým pôvod cukrov a karbohydrátov, ktoré prijímame v potrave, zohráva dôležitú rolu.
Medzi nutričnou hodnotou prírodných karbohydrátov, ktoré obsahuje ovocie (cukry, škrob a vláknina) a ktoré sa nachádzajú v iných potravinách, je veľký rozdiel.
Prázdne kalórie z pridaných cukrov v sušienkach alebo sladkých omáčkach patria do úplne inej kategórie cukrov ako tie prijaté konzumáciou ovocia.
Cukor v ovocí – čo hovoria čísla
Poďme sa spoločne pozrieť na čísla, ktoré hovoria o cukre v ovocí. Priemerne veľký pomaranč obsahuje iba približne 12 gramov prírodného cukru.
Pre lepšiu predstavu, sú to približne 3 čajové lyžičky.
Hrnček jahôd skrýva v sebe ešte menšie množstvo – približne 7 gramov, čo je menej ako 2 čajové lyžičky. Okrem cukru však zásobujete svoje telo aj vlákninou, celodennou dávkou vitamínu C, zdravými antioxidantmi, kyselinou listovou a draslíkom.
Ešte stále si myslíte, že ovocie je len „zbytočný cukor“?
Pre porovnanie, dva poháre koly obsahujú 4-násobne viac kalórií, avšak na akékoľvek prospešné látky vo forme vitamínov alebo minerálov môžete rovno zabudnúť.
Množstvo pridaného cukru, ktoré prijmete pár dúškami tejto sýtenej vody ochutenej umelými sladidlami, predstavuje až 60 gramov.
Podstatou teda nie je otázka, či si ovocie dať alebo nedať, skôr je to o určení si toho správneho množstva.
Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife