Chcete schudnúť? Vyhoďte tieto jedlá

2

To, čo jeme sa začína v našej hlave. A to, čo jeme, ovplyvňuje aj to, ako sa cítime, čo vyžarujeme a akú máme energiu. Jedlo.

Jedlo nie je len o tom, ako vyzeráme a ako sa cítime pri pohľade do zrkadla. Aj keď aj to je najmä pre mnohé ženy veľmi dôležité.

Lebo.

Ak nemusíme nič skrývať, nechodíme v čiernych, šedých alebo tmavomodrých “vreciach”, ktoré majú zakrývať naše kilá navyše.

Okrem toho, ak sa cítime dobre, po vyššie spomenutých mužských farbách nesiahame. Vyberáme si veselé ženské farby, ktoré rozžiaria nielen náš deň, ale aj deň ľudí, s ktorými sa stretávame.
Čítajte tiež: Keto diéta, ketogénna diéta, ketóza.

Jedlo a jeho vibrácie

A to, ako sa cítime, obliekame, vyžarujeme a vôbec, akú máme náladu závisí aj od toho, aké potraviny konzumujeme.

A tak ako máme nízkovibračné energie (závisť, nenávisť…..) a vysokovibračné (dobroprajnosť, láska…), tak existujú aj potraviny s týmito energiami.

Do kategórie potravín s vysokou vibráciou patria ovocie, zelenina, obilniny, mandle, ale napríklad aj sója a kokos.

A potraviny, ktorým by sme sa mali úplne vyhýbať, pretože patria do kategórie bez energie? Cukor, biela múka, konzervy, alkohol, či margarín.

Takže, chcete sa dobre cítiť? Obsahom takmer každej diéty, alebo skôr zdravého životného štýlu, – lebo diéta mi hneď asociuje jojo efekt – je vynechanie jedál s vysokým obsahom sacharidov.

a couple buying vegetable inside a grocery store
Photo by Anna Tarazevich on Pexels.com

Ktoré základné potraviny musíte z nízkosacharidového jedálnička úplne vyradiť alebo ich konzumáciu striktne obmedziť?

Jedlo – chlieb a pečivo

Chlieb je základnou potravinou mnohých národov. U nás má obrovskú tradíciu, pretože Slováci jednoducho chlieb a pečivo milujú. Do nízkosacharidového jedálnička však nepatria.

Je jedno, či ide o variant z bielej alebo celozrnnej múky.

Oba sú bohaté na sacharidy. Pár krajcov chleba, žemľa, rožok alebo celozrnná kaizerka vám vo chvíli zabezpečí vyčerpanie vášho sacharidového limitu na celý deň.

stainless steel bread with slices of bread on chopping board
Photo by Marta Dzedyshko on Pexels.com

Niektoré druhy ovocia

Konzumácia ovocia a zeleniny prináša telu množstvo zdravotných benefitov. Napriek tomu je potrebné z nízkosacharidového jedálnička veľa druhov ovocia vyradiť.

Obsahuje totiž mnoho sacharidov. Vynechajte banány, mango, sušené ovocie, hrozno, hrušky alebo jablká.

photo of ripe mangoes
Photo by Ruth Currie on Pexels.com

Škrobová zelenina

Väčšina diét povoľuje konzumáciu zeleniny v neobmedzenom množstve. Pri nízkosacharidovom jedálničku to však neplatí. Škrobová zelenina je väčšinou bohatá na vlákninu.

Tá je významným pomocníkom pri chudnutí. Niektorá však obsahuje viac sacharidov než vlákniny.

Preto ju treba obmedziť, alebo úplne vyradiť. Patrí sem napríklad kukurica, zemiaky, batáty alebo repa. 

potatoes
Photo by Pixabay on Pexels.com

Cestoviny

Kto by nemal rád cestoviny? Bohužiaľ, aj tie obsahujú príliš veľa sacharidov. Malá miska varených cestovín môže znamenať vyčerpanie až polovičného množstva sacharidového limitu na deň.

To platí aj pre celozrnné cestoviny.

Zaradenie cestovín do nízkosacharidového jedálnička nie je dobrý nápad. Museli by ste konzumovať len veľmi malé porcie, čo je pre väčšinu ľudí nereálna možnosť.

Ak cestoviny milujete, môžete ich v nízkosacharidovom jedálničku nahradiť zeleninou.

close up photography of pasta with white sauce
Photo by Engin Akyurt on Pexels.com

Cereálie

Je všeobecne známe, že raňajkové cereálie obsahujú veľa cukru. Žiadne chrumky, vankúšiky, lupienky ani farebné kolieska do nízkosacharidového jedálnička nepatria.

Aj najzdravší variant v podobe vločiek je bohatý na sacharidy.

Sladené jogurty

I keď sú biele jogurty veľmi chutné, väčšina ľudí preferuje ich ochutené, sladené, nízkotučné alebo odtučnené varianty. Ochutený jogurt však môže obsahovať rovnaké množstvo sacharidov ako dezert alebo zmrzlina.

V nízkosacharidovom jedálničku si vyberte radšej klasické biele jogurty, ktoré môžete doplniť malým množstvom bobuľového ovocia (maliny, černice).

Džúsy

Ide o jeden z najhorších nápojov, ktorý môžete počas nízkosacharidovej diéty piť. Napriek tomu, že obsahuje niektoré dôležité živiny, je to sacharidová bomba.

Rýchlo zdvíhajú hladinu cukru v krvi.

Niektoré džúsy môžu obsahovať dokonca viac sacharidov ako sladké limonády. Do pitného režimu v nízkosacharidovom jedálničku zaraďte radšej čistú vodu alebo čaj.

lemon fruits
Photo by PhotoMIX Company on Pexels.com

Šalátové dresingy a zálievky

Do nízkosacharidového jedálnička môžete zaradiť najrôznejšie šaláty. Bežné dresingy a dochucovacie zálievky im však môžu pridať zbytočné sacharidy a urobiť z nich kalorickú bombu. A to bez toho, aby ste si to vôbec uvedomili.

Na dochutenie šalátov používajte radšej základné suroviny, akými sú olivový alebo avokádový olej.

Strukoviny

Strukoviny sú výživnou veľmi zdravou potravinou. Napriek tomu, že majú veľa vlákniny, obsahujú aj pomerne dosť sacharidov. Do nízkosacharidového jedálnička ich môžete zaradiť len vo veľmi malých dávkach.

Chipsy a krekry

Ako chipsy, tak aj krekry obsahujú veľké množstvo sacharidov. Väčšinou ich skonzumujeme naraz veľké množstvo, čo je pre telo zbytočná záťaž v podobe kalorickej bomby.

Jednou z možností je ich z nízkosacharidového jedálnička úplne vynechať, alebo si vybrať zdravší variant s nízkym obsahom sacharidov.

crispy chips in studio on blue surface
Photo by Alena Shekhovtcova on Pexels.com

Dôležitou súčasťou nízkosacharidového jedálnička je pitný režim. Dbajte o to, aby ste denne vypili minimálne 2,5 litra tekutín.
Čítajte tiež: Športujte pravidelne a budete šťastní

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.