To, čo jeme sa začína v našej hlave. A to, čo jeme, ovplyvňuje aj to, ako sa cítime, čo vyžarujeme a akú máme energiu. Jedlo.
Jedlo nie je len o tom, ako vyzeráme a ako sa cítime pri pohľade do zrkadla. Aj keď aj to je najmä pre mnohé ženy veľmi dôležité.
Lebo.
Ak nemusíme nič skrývať, nechodíme v čiernych, šedých alebo tmavomodrých “vreciach”, ktoré majú zakrývať naše kilá navyše.
Okrem toho, ak sa cítime dobre, po vyššie spomenutých mužských farbách nesiahame. Vyberáme si veselé ženské farby, ktoré rozžiaria nielen náš deň, ale aj deň ľudí, s ktorými sa stretávame.
Čítajte tiež: Keto diéta, ketogénna diéta, ketóza.
Jedlo a jeho vibrácie
A to, ako sa cítime, obliekame, vyžarujeme a vôbec, akú máme náladu závisí aj od toho, aké potraviny konzumujeme.
A tak ako máme nízkovibračné energie (závisť, nenávisť…..) a vysokovibračné (dobroprajnosť, láska…), tak existujú aj potraviny s týmito energiami.
Do kategórie potravín s vysokou vibráciou patria ovocie, zelenina, obilniny, mandle, ale napríklad aj sója a kokos.
A potraviny, ktorým by sme sa mali úplne vyhýbať, pretože patria do kategórie bez energie? Cukor, biela múka, konzervy, alkohol, či margarín.
Takže, chcete sa dobre cítiť? Obsahom takmer každej diéty, alebo skôr zdravého životného štýlu, – lebo diéta mi hneď asociuje jojo efekt – je vynechanie jedál s vysokým obsahom sacharidov.
Ktoré základné potraviny musíte z nízkosacharidového jedálnička úplne vyradiť alebo ich konzumáciu striktne obmedziť?
Jedlo – chlieb a pečivo
Chlieb je základnou potravinou mnohých národov. U nás má obrovskú tradíciu, pretože Slováci jednoducho chlieb a pečivo milujú. Do nízkosacharidového jedálnička však nepatria.
Je jedno, či ide o variant z bielej alebo celozrnnej múky.
Oba sú bohaté na sacharidy. Pár krajcov chleba, žemľa, rožok alebo celozrnná kaizerka vám vo chvíli zabezpečí vyčerpanie vášho sacharidového limitu na celý deň.
Niektoré druhy ovocia
Konzumácia ovocia a zeleniny prináša telu množstvo zdravotných benefitov. Napriek tomu je potrebné z nízkosacharidového jedálnička veľa druhov ovocia vyradiť.
Obsahuje totiž mnoho sacharidov. Vynechajte banány, mango, sušené ovocie, hrozno, hrušky alebo jablká.
Škrobová zelenina
Väčšina diét povoľuje konzumáciu zeleniny v neobmedzenom množstve. Pri nízkosacharidovom jedálničku to však neplatí. Škrobová zelenina je väčšinou bohatá na vlákninu.
Tá je významným pomocníkom pri chudnutí. Niektorá však obsahuje viac sacharidov než vlákniny.
Preto ju treba obmedziť, alebo úplne vyradiť. Patrí sem napríklad kukurica, zemiaky, batáty alebo repa.
Cestoviny
Kto by nemal rád cestoviny? Bohužiaľ, aj tie obsahujú príliš veľa sacharidov. Malá miska varených cestovín môže znamenať vyčerpanie až polovičného množstva sacharidového limitu na deň.
To platí aj pre celozrnné cestoviny.
Zaradenie cestovín do nízkosacharidového jedálnička nie je dobrý nápad. Museli by ste konzumovať len veľmi malé porcie, čo je pre väčšinu ľudí nereálna možnosť.
Ak cestoviny milujete, môžete ich v nízkosacharidovom jedálničku nahradiť zeleninou.
Cereálie
Je všeobecne známe, že raňajkové cereálie obsahujú veľa cukru. Žiadne chrumky, vankúšiky, lupienky ani farebné kolieska do nízkosacharidového jedálnička nepatria.
Aj najzdravší variant v podobe vločiek je bohatý na sacharidy.
Sladené jogurty
I keď sú biele jogurty veľmi chutné, väčšina ľudí preferuje ich ochutené, sladené, nízkotučné alebo odtučnené varianty. Ochutený jogurt však môže obsahovať rovnaké množstvo sacharidov ako dezert alebo zmrzlina.
V nízkosacharidovom jedálničku si vyberte radšej klasické biele jogurty, ktoré môžete doplniť malým množstvom bobuľového ovocia (maliny, černice).
Džúsy
Ide o jeden z najhorších nápojov, ktorý môžete počas nízkosacharidovej diéty piť. Napriek tomu, že obsahuje niektoré dôležité živiny, je to sacharidová bomba.
Rýchlo zdvíhajú hladinu cukru v krvi.
Niektoré džúsy môžu obsahovať dokonca viac sacharidov ako sladké limonády. Do pitného režimu v nízkosacharidovom jedálničku zaraďte radšej čistú vodu alebo čaj.
Šalátové dresingy a zálievky
Do nízkosacharidového jedálnička môžete zaradiť najrôznejšie šaláty. Bežné dresingy a dochucovacie zálievky im však môžu pridať zbytočné sacharidy a urobiť z nich kalorickú bombu. A to bez toho, aby ste si to vôbec uvedomili.
Na dochutenie šalátov používajte radšej základné suroviny, akými sú olivový alebo avokádový olej.
Strukoviny
Strukoviny sú výživnou veľmi zdravou potravinou. Napriek tomu, že majú veľa vlákniny, obsahujú aj pomerne dosť sacharidov. Do nízkosacharidového jedálnička ich môžete zaradiť len vo veľmi malých dávkach.
Chipsy a krekry
Ako chipsy, tak aj krekry obsahujú veľké množstvo sacharidov. Väčšinou ich skonzumujeme naraz veľké množstvo, čo je pre telo zbytočná záťaž v podobe kalorickej bomby.
Jednou z možností je ich z nízkosacharidového jedálnička úplne vynechať, alebo si vybrať zdravší variant s nízkym obsahom sacharidov.
Dôležitou súčasťou nízkosacharidového jedálnička je pitný režim. Dbajte o to, aby ste denne vypili minimálne 2,5 litra tekutín.
Čítajte tiež: Športujte pravidelne a budete šťastní