Aj vám sa vôňa domácej údenej šunky spája s detskými časmi počas veľkonočného obdobia? Najlepšie chutila tradične doma urobená a vyúdená šunka, ktorú nám neskôr mamy či babičky podávali s vajíčkom, syrovou hrudkou, zeleninou a veľkonočným chlebíkom. Veľkonočná šunka – recept.
Pripomeňte si slovenskú tradíciu a pripravte si aj vy svoju domácu šunku. Nech sa páči Veľkonočná šunka – recept.
Veľkonočná šunka – postup prípravy:
Jemne údená domáca hovädzia šunka
Falošnú sviečkovú odblaníme.
Pripravíme si marinádu, na ktorú potrebujeme
– údenú soľ
-olej
-celé čierne korenie
– čerstvý tymian
– kryštálový cukor
– bobkový list
– cesnak.
Postup:
1. Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme. Hotovú marinádu natrieme na falošnú sviečkovú.
2. Vložíme do vákuového vrecka a odstránime z neho vzduch. Necháme odležať v chlade približne 4 až 6 dní.
3. Potom falošnú sviečkovú vyberieme z vákuového balenia a zaúdime pomocou bukových pilín.
4. Necháme údiť v studenom dyme približne 3 až 4 hodiny.
5. Po jemnom zaúdení dáme piecť pri 60°C na 4 hodiny do vyhriatej rúry.
Pyré z cíceru a červenej repy
Cícer a cviklu si uvaríme do mäkka. Cviklu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vychladené dáme do nádoby spolu s cícerom, olivovým olejom a čerstvým koriandrom. Pomocou tyčového mixéra vymiešame do hladkej pasty. Dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
Čítajte tiež: Veľkonočný zajko z ponožky? Jednoduchá dekorácia
Úvodné foto: http://www.pexels.com