Čo má spoločné paleo, vegetariánska a raw strava: Mastné kyseliny!

0
Mastné kyseliny. Každá doba má svoje trendy vo výžive. Nikdy ešte asi nebolo toľko trendov vo výžive, ako je dnes. Pozrime sa na tri z nich – paleo, vegetariánsku a raw stravu a ich súvislosti s tukmi a mastnými kyselinami.
Mastné kyseliny. Každá doba má svoje trendy vo výžive. Nikdy ešte asi nebolo toľko trendov vo výžive, ako je dnes. Pozrime sa na tri z nich – paleo, vegetariánsku a raw stravu a ich súvislosti s tukmi a mastnými kyselinami.

Každá doba má svoje trendy vo výžive. Nikdy ešte asi nebolo toľko trendov vo výžive, ako je dnes. Pozrime sa na tri z nich – paleo, vegetariánsku a raw stravu a ich súvislosti s tukmi a mastnými kyselinami.

Tuky sa považujú za najproblematickejšiu zložku našej stravy. Je pravda, že nadmerný príjem a zlý výber tukov sú príčinou obezity či vyššieho rizika srdcovo-cievnych ochorení.

Mastné kyseliny. Nadmerný príjem a zlý výber tukov sú príčinou obezity či vyššieho rizika srdcovo-cievnych ochorení.
Mastné kyseliny. Nadmerný príjem a zlý výber tukov sú príčinou obezity či vyššieho rizika srdcovo-cievnych ochorení.

Tuky však majú v organizme aj dôležité úlohy. Okrem iného sú zdrojom mastných kyselín, sú koncentrovanou formou energie a zabraňujú stratám tepla.

Tretinové pravidlo, tuky a mastné kyseliny

Ak ich správne využijeme, vyberieme správny typ a použijeme primerané množstvo, nemusíme sa ich báť. Denná potreba tukov je orientačne 1g/1kg telesnej hmotnosti. Pre dospelého človeka 60-80 g. V štruktúre platí tzv. tretinové pravidlo.

Mastné kyseliny. Tuky sú okrem iného sú zdrojom mastných kyselín, sú koncentrovanou formou energie a zabraňujú stratám tepla.
Mastné kyseliny. Tuky sú okrem iného sú zdrojom mastných kyselín, sú koncentrovanou formou energie a zabraňujú stratám tepla.

Jednu tretinu reprezentujú živočíšne tuky, ďalšiu mononenasýtené mastné kyseliny z rady omega-9. Zvyšok sú polynenasýtené mastné kyseliny omega-6 a omega-3 z rastlinných zdrojov a rýb.

Rozdiel medzi rastlinnými a živočíšnymi tukmi spočíva v tom, že živočíšne obsahujú aj cholesterol.

Kvalita tukov a mastné kyseliny

Kvalita tukov tiež záleží na mastných kyselinách, z ktorých sa tuky skladajú. Ich druhy a obsah majú zásadný význam pre zdravie.

Nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú hlavne v živočíšnych tukoch zvyšujú riziko tzv. civilizačných chorôb, zatiaľ čo nenasýtené v produktoch rastlinného pôvodu, ho znižujú.

Z tohto dôvodu sa práve tie odporúčajú v v prevencii srdcovo-cievnych ochorení, niektorých typov rakoviny a tiež u diabetikov.

Nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú hlavne v živočíšnych tukoch zvyšujú riziko tzv. civilizačných chorôb, zatiaľ čo nenasýtené v produktoch rastlinného pôvodu, ho znižujú.
Nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú hlavne v živočíšnych tukoch zvyšujú riziko tzv. civilizačných chorôb, zatiaľ čo nenasýtené v produktoch rastlinného pôvodu, ho znižujú.

Paleo stravovanie

Rôzne spôsoby stravovania majú svojich priaznivcov aj odporcov. Paleo stravovanie odporúča iný pomer živín spotrebovaných počas dňa, ako je to v iných trendoch výživy.

Navrhuje sa oveľa vyšší podiel tukov (50- 60 percent), čiastočne proteíny (20-25 percent).

Preferujú sa tuky živočíšneho pôvodu – bravčové mäso, hydina, maslo a tiež purifikované maslo ghee. Z rastlinných tukov sú to kokosový olej, aj ten z tekvice.

Preferujú sa tuky živočíšneho pôvodu – bravčové mäso, hydina, maslo a tiež purifikované maslo ghee.
Preferujú sa tuky živočíšneho pôvodu – bravčové mäso, hydina, maslo a tiež purifikované maslo ghee.

Mnohým olejom rastlinného pôvodu sa vytýka vyšší obsah omega-6 mastných kyselín. V prípade nadmernej spotreby, ak nie sú kompenzované omega-3, spôsobujú zápalové procesy. Preto nielen množstvo, ale aj pomer je dôležitý.

Vegetariánstvo a mastné kyseliny

Vegetariánstvo je najmä o znížení celkovej spotreby tukov a cholesterolu. Obmedzenie tukov živočíšneho pôvodu a ich nahradenie rastlinnými olejmi (pretože napríklad 2 g kyseliny ALA denne v repkovom oleji má vplyv na udržanie normálnej hladiny cholesterolu v krvi), ktoré sú zdrojom pozitívnych mono a polynenasýtených mastných kyselín.

Táto strava tiež znamená vyššiu spotrebu ovocia a zeleniny bohatých na vlákninu, vitamíny E, C, A, betakarotén. Považujú sa za hlavné antioxidačné ochranné parametre.

Raw stravovanie

Raw stravovanie odporúča konzumovanie surových potravín, tepelne neupravených alebo zohriatych do 40°C, v podstate organických.

Skladá sa z čerstvého ovocia, zeleniny, orechov, semien, ale aj z vajec, rýb (sushi) a mäsa (carpaccio). V tejto podobe dodávame telu potrebné mastné kyseliny.

Orechy a semená obsahujú dôležité omega-3 mastné kyseliny. Raw strava nesie podobné riziká ako vegánska. Výhodou je obohatenie jedálnička o vajcia a mliečne výrobky, ryby a mäso.

Pozitívne stránky alternatívnej výživy

Najvýraznejšie sa pozitívne stránky alternatívnej výživy prejavujú v prevencii tzv. civilizačných, voľnoradikálových ochorení – kardiovaskulárnych, onkologických a cukrovky.

Častou príčinou týchto ochorení sú voľné kyslíkové radikály, ktoré sú produkované pri oxidácii tukov.

V prevencii platia určité pravidlá. Zameriavajú sa na zníženie oxidačného stresu. Aj v tomto ohľade má repkový olej dobré uplatnenie, pretože je zdrojom vitamínu E, ktorý pomáha chrániť bunky pred týmito procesmi.

Spracovala aht
Foto: http://www.canva.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.