Mrkvová torta – nielen vianočné inšpirácie

2

Celý recept môžete pripraviť v „jednej miske“, preto ho môžeme označiť ako naozaj  jednoduchý. Nastrúhaná mrkva v ceste nie je viditeľná ale zaručí šťavnatosť celého koláča. Sušené ovocie môžeme vybrať podľa chuti, výborne chutí aj s ďatľami či figami.

Mrkvová torta


Čas prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: 12 porcií

Zľavy na reštaurácie v Bratislave

Potrebujeme:

Na cesto:
2 vajce
180 g hnedého cukru
170 ml oleja
1 KL Vanilkovej pasty Bourbon Dr. Oetker
1 KL mletej škorice
80 g  mletých vlašských orechov
120 g BB Pudingu kakaového Dr. Oetker (250 g)
70 g polohrubej múky
1 KL Sódy bikarbóny Dr. Oetker
2 KL Kypriaceho prášku do perníka
štipku soli
280 g najemno nastrúhanej mrkvy
100 g sušeného ovocia mix (brusnice, hrozienka, slivky, marhule)
30 g kandizovanej pomarančovej kôry
20 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
100 ml šťavy z pomaranča

Na polevu a ozdobenie:
100 g marhuľového džemu
1 balenie Polevy tmavej Dr. Oetker
mandľových lupienkov

Okrem toho potrebujeme:
tortovú formu Ø 26 cm
papier na pečenie
elektrický ručný šľahač

Príprava:
1. Sušené ovocie nakrájame na malé kúsky, vložíme do menšej misky a zalejeme šťavou z pomaranča.

2. Vo väčšej mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom celé vajcia s cukrom do penista a pridáme olej a vanilkovú pastu.

3. Zmiešame suché suroviny, mletú škoricu, perníkové korenie, mleté orechy, BB puding, polohrubú múku, sódu, kypriaci prášok a štipku soli, postupne zamiešame do vajíčkovej zmesi a dôkladne premiešame.

4. Na záver pridáme nastrúhanú mrkvu, namočené sušené ovocie a nasekané orechy a opäť dôkladne premiešame.

5. Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorej dno vystelieme papierom na pečenie a boky potrieme olejom. Povrch uhladíme, vložíme do rúry a pečieme.

Elektrická rúra: cca 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Čas pečenia: asi 35-40 minút

Ešte teplý korpus potrieme marhuľovým džemom a necháme vychladnúť pri izbovej teplote asi 1 hodinu.

6.Polevu pripravíme podľa návodu na obale a tortu ňou polejeme. Na záver ozdobíme mandľovými lupienkami. Dáme do chladničky aspoň na 30 min., aby poleva stuhla. Tortu krájame nožom, ktorý nahrievame v pohári s teplou vodou a po každom reze očistíme papierovou utierkou.

orange carrots on table
Photo by mali maeder on Pexels.com

TIP: Namiesto pomarančovej šťavy môžeme ovocie namočiť v rume alebo koňaku.
Čítajte tiež: Lahodná ovocná torta – recept aj pre začiatočníkov

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.