Kto povedal, že perníky máme radi len na Vianoce. Je tu druhý najväčší sviatok, počas ktorého vítame jar. Tak ju privítajte štýlovo a farebne. Pripravte si farby a napečte farebné perníky. Veľkonočné perníky môžete pripravovať aj so svojimi deťmi a urobiť si tak so sviatkov jari malú udalosť.
Na veľkonočné perníky potrebujeme:
- 420 gramov hladkej múky na krehké cesto
- 140 gramov práškového cukru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 2 lyžičky (kopcovité) perníkového korenia
- 50 gramov rozpusteného masla
- 2 vajcia typu M
2 kopcovité lyžice tekutého alebo rozpusteného medu
Na polevu:
gélové alebo práškové farby
2 bielky
300 gramov práškového cukru
trochu citrónovej šťavy
Veľkonočné perníky postup:
Zo všetkých uvedených ingrediencií vypracujte hladké cesto.
Zabaľte cesto do potravinovej fólie a dajte na 30 min do chladničky (alebo cez noc).
Posypte si dosku hladkou múkou a vyvaľkajte z cesta tenkú placku (perníčky sa trošku nafúknu).
Vykrajujte perníčky a umiestňujte ich na papier na pečenie s dostatočnými rozstupmi. Potrite ich rozšľahaným vajcom.
Pečte na 160 °C asi 5 minút – záleží na hrúbke cesta. Nepečte ich veľmi dohneda, inak môžu byť tvrdé. Sú hotové vtedy, keď sa zafarbia dozlata.
Keď perníčky vychladnú, môžete ich začať zdobiť.
Čítajte tiež: Veľkonočné nátierky – Recept
Veľkonočné perníky – zdobenie
Všetky uvedené ingrediencie šľahajte elektrickým šľahačom zapnutým na vysoký výkon asi 10 minút. Rozmiestnite do niekoľkých malých pohárikov a zafarbite. Na perníčky nanášajte štetcom, špáradlom alebo vreckom na zdobenie. Nechajte niekoľko hodín sušiť pri izbovej teplote.
Veľkonočný mazanec – Recept