Privítajte jeseň ovseným chlebom! Recept

0

Je tu najfarebnejšie ročné obdobie, plné bohatej úrody dobrôt na varenie a pečenie. Upečte si domáci ovsený chlieb a pripravte fermentovanú zeleninu podľa našich receptov!

Do pečenia domáceho chleba sa už pustila nejedna gazdinka, ktorá by si to kedysi ani len nevedela predstaviť. Upiecť chlieb v kamennej peci má možnosť len málokto. Zaobstarajte si šamotovú dosku na pečenie chleba, ktorú vložíte do rúry a chlebík, pizza či koláč získajú nový chuťový rozmer. V Tchibo ju dostanete aj s drevenou lopatkou na sádzanie.

K šamotovej doske na pečenie chleba či pizze dostanete aj drevený lopár. Foto: Tchibo

To však ani zďaleka nie je jediná vychytávka, s ktorou bude táto jeseň voňavejšia a chutnejšia. Kvasená zelenina je plná vitamínov a črevám prospešných baktérií, a ako vieme, práve v nich sa tvorí imunita. Všetko, čo na kvasenie zeleniny potrebujete, je vaša obľúbená zelenina, soľný nálev a nepriedušná, uzatvárateľná nádoba na kvasenie. V Tchibo si môžete vybrať zaváracie poháre, alebo elegantný klasický kameninový hrniec na kvasenie a tiež drevený miagač na kapustu.

Fermentačná nádoba má objem 10 litrov. Foto: Tchibo


Určite ste už počuli o tom, že chlieb v ľanovom vrecúšku vydrží čerstvý oveľa dlhšie. To isté platí aj pre zeleninu. Skladovaná v chlade a vo vlhkom ľanovom obrúsku vydrží čerstvá o niekoľko dní viac, než pri bežnom skladovaní, pretože ľan udržiava vlhkosť bez vytvárania plesne.

V ľanovej utierke vydrží zelenina čerstvá oveľa dlhšie. Foto: Tchibo

A teraz sa už poďme pustiť do pečenia fantastického ovseného chleba.

Potrebujete:
150 g ovsených zŕn
300 g celozrnnej ražnej múky
250 g pšeničnej múky
75 g kvásku
15 g čerstvých kvasníc
30 g medu
12 g soli
340 ml vlažnej vody
ovsené vločky a múka na vysypanie ošatky

Postup:
1. Ovsené zrná prelejte vriacou vodou, zakryte a nechajte minimálne 8 hodín (ideálne cez noc) odpočívať. Potom sceďte a nechajte odkvapkať.

2. Všetky ostatné suroviny okrem vody zmiešajte (v kuchynskom robote na najnižšom stupni) a postupne pridávajte vodu, až vypracujete vláčne cesto.

3. Cesto prikryte a nechajte cca 90 minút kysnúť. Každých 30 minút ho preložte a natiahnite.

4. Ošatku vysypte ovsenými vločkami a ražnou múkou. Pracovnú plochu posypte ražnou múkou a z cesta na nej vytvarujte guľatý bochník. Vložte ho do ošatky švom dole, prikryte a nechajte vykysnúť pri izbovej teplote 45 minút.

5. Rúru s kameňom na pečenie (druhá úroveň zdola) predhrejte na 250 °C. Po 35 minútach zasuňte dole plech na pečenie s 300 ml vody.

6. Bochník presuňte s pomocou pomúčenej lopatky na horúci kameň na pečenie. PO 15 minútach znížte teplotu rúry na 200 °C a vyberte spodný plech. Chlieb pečte ďalších 40 minút. Upečený chlieb potrite trochou vody.
Čítajte tiež: Tchibo oslavuje 30 rokov na Slovensku

Pozrite si celú jesennú ponuku Tchibo

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.