November je už tradične mesiacom, kedy vinárstva začínajú predstavovať svojim potenciálnym zákazníkom a milovníkom vína ročník vín. Vo Francúzsku sa tento veľký sviatok vína nazýva Beaujolais a vinári tu predstavujú svoje moky už polstoročie tretí novembrový týždeň.
V oslavách mladého vína sme francúzske preslávené Beaujolais predbehli. U nás vinári a tiež v susednom Česku a Rakúsku slávnostne uvádzajú do života prvé víno z daného ročníka už okolo svätého Martina, teda 11.11. Svätý Martin má dávať podľa organizátorov osláv mladému vínu požehnanie. Oficiálnym a tradičným patrónom vinárov a vína však stále zostáva svätý Urban.
Voňavý Sauvignon 2016
Mladé vína sú vo vinárskom roku vzácne, pretože sú prvé. Zrejú len minimálny čas, prakticky „neležia“, takže skladba ovocných tónov a kyselín je v nich veľmi živá. Preto sú svojím spôsobom trochu neokrôchané. Vo vinárstve VINIDI zvolili na pokrstenie odrodu Sauvignon 2016, neskorý zber, polosuché víno. Pri zbere dosiahlo cukornatosť 21 %, čo tomuto vínu veľmi prospelo, keďže vinárov tento rok trochu potrápili vyššie kyseliny.
V tomto víne sú kyseliny na úrovni 6,3 gramu, čím sa optimálne dopĺňa harmónia medzi cukrami a kyselinami. Sauvignon 2016 si zamilujú najmä ženy, ktoré ocenia práve vyšší zvyškový cukor a veľmi peknú arómu, v ktorej cítiť broskyňu a jemnú žihľavu.
Možno ho snúbiť s cestovinami, mäsom z hydiny a v v tomto predvianočnom období poteší aj návštevy alebo môže byť skvelým spoločníkom počas siesty medzi upratovaním, pečením a prípravou na vianočné sviatky.
Z Francúzska do celého sveta
Pravlasťou odrody Sauvignon je Francúzsko. Odtiaľ sa dostala do celého sveta vrátane Severnej i Južnej Ameriky, Austrálie a Nového Zélandu. Na Slovensku bola táto odroda zaregistrovaná v roku 1941 a pestuje sa na približne 1,2 % vysadenej plochy. Patrí medzi odrody s relatívne krátkym vegetačným obdobím. Fyziologicky dozrieva v tretej dekáde septembra až prvej dekáde októbra.
Čítajte tiež: Slávnosti vína sa začínajú
Andrea Hinková – Tarová