Sauvignon si zamilujú najmä ženy

0
woman holding glass of wine
Photo by Elina Sazonova on Pexels.com

November je už tradične mesiacom, kedy vinárstva začínajú predstavovať svojim potenciálnym zákazníkom a milovníkom vína ročník vín. Vo Francúzsku sa tento veľký sviatok vína nazýva Beaujolais a vinári tu predstavujú svoje moky už polstoročie tretí novembrový týždeň.

V oslavách mladého vína sme francúzske preslávené Beaujolais predbehli. U nás vinári a tiež v susednom Česku a Rakúsku slávnostne uvádzajú do života prvé víno z daného ročníka už okolo svätého Martina, teda 11.11. Svätý Martin má dávať podľa organizátorov osláv mladému vínu požehnanie. Oficiálnym a tradičným patrónom vinárov a vína však stále zostáva svätý Urban.

farm land during sunset
Photo by Pixabay on Pexels.com

Voňavý Sauvignon 2016


Mladé vína sú vo vinárskom roku vzácne, pretože sú prvé. Zrejú len minimálny čas, prakticky „neležia“, takže skladba ovocných tónov a kyselín je v nich­ veľmi živá. Preto sú svojím spôsobom trochu neokrôchané. Vo vinárstve VINIDI zvolili na  pokrstenie odrodu Sauvignon 2016, neskorý zber, polosuché víno. Pri zbere dosiahlo cukornatosť 21 %, čo tomuto vínu veľmi prospelo, keďže vinárov tento rok trochu potrápili vyššie kyseliny.

V tomto víne sú kyseliny na úrovni 6,3 gramu, čím sa optimálne dopĺňa harmónia medzi cukrami a kyselinami. Sauvignon 2016 si zamilujú najmä ženy, ktoré ocenia práve vyšší zvyškový cukor a veľmi peknú arómu, v ktorej cítiť broskyňu a jemnú žihľavu.

Možno ho snúbiť s cestovinami, mäsom z hydiny a v v tomto predvianočnom období poteší aj návštevy alebo môže byť skvelým spoločníkom počas siesty medzi upratovaním, pečením a prípravou na vianočné sviatky.

close up photography of wine glasses
Photo by Valeria Boltneva on Pexels.com

Z Francúzska do celého sveta


Pravlasťou odrody Sauvignon je Francúzsko. Odtiaľ sa dostala do celého sveta vrátane Severnej i Južnej Ameriky, Austrálie a Nového Zélandu. Na Slovensku bola táto odroda zaregistrovaná v roku 1941 a pestuje sa na približne 1,2 % vysadenej plochy.  Patrí medzi odrody s relatívne krátkym vegetačným obdobím. Fyziologicky dozrieva v tretej dekáde septembra až prvej dekáde októbra.
Čítajte tiež: Slávnosti vína sa začínajú

Andrea Hinková – Tarová

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.