Sychravé jesenné počasie je ideálne na experimenty v kuchyni. Zahrejte sa pri sporáku a nechajte celý domov rozplynúť najrôznejšími vôňami korenia a zeleniny. Jesenný čas môžete využiť na skúšanie nových receptov, ktoré sa vám budú hodiť celý rok. Jeseň sa bezpochyby nesie najmä v znamení tekvice. Tekvicový koláč.
Tekvicový koláč
Jedinečný sladký múčnik na jesenné dni.
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Potrebujeme:
Na cesto:
100 ml mlieka
60 gramov zmäknutého masla
250 gramov hladkej múky
1 balíček sušeného droždia
0,5 kávovej lyžičky soli
2 bielky
Na náplň:
700 gramov tekvice (napr. Hokkaido)
500 ml 100 % pomarančovej šťavy
250 gramov kyslej smotany
75 gramov škrobu
2 vajcia
2 žĺtky
80 gramov cukru
1 zarovnanú kávovú lyžičku škorice
polovicu kávovej lyžičky sušeného mletého zázvoru
polovicu kávovej lyžičky mletého muškátového orechu
25 gramov tekvicových jadierok
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
ponorný mixér
Postup:
1. Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, soľou a bielkami.
Pridáme mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 45 minút kysnúť.
2. Na prípravu náplne, tekvicu nakrájame na plátky, odstránime jadierka, olúpeme a nakrájame na malé kúsky.
Tekvicu vložíme do hrnca, zalejeme pomarančovou šťavou a asi 15 minút povaríme. Tekvicu potom pomocou ponorného mixéra rozmixujeme.
V mise zamiešame kyslú smotanu so škrobom, vajcami, žĺtkami, cukrom, škoricou, zázvorom a muškátovým orieškom dohladka. Pridáme tekvicové jadierka a rozmixovanú tekvicu a dôkladne premiešame.
3. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta vyvaľkáme plát (Ø 34 cm). Nanesieme na dno a okraj vymastenej formy, pritlačíme a vytvoríme okraj vysoký 4 cm. Dno pomocou vidličky na niekoľkých miestach poprepichujeme.
4. Náplň nalejeme na cesto a koláč necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Čítajte tiež: Tekvica patrí do jedálnička
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 40 minút
Koláč podávame vlažný.
TIP: Pred podávaním môžeme koláč pokvapkať tekvicovým olejom. Koláč je možné aj zamraziť.
Všetko o zdraví čítajte na našom novom webe https://zdravienadoma.sk/
- Nov v Blížencoch: Čas zasiať nové myšlienky a komunikovať srdcomNov v Blížencoch bude 27. mája 2025. Májový Nov sa spája s komunikáciou, učením, zvedavosťou a myslením. Blíženci sú vzdušné znamenie. Ovláda ich planéta Merkúr, čo im dodáva mentálnu bystrosť, ale aj potrebu prepojiť sa s ostatnými prostredníctvom rozhovorov, písania či nových informácií.
- Provence, schátraný penzión a nečakaná láska. Leto, ktoré všetko zmeniloSlnkom zaliate uličky, poháre rosé, vôňa levandule a francúzske dobrodružstvo. Mesiac v Provence je feel-good príbeh, ktorý vám prinesie nielen dovolenkovú náladu, ale aj otázky o tom, čo vlastne znamená byť šťastná.
- Nový Superman mieri do kínDlho očakávaný finálny trailer k filmu Superman z dielne DC Studios je konečne vonku! Veľkolepý návrat komiksového hrdinu pod taktovkou režiséra a zároveň šéfa DC Studios Jamesa Gunna uvidíme v distribúcii Continental Film už 10. júla.
- Prečo sú dnešné deti iné, ako sme boli my?Základným slovom je transformácia. Možno si aj vy kladiete otázku, prečo mnoho dnešných detí a mladých ľudí nepozná, čo je to zodpovednosť, cieľavedomosť a namiesto toho, aby behali po vonku a hrali rôzne hry, radšej sedia za počítačmi. Snažíte sa tomu zabrániť, alebo túto pre vás neznámu formu hry aspoň eliminovať, ale nič už nie je ako kedysi.… Čítať viac: Prečo sú dnešné deti iné, ako sme boli my?
- Vyzerajte štýlovo s batohom v každom vekuBatohy už dávno nie sú výsadou len školákov a ľudí smerujúcich do posilňovne. Prešli obrovským vývojom a dostali sa až na prehliadkové móla. Milovníci módy vedia, že či máte 30, 40 alebo 50 rokov, vždy sa nájde batoh, ktorý bude dokonale ladiť s vašou osobnosťou a budete štýlová. Bojíte sa, že budete namiesto toho vyzerať príliš školácky? Naše nasledujúce… Čítať viac: Vyzerajte štýlovo s batohom v každom veku