Vône a chute z grilu

0

Aj vy už vo vzduchu cítite vôňu grilovaného mäsa? Každý z nás si na grile dokáže pripraviť nejakú dobrotu, ktorú má naozaj rád. Ale čo robiť v tom čase, keď sa gril len zahrieva a uhlie ešte nie je celkom správne rozžeravené?


Správny hostiteľ myslí aj na tento prípravný čas. Hostí treba nielen usadiť, ale aj zabaviť. Ponúkame vám recept, ktorý maškrtné jazýčky hostí dokonale naladí a pripraví na vaše grilované pochúťky.

Praclíčky
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
125 ml vody
15 g bravčového tuku (môže byť aj maslo alebo rastlinný tuk)
1 čajová lyžička soli
½ balíčka sušeného droždia
Roztok na prevarenie:
1 l vody
40 g sódy bikarbóny

Postup:
1. V mise zmiešame všetky prísady na praclíčky. Vypracujeme z nich vláčne, nelepivé a pružné cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme odpočívať 10 minút. Cesto rozdelíme na 4 diely. Z každého dielu ušúľame pás s priemerom asi 1.5-2 cm. Z pásov narežeme malé kúsky, približne 2 cm veľké.

2. Vo väčšom hrnci si necháme zovrieť vodu a necháme v nej rozpustiť sódu bikarbónu. Do vriacej vody, pomocou dierovanej naberačky alebo sitka, ponoríme kúsky cesta. Vždy len pár kúskov, aby sa spolu nezlepili. Varíme 10-15 sekúnd, nie dlhšie. Obvarené kúsky vyberieme z vody a ukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie. Pred pečením praclíčky posypeme hrubozrnnou soľou.

3. Pečieme 10 – 12 minút na 220 ®C vo vyhriatej rúre.

Najlepšie praclíčky chutia úplne čerstvé, ale aj upečené deň vopred vašich hostí a spolu dobre vychladeným bielym  vínom dokonale potešia. K slaným dobrotám a taktiež ku grilovaným pochúťkam sa skvele hodí víno Chardonnay. Patrí medzi ľahké, aromatické vína s príjemnou ovocnou chuťou. Nižší obsah kyselín a jemný kvetinový buket ho radia medzi vyhľadávané vína.

VITIS Pezinok ponúka odrodu Chardonnay v dvoch variantoch, slovenské akostné víno Vitis Galéria a Vitis Poézia Neskorý zber 2017.

Ďalšie inšpirácie na recepty k dobrému vínu a odporúčania chutných vín na grilovačku nájdete na www.vitis.skwww.hubertonline.sk
FOTO: @SistersBakerySK

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.