Slivkový kysnutý koláč

0
Recept na šťavnatý kysnutý slivkový koláč.

Už viete, čo budete cez víkend piecť? Vyskúšajte šťavnatý kysnutý slivkový koláč. Jeho príprava je stredne náročná.

Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 16 porcií

Potrebujeme:

Na kysnuté cesto:

375 g polohrubej múky
1 balíček droždia
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipku soli
1 vajce
200 ml vlažného polotučného mlieka
50 g vychladnutého rozpusteného masla

Na náplň:

2,5 kg sliviek
trochu práškového cukru

Slivkový kysnutý koláč: Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame preosiatu múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a maslo a premiešame elektrickým ručným šľahačom najskôr na nižšom stupni a potom na vyššom stupni asi 5 minút dohladka.

Cesto poprášime múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto zľahka poprášime múkou a na pracovnej ploche znovu krátko premiesime. Cesto prenesieme na vymastený plech a vytvarujeme koláč.

Slivky opláchneme, necháme obschnúť a potom odkôstkujeme. Poukladáme na cesto rozpolenou stranou nahor (vytvoríme šupinky).

Koláč necháme ešte chvíľu v teple, kým znateľne nezväčší svoj objem. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

    Elektrická rúra: 220 °C
    Teplovzdušná rúra: 200 °C
    Doba pečenia: asi 20 – 30 minút

    Koláč necháme vychladnúť a potom podľa chuti posypeme práškovým cukrom.

    TIP:  Koláč chutí výborne aj so žmolenkou alebo makom. Ďalšou možnosťou je dať medzi cesto a slivky tvarohovú plnku.

    Ďalšie zaujímavé články nájdete na zdravienadoma.sk

    ZANECHAŤ ODPOVEĎ

    Zadajte svoj komentár!
    Zadajte svoje meno tu

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.