Už viete, čo budete cez víkend piecť? Vyskúšajte šťavnatý kysnutý slivkový koláč. Jeho príprava je stredne náročná.
Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 16 porcií
Potrebujeme:
Na kysnuté cesto:
375 g polohrubej múky
1 balíček droždia
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipku soli
1 vajce
200 ml vlažného polotučného mlieka
50 g vychladnutého rozpusteného masla
Na náplň:
2,5 kg sliviek
trochu práškového cukru
Slivkový kysnutý koláč: Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame preosiatu múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a maslo a premiešame elektrickým ručným šľahačom najskôr na nižšom stupni a potom na vyššom stupni asi 5 minút dohladka.
Cesto poprášime múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto zľahka poprášime múkou a na pracovnej ploche znovu krátko premiesime. Cesto prenesieme na vymastený plech a vytvarujeme koláč.
Slivky opláchneme, necháme obschnúť a potom odkôstkujeme. Poukladáme na cesto rozpolenou stranou nahor (vytvoríme šupinky).
Koláč necháme ešte chvíľu v teple, kým znateľne nezväčší svoj objem. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 220 °C
Teplovzdušná rúra: 200 °C
Doba pečenia: asi 20 – 30 minút
Koláč necháme vychladnúť a potom podľa chuti posypeme práškovým cukrom.
TIP: Koláč chutí výborne aj so žmolenkou alebo makom. Ďalšou možnosťou je dať medzi cesto a slivky tvarohovú plnku.
Ďalšie zaujímavé články nájdete na zdravienadoma.sk
- Prečo je hlboký spánok kľúčom k zdraviu a ako ho podporiť?Spánok nie je len prestávka pre telo – je to aktívny regeneračný proces, ktorý prebieha v cykloch. Každá fáza spánku má svoju úlohu, no práve hlboký spánok je najviac spojený s obnovou tela, imunitou a fyzickou energiou. V tomto článku sa pozrieme na to, ako fungujú jednotlivé fázy spánku, čo znamená, keď má niekto viac… Čítať viac: Prečo je hlboký spánok kľúčom k zdraviu a ako ho podporiť?
- Veľký horoskop na jún: Kto nájde lásku, kto rozbije bank a koho čaká varovanie?Jún je mesiacom prebúdzania a nových začiatkov. S letom už na dosah nás čakajú zmeny, ktoré môžu ovplyvniť naše vzťahy, financie aj zdravie. Tento horoskop vám pomôže lepšie pochopiť, čo vás čaká a ako využiť energiu júna vo svoj prospech. Nezabudnite si každý deň opakovať svoju osobnú afirmáciu, ktorá vás nabije pozitívnou energiou. Horoskop na… Čítať viac: Veľký horoskop na jún: Kto nájde lásku, kto rozbije bank a koho čaká varovanie?
- Psychosomatická liečba – základom je pochopenie chorobyTelo nie je hlúpe, vie sa uzdravovať samé. Lenže my sa k nemu občas správame ako k najväčšiemu nepriateľovi. Hádžeme mu pod nohy nie príslovečné polená, ale rovno brvná. A žijeme tak, aby malo stále čo opravovať. Bývame unavení, nemožní, chorí. A potom príde rada, ktorá spojí odjakživa spojené, telo a hlavu. Psychosomatická liečba. Čo… Čítať viac: Psychosomatická liečba – základom je pochopenie choroby
- Sirup: Jahodovo-čerešňový – receptJahody a čerešne sú zázraky leta. Ideálne je ich jesť priamo obraté a vychutnať si tak ich úžasnú chuť plnú vitamínov. A aby ste si uchovali trochu leta a počas neho pripravili skvelé letné drinky, prinášame vám recept na jahodovo čerešňový sirup. Sirup: Jahodovo -čerešňový Náročnosť: Jednoduchá prípravaČas prípravy: asi 40 minútVystačí na: 700 ml… Čítať viac: Sirup: Jahodovo-čerešňový – recept
- Slivkový kysnutý koláčUž viete, čo budete cez víkend piecť? Vyskúšajte šťavnatý kysnutý slivkový koláč. Jeho príprava je stredne náročná. Čas prípravy: 40 minútVystačí na: asi 16 porcií Potrebujeme: Na kysnuté cesto: 375 g polohrubej múky1 balíček droždia50 g cukru1 balíček vanilkového cukruštipku soli1 vajce200 ml vlažného polotučného mlieka50 g vychladnutého rozpusteného masla Na náplň: 2,5 kg sliviektrochu… Čítať viac: Slivkový kysnutý koláč