Čo môžete a čo nie jesť, ak chcete schudnúť

1

Mnoho ľudí sa neorientuje v základných makroživinách. Čo sú to sacharidy? Bielkoviny? Aké tuky sú pre telo vhodné? Poznáte mikroživiny, ktoré sú pre naše telo rovnako dôležité.

Nízkosacharidová diéta. A tak sa pri keto alebo low carb diéte stále pýtajú: môžem toto alebo toto jesť? Týka sa to aj vás? Ak áno, prečítajte si náš článok a uvidíte, že pre vás nízkosacharidové stravovanie začne byť hračka.
Čítajte tiež: Veľký prehľad diét – ktorá zaberie?

www.pexels.com

Najprv obmedzte cukor

Ľudské telo potrebuje rovnako makroživiny aj mikroživiny. A samozrejme dostatok tekutín, ideálne čistej vody. Ak chcete prejsť na keto nebo low carb stravovanie, logicky jednu makroživinu obmedzíte – a tou sú cukry.

O to viac musíte navýšiť množstvo tuku alebo bielkovín. 
Čítajte tiež: Cvičenie a diéta. Ideálne kombo

Čo telo potrebuje pre svoje správne fungovanie?

Makroživiny, ktoré majú dva významy. Stavebným materiálom tela sú bielkoviny, alebo inak povedané proteíny. Tie získavate pri konzumácii mäsa, rýb a morských plodov, vajíčok, orechov a mliečnych výrobkov.

Zvyšné dve makroživiny potrebujete ako palivo pre vaše fungovanie. Sú to sacharidy (cukry) a tuky.

Sacharidy telo získava napríklad z obilnín, ryže, zemiakov, ovocia, a samozrejme z cukru. Tuky, okrem tých klasických, ktoré poznáte (ako napríklad maslo, oleje, atď.) prijímate z orechov, rýb, vajec, a pod.
Čítajte tiež: Pečeň – prelaďte sa na letné stravovanie

Ovocie má vysoký podiel sacharidov. Pri ketónovej diéte sú čiastočne povolené bobuľoviny. Pri low carb stravovaní sa odporúča pristupovať k ovociu, ako k forme dezertu. Nepreháňať to s ním, ale ani naň úplne nezanevrieť.

Množstvo jedál, ktoré „sa tvária“ zdravo, alebo dokonca zdravé sú, sa pre low carb stravovanie nehodia. A práve tu vzniká najviac otázok typu „môžem toto?“

Čo je síce zdravé, ale pri low carb diéte nedovolené?

Tu je zoznam jedál, pri ktorých váhate, či sú vhodné pre nízkosacharidové stravovanie. Našťastie dnes existuje množstvo alternatív, ktorými suroviny alebo priamo jedlá možno nahradiť.

Ovsené vločky, müsli, cereálie. Sú to obilniny plné sacharidov.

Ak ich kúpite v obchode, budú pravdepodobne plné pridaného cukru. Ako alternatívu môžete použiť granolu. Chutí výborne.

Ryža – je zdravá, ale má v sebe vysoké množstvo sacharidov. Preto je pre low carb stravovanie nevhodná. Ak sa ryže nechcete vzdať, siahnite po konjakovej ryži.

Jej chuť je výborná, nemá žiadne sacharidy ani tuky a má takmer nulovú energetickú hodnotu.

Zemiaky – zemiaky sú najčastejšou prílohou Slovákov. Pri nízkosacharidovom stravovaní sa ich však budete musieť vzdať.

Skvelou alternatívou je kaleráb, ktorý pripravíte varený ako klasické zemiaky. Nezabudnite k nemu pridať do hrnca trošku kurkumy, ktorá im dodá krásnu žltú farbu.

Strukoviny – obsahujú kvalitný proteín, ale zároveň aj veľké percento sacharidov. Preto sa pre takýto typ stravovania nehodia. 

Cukor – už z podstaty veci je jasné, že cukor pri nízkosacharidovej diéte nie je povolený. Pozor však na jeho inú formu. Rovnako ako sa pri low carb stravovaní nehodí ani med či rôzne druhy sirupov (javorový, brezový, atď.).

Jednoducho ho nahradíte napríklad čakankovým sirupom, ktorý je vhodný aj počas keto diéty.

Nízkosacharidová diéta.
Čítajte tiež: Je bezlepková diéta skutočne zdravšia alebo ide o výstrelok?

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.