Oslavy, víno a tradície. Prečo Svätomartinské oslavy priťahujú pozornosť gurmánov?

0
Svätomartinské oslavy sú veľmi tradíciou spojenou so sviatkom sv. Martina, ktorý sa slávi 11. novembra.

Svätomartinské oslavy sú veľmi zaujímavou tradíciou spojenou so sviatkom sv. Martina, ktorý sa oslavuje 11. novembra.

História Svätomartinských osláv

Svätý Martin z Tours (316/336 – 397) bol rímsky vojak, ktorý sa stal kresťanským mníchom a neskôr biskupom. Je známy svojim súcitom a láskavosťou, pričom najslávnejšia legenda hovorí o tom, ako rozdelil svoj plášť s chudobným žobrákom počas chladnej zimy.

Tento čin je symbolom obetavosti a pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú.

Svätý Martin z Tours (316/336 – 397) bol rímsky vojak, ktorý sa stal kresťanským mníchom a neskôr biskupom.

Svätomartinské oslavy sa začali ako pripomienka jeho skutkovej podstaty a šírenia kresťanskej viery. 11. november sa stal dňom aj z pohľadu roľníckych zvykov, pretože skončil obdobie poľnohospodárskych prác a začínal adventný čas – prípravu na Vianoce.

V stredoveku bol tento deň oslavovaný hostinami, počas ktorých sa podávala hus, ktorá je symbolom Svätého Martina (podľa legendy husy Martina prezradili, keď sa pred zvolením za biskupa skrýval).

Tradície a zvyky spojené so Svätomartinskými oslavami

V mnohých európskych krajinách sa vyvinuli rôzne zvyky tak spojené sviatkom sv. Martina:

Martinská hus a víno: Pečená hus a mladé víno sú najznámejšie pokrmy spojené s týmto sviatkom. Hus symbolizuje legendu o Martinovi a mladé (nové) víno znamená ukončenie vinárskej sezóny.

Lampiónové sprievody: V niektorých krajinách, ako je Nemecko a Rakúsko, deti organizujú sprievody s lampiónmi a spievajú piesne na počesť sv. Martina.

Tento zvyk symbolizuje svetlo, ktoré prináša nádej a lásku do temnoty.

Charita a pomoc: Sviatok sv. Martina pripomína pomoc a solidaritu s ľuďmi v núdzi, preto sa konajú rôzne charitatívne podujatia.

Pečená hus a mladé víno sú najznámejšie pokrmy spojené s týmto sviatkom. Hus symbolizuje legendu o Martinovi a mladé (nové) víno znamená ukončenie vinárskej sezóny.

Svätomartinské oslavy: Súčasnosť a moderné oslavy

Svätomartinské oslavy sa zachovali v mnohých európskych krajinách a ich podoba sa prispôsobila moderným zvyklostiam. Na Slovensku sú Svätomartinské hody obľúbené, hlavne v regiónoch, kde má vinárstvo a poľnohospodárstvo bohatú históriu.

Večere s husou a ochutnávkou mladého vína sú neodmysliteľnou súčasťou týchto osláv.

Oslavy sú často sprevádzané kultúrnymi podujatiami, ako sú jarmoky, koncerty či folklórne vystúpenia.

V niektorých oblastiach sa zachovali aj starodávne zvyky, pričom ľudia si stále pripomínajú význam sv. Martina ako symbol dobročinnosti.

Svätomartinské oslavy sú úzko spojené s tradíciou mladých vín, ktorá má hlboké korene najmä v regiónoch s vinárskou tradíciou, ako je Slovensko, Česko, ale aj Rakúsko a Francúzsko (napr. Beaujolais Nouveau).

Mladé víno a Svätomartinské oslavy

Mladé víno je víno z najnovšej úrody, ktoré sa oficiálne otvára a ochutnáva práve okolo 11. novembra, na sviatok sv. Martina.

Tento termín nebol zvolený náhodne – vinári takto symbolicky ukončujú vinársku sezónu a prezentujú prvé víno z novej úrody.

Víno je ešte mladé, svieže, s ľahkou chuťou a vysokým obsahom ovocných tónov.

U nás na Slovensku sa oslava Mladých vín stala spoločenskou udalosťou. Svätomartinské víno sa môže oficiálne predávať len od 11. novembra a označuje sa špeciálnou etiketou, ktorá potvrdzuje jeho kvalitu.

Tento sviatok sa často spája s vinárskymi podujatiami, degustáciami a sprievodnými kultúrnymi akciami. Mladé víno symbolizuje plody tvrdej práce vinárov a otvára obdobie sviatočných hostín.

Mladé víno je víno z najnovšej úrody, ktoré sa oficiálne otvára a ochutnáva práve okolo 11. novembra, na sviatok sv. Martina.

V Českej republike má tradícia Mladého vína podobnú popularitu. Svätomartinské víno sa začalo oficiálne uvádzať na trh v roku 2005, kedy sa zaviedla značka „Svatomartinské víno,“ aby podporila kvalitu a rozmanitosť českých vín.

Odvtedy je 11. november oslavou, počas ktorej sa otvárajú nové fľaše a organizujú sa vinárske slávnosti. Vinári ponúkajú rôzne odrody, ako sú Müller Thurgau, Veltlínske červené skoré, Svatovavřinecké či Modrý Portugal.

Symbolika mladého vína

Mladé víno symbolizuje nový začiatok, sviežosť a hojnosť úrody. Je príležitosťou na oslavu s priateľmi a rodinou, spojenou s ochutnávaním jedál, ako je tradičná pečená hus s lokšami alebo kapustou.

Tradícia tak zdôrazňuje prepojenie vinárstva s kulinárskymi zážitkami, ktoré sú súčasťou udalosti Svätomartinských osláv.

Degustácia mladého vína počas Svätomartinských osláv je plná jedinečných zvykov a rituálov, ktoré vytvárajú atmosféru a ponúkajú tomuto sviatku jedinečný charakter.

Tu sú niektoré z úplne a najobľúbenejších zvykov spojených s ochutnávkou mladého vína:

Symbolické otváranie prvých fliaš

V deň 11. november o 11:00 sa oficiálne začína ochutnávanie mladého vína. Tento symbolický akt sa často koná za prítomnosti vinárov, miestnych osobností a verejnosti.

Niekde sú tieto akcie sprevádzané slávnostnými príhovormi, prípitkami. A tiež požehnaním vína, aby bola vinárska sezóna bola požehnaná a úrodná.

V deň 11. november o 11:00 sa oficiálne začína ochutnávanie mladého vína. Tento symbolický akt sa často koná za prítomnosti vinárov, miestnych osobností a verejnosti.

Svätomartinské oslavy: Vinárske slávnosti a jarmoky

Vinohrady a vinárne organizujú rôzne podujatia, kde sa degustuje mladé víno. Návštevníci majú možnosť porovnať chuť a kvalitu rôznych vín, pričom vinári rozprávajú o procese výroby a špecifikách daného ročníka.

Jarmoky a trhy s regionálnymi špecialitami, remeselnými výrobkami a živou hudbou dodávajú týmto slávnostiam autentickú a veselú atmosféru.

Tradičné jedlá k vínu

Ochutnávanie mladého vína je neodmysliteľne spojené s tradičnými jedlami, ktoré zvýrazňujú jeho sviežu chuť. Najznámejším pokrmom je pečená hus podávaná s lokšami a dusenou červenou kapustou.

Mladé víno so svojou ľahkosťou a ovocnou chuťou výborne dopĺňa nasýtené bohaté a mastné jedlá.

Okrem husí sa podávajú aj rôzne syry, paštéty, domáce údeniny a pečivo, ktoré umocňujú chuťový zážitok z vína.

Svätomartinské sprievody a programy

Počas tejto udalosti sa organizujú aj rôzne sprievody s lampiónmi, ľudová hudba a folklórne predstavenia.

V niektorých oblastiach sa organizujú aj jazdecké sprievody na koňoch, ktoré pripomínajú sv. Martina ako vojaka.

Vinohradníci niekedy organizujú tematické predstavenia, v ktorých rozprávajú históriu mladého vína a tradície s jeho výrobou.

Na niektorých miestach sa usporadúvajú súťaže o mladé víno, kde aj najlepšie hodnotitelia najlepšie vyberajú víno s najlepšou chuťou arómou.

Požehnanie vína a vinohradov

V niektorých vinárskych regiónoch je tradícia, že kňazi požehnávajú nové víno a vinice, aby bol ďalší rok bohatý na úrodu.

Tento zvyk má korene v náboženskej tradícii a symbolizuje vďaku za úrodu, ako aj prosbu o ochranu a hojnosť v budúcnosti.

Vinárske pivnice otvorené pre verejnosť

Mnoho vinárov počas Svätomartinských otvára svoje pivnice a vinárne pre širokú verejnosť. Návštevníci majú možnosť nahliadnuť do zákulisia výroby vína, dozvedieť sa viac o tradíciách a ochutnať vína priamo tam, kde vznikajú.

Tieto zvyky a tradície vytvárajú jedinečný zážitok, ktorý je nielen o degustácii vína, ale aj o prepojení s kultúrou, históriou a spoločenstvom.

Najikonickejším jedlom Svätomartinských slávností je pečená hus s lokšami a dusenou kapustou .

Najikonickejším jedlom Svätomartinských slávností je pečená hus s lokšami a dusenou kapustou .

Pečená hus s lokšami a dusenou kapustou

Ingrediencie na pečenú hus:

  • 1 veľká hus (ideálne okolo 4-5 kg)
  • Soľ, rascu, prípadne kmín podľa chuti
  • Jablká (voľiteľné, naplnenie vnútra husi)
  • Cibuľa

Postup:

  1. Hus očistite, osušte a potrite soľou a rascou (môžete pridať aj kmín).
  2. Pečte ju pomaly, zvyčajne 4-5 hodín, pri teplote (okolo 150 °C), aby bola šťavnatá a jemná. Občas podlievajte výpekom.
  3. Za posledných 30 minút zvýš teplotu na 200 °C, aby bola koža chrumkavá.

Lokše:

  • Zemiaky, hladká múka, soľ, a olej alebo masť na opekanie

Základný postup:

  1. Uvarené zemiaky olúpte, roztlačte a premiešajte s múkou a soľou, aby vzniklo vláčne cesto.
  2. Vyváľajte lokše, opečte ich na suchej panvici a potom potrite roztopenou masťou.

Dusená kapusta:

  • Červená kapusta, cibuľa, ocot, cukor, rascu, a jablká

Postup:

  1. Kapustu nakrájajte na jemno, osmažte, pridajte kapustu a poduste s trochou vody.
  2. Dochuťte octom, cukrom a rascou, pridajte nastrúhané jablká na zjemnenie chuti.

Toto jedlo sa krásne spája s mladým vínom, ktoré vyváži bohatú chuť husi a kyslosť kapusty.

Aké víno sa hodí k tomuto jedlu?

K pečenej husi s lokšami a dusenou kapustou sa skvelo hodia vína, ktoré svojou sviežosťou a kyselinkou dokážu vyvážiť bohatú chuť jedla.

Biele víno:

  • Mladý Ryzling vlašský alebo Ryzling rýnsky : Tieto odrody sú známe svojou sviežosťou, výraznou kyselinkou a jemnou minerálnosťou, ktorá príjemne dopĺňa mastnú chuť husi.
  • Veltlínske zelené: Ľahké, svieže víno s jemnými ovocnými tónmi, ktoré zvýraznia chrumkavú kožu husi a dobre sa hodí k dusenej kapuste.

Červené víno:

  • Svätovavrinecké alebo Modrý Portugal: Mladé, ľahšie červené vína s jemnými ovocnými tónmi. Ich sviežosť vyváži ťažšiu husacinu a doplní kapustu.
  • Frankovka modrá: Ak preferujete výraznejšie červené víno, Frankovka s jemnými tanínmi a ovocným charakterom je výbornou voľbou.

Mladé vína, podávané na Svätomartinské slávnosti, sú ideálne, pretože svojím a nekomplikovaným profilom dopĺňajú tradičné jedlo.

Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com

  • Dojímavý životný príbeh Pippi Dlhej Pančuchy
    Viete, kto povedal túto nádhernú vetu? „Ak sa mi podarilo rozjasniť aspoň jedno ponuré detstvo, som spokojná.“ Určite poznáte minimálne jej postavy ako Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy, či zbojníkovu dcéru Ronju. Práve vyšiel krásny beletrizovaný životopis o výnimočnej švédskej spisovateľke s jednoduchým názvom Astrid Lindgrenová.
  • Špargľa a recepty z nej
    Nemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete… Čítať viac: Špargľa a recepty z nej
  • Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
    Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
  • Mrkvový pohárový cheescake – Recept
    Sviatky Veľkej noci sú tu a k nim patria aj maškrty. Nech sa páči recept na jednoduchý mrkvový cheescake v pohári. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom je napríklad tento Mrkvový cheesecake, ktorého lahodnú chuť si okamžite zamilujete!  Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept… Čítať viac: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
  • Veľkonočné nátierky – Recept
    Už sú u vás prípravy na Veľkú noc v plnom prúde? Prinášame pár tipov, s ktorými si môžete oživiť sviatočný stôl. Veľkonočné nátierky.  Šunkovo-karfiolová veľkonočná nátierka 4 porcie Ingrediencie:Šunka – 200 g Uvarený karfiol – 200 g Červená cibuľa – 1 malá Majonéza – 3 lyžice Nakladaný zelený koreň – 2 lyžice soľ Postup:Šunku a karfiol… Čítať viac: Veľkonočné nátierky – Recept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.