Tekvicové hranolky – Recept

1
Recept na skvelé tekvicové hranolky.

Jeseň, pani bohatá, prináša okrem farebných listov aj pestrú plejádu potravín, s ktoré nám pomôžu pri chudnutí. V kuchyni vám preto určite nesmie chýbať hlúbová zelenina, ako je kapusta, kel, kaleráb, karfiol či brokolica.

„Hlúbová zelenina je na chudnutie ideálna. Obsahuje veľké množstvo vody a má nízku kalorickú hodnotu, a preto je ideálne zaradiť si tieto plodiny do jedálnička, ak sa snažíme schudnúť,“ vysvetľuje výživová špecialistka Martina Dvořáková z KetoDiet.

Tento typ zeleniny je plný vitamínu C, takže zároveň posilníte aj imunitu. Z hlúbovej zeleniny si ľahko a rýchlo pripravíte polievky, ktoré vás zasýtia a zohrejú. Karfiol a brokolicu môžete variť, restovať či zapekať s mäsom alebo zemiakmi.

Recepty z tekvice.

Kráľovná jesene

Tekvica. Táto oranžová kráska je symbolom jesene, má veľa druhov a rovnako pestré je aj jej využitie. Nemusíte ju len vyrezávať s deťmi, aj v kuchyni má široké uplatnenie.

Tekvica je vhodná na chudnutie hlavne preto, že obsahuje až 90 % vody, vlákninu, minerály a betakarotén.

Semienka sú zas zdrojom zinku a vitamínov.

Príprava tekvice nie je náročná. Okrem slaných jedál je možné ju použiť aj v sladkých, avšak s tými veľmi opatrne v diétnom režime.

Čo si môžete pripraviť z tekvice?

Okrem tradičnej, obľúbenej tekvicovej polievky si môžete pripraviť rizoto či pochutnávať si na semienkach.

Jadierka jednoducho opražte nasucho alebo v malom množstve oleja, dochuťte soľou alebo korením. Hodia sa nielen ako posýpka na polievku, ale aj do rôznych šalátov, či len na také drobné „zobkanie“ počas dňa.

Z tekvice si tiež môžete pripraviť chutné a zdravé hranolky alebo výbornú kašu ako náhradu za zemiakovú.

Recept na skvelé tekvicové hranolky.

Tu je jednoduchý recept na tekvicové hranolky , ktoré sú chutné a zdravé!

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica (napr. hokkaido alebo maslová tekvica)
  • 2 olej olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • (voliteľné) 1/2 čajovej lyžičky kajenského korenia pre pikantnejšiu verziu
  • (voliteľné) čerstvé bylinky, napr. tymian alebo rozmarín

Postup:

  1. Predhriať rúru na 200 °C.
  2. Tekvicu ošúpte (v prípade hokkaido nemusíte), vydlabte vnútro a nakrájajte ju na tenké hranolky.
  3. Pripravte si zmes z olivového oleja, sladkej papriky, cesnakového prášku, a korenia (ak chcete, aj kajenské korenie alebo bylinky).
  4. Tekvicové hranolky pridajte do misy s ochuteným olejom tak, aby boli všetky časti rovnomerne pokryté.
  5. Rozložte hranolky na plech vystlaný papierom na pečenie v jednej vrstve, aby sa piekli rovnomerne.
  6. Pečte v rúre približne 25-30 minút, kým hranolky nezmäknú a nezačnú mať chrumkavé okraje. Počas pečenia ich môžete otočiť, aby sa upiekli rovnomerne.
  7. Po upečení ich nechajte chvíľku sledovať a podávajte ich napríklad s jogurtovým alebo avokádovým dipom.

Dobrá chuť!

Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com

  • Dojímavý životný príbeh Pippi Dlhej Pančuchy
    Viete, kto povedal túto nádhernú vetu? „Ak sa mi podarilo rozjasniť aspoň jedno ponuré detstvo, som spokojná.“ Určite poznáte minimálne jej postavy ako Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy, či zbojníkovu dcéru Ronju. Práve vyšiel krásny beletrizovaný životopis o výnimočnej švédskej spisovateľke s jednoduchým názvom Astrid Lindgrenová.
  • Špargľa a recepty z nej
    Nemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete… Čítať viac: Špargľa a recepty z nej
  • Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
    Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
  • Mrkvový pohárový cheescake – Recept
    Sviatky Veľkej noci sú tu a k nim patria aj maškrty. Nech sa páči recept na jednoduchý mrkvový cheescake v pohári. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom je napríklad tento Mrkvový cheesecake, ktorého lahodnú chuť si okamžite zamilujete!  Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept… Čítať viac: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
  • Veľkonočné nátierky – Recept
    Už sú u vás prípravy na Veľkú noc v plnom prúde? Prinášame pár tipov, s ktorými si môžete oživiť sviatočný stôl. Veľkonočné nátierky.  Šunkovo-karfiolová veľkonočná nátierka 4 porcie Ingrediencie:Šunka – 200 g Uvarený karfiol – 200 g Červená cibuľa – 1 malá Majonéza – 3 lyžice Nakladaný zelený koreň – 2 lyžice soľ Postup:Šunku a karfiol… Čítať viac: Veľkonočné nátierky – Recept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.