Tekvicové hranolky – Recept

1

Jeseň, pani bohatá, prináša okrem farebných listov aj pestrú plejádu potravín, s ktoré nám pomôžu pri chudnutí. V kuchyni vám preto určite nesmie chýbať hlúbová zelenina, ako je kapusta, kel, kaleráb, karfiol či brokolica.

„Hlúbová zelenina je na chudnutie ideálna. Obsahuje veľké množstvo vody a má nízku kalorickú hodnotu, a preto je ideálne zaradiť si tieto plodiny do jedálnička, ak sa snažíme schudnúť,“ vysvetľuje výživová špecialistka Martina Dvořáková z KetoDiet. Tento typ zeleniny je plný vitamínu C, takže zároveň posilníte aj imunitu. Z hlúbovej zeleniny si ľahko a rýchlo pripravíte polievky, ktoré vás zasýtia a zohrejú. Karfiol a brokolicu môžete variť, restovať či zapekať s mäsom alebo zemiakmi.

Kráľovná jesene
Tekvica. Táto oranžová kráska je symbolom jesene, má veľa druhov a rovnako pestré je aj jej využitie. Nemusíte ju len vyrezávať s deťmi, aj v kuchyni má široké uplatnenie. Tekvica je vhodná na chudnutie hlavne preto, že obsahuje až 90 % vody, vlákninu, minerály a betakarotén. Semienka sú zas zdrojom zinku a vitamínov. Príprava tekvice nie je náročná. Okrem slaných jedál je možné ju použiť aj v sladkých, avšak s tými veľmi opatrne v diétnom režime.

Okrem tradičnej, obľúbenej tekvicovej polievky si môžete pripraviť rizoto či pochutnávať si na semienkach. Jadierka jednoducho opražte nasucho alebo v malom množstve oleja, dochuťte soľou alebo korením. Hodia sa nielen ako posýpka na polievku, ale aj do rôznych šalátov, či len na také drobné „zobkanie“ počas dňa. Z tekvice si tiež môžete pripraviť chutné a zdravé hranolky alebo výbornú kašu ako náhradu za zemiakovú.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.