Či už ste skúsený profík, alebo ešte len experimentujúci domáci chef, kvalitné hrnce sú nepostrádateľnou súčasťou výbavy vašej kuchyne. Väčšina panvíc a hrncov sa používa takmer denne, preto sa oplatí investovať do prémiových kúskov, ktoré ponúkajú všetky kľúčové súčasti a obstoja v skúške času. Špecifikom je indukčné varenie, ktoré je veľmi odlišné od konvenčného plynového, alebo elektrického, pretože na indukčnej varnej doske budú fungovať len niektoré typy hrncov a panvíc a preto, ich výberu treba venovať ešte väčšiu pozornosť.
Existuje viac spôsobov, ako sa uistiť, že kupujete tie najlepšie hrnce na indukciu a dokonca aj spôsob, ako zabezpečiť fungovanie nekompatibilných panvíc na indukčnom sporáku.
Veda, ktorá stojí za indukčným varením
Indukčné varenie funguje tak, že medzi hrncom a magnetickými cievkami pod varným povrchom sa vytvorí magnetické pole. Energia vytvorená v elektromagnetickom poli ohrieva obsah hrnca. Mnoho kuchárov uprednostňuje indukčné varenie, pretože:
- je energeticky efektívnejšie ako plynové alebo elektrické varné dosky
- jedlá sa zohrievajú rýchlejšie.
- varný povrch zostáva chladný, takže je bezpečnejší.
- varná doska lepšie reaguje na zmeny v nastavení teploty
Aby riad na indukčných varných doskách fungoval, musí obsahovať feromagnetické materiály: Buď obsahuje železo, alebo má vrstvu s magnetickými vlastnosťami.
Vyberáme kompatibilný riad pre indukciu
Liatina, smaltovaná liatina a mnoho druhov riadu z nehrdzavejúcej ocele sú všetky kompatibilné s indukciou. Existujú však výnimky. Napríklad hrnce vyrobené z hliníka nie sú kompatibilné s indukciou. Nehrdzavejúca oceľ spôsobuje najväčší zmätok, pretože môže byť vyrobená z veľkého množstva kovov a vysoký obsah niklu blokuje magnetické pole.
Hliníkový, celomedený alebo sklenený riad nebude fungovať, pokiaľ nebude mať na dne vrstvu s magnetickými vlastnosťami. Mnoho výrobcov začalo takúto vrstvu na dno svojich panvíc pridávať, no staršie panvice jednoducho nebudú fungovať. Hliník a meď vyžadujú oveľa vyššie frekvencie, aby vytvorili teplo potrebné na varenie.
Test kompatibility
Ak chcete zistiť, či je riad kompatibilný s vaším indukčným sporákom, odporúčame, aby ste otestovali hrnce nasledovným spôsobom:
- pridržte magnet k spodku hrnca
- ak pevne priľne k spodnej strane, riad bude fungovať na indukčnej varnej doske
- ak magnet len jemne priľne k hrncu, pravdepodobne s ním na varnej doske neuspejete dokonale
- ak magnet nie je priťahovaný k riadu, neobsahuje správne kovy a nebude generovať teplo.
Poznámka: Mnohí výrobcovia začali umiestňovať na spodnú časť svojho riadu symbol „kompatibilný s indukciou“ alebo si kompatibilitu všímajte na obale. Symbol často vyzerá ako vodorovný cik-cak alebo cievka.
Poďme sa teraz pozrieť na najbežnejšie kompatibilné materiály aj bližšie.
- Nerezová oceľ – hrnce a panvice z nehrdzavejúcej ocele, ktoré sú odolné a ľahko sa čistia, sú skvelou voľbou pre indukčné varenie, avšak výsledky varenia môžu byť niekedy nerovnomerné. Nie každá nehrdzavejúca oceľ je magnetická, takže pre istotu budete musieť vykonať test magnetom.
- Liatina – liatinový riad môže byť drahý, ale pri správnej starostlivosti je veľmi trvácny. Poskytuje veľmi rovnomerný prenos tepla pri nízkych nastaveniach, ale vzhľadom na hrubú a ťažkú základňu trvá zohriatie a vychladnutie dlhšie ako u iných typov riadu. Niektoré liatinové panvice majú smaltovaný liatinový spodok, ktorý pomáha predchádzať hrdzaveniu, ale pri hrubom zaobchádzaní sa smalt môže odštiepiť. Vyhnite sa liatinovým hrncom a panviciam s drsným povrchom, aby ste predišli poškriabaniu varnej dosky.
- Kov potiahnutý porcelánovým smaltom – pevný a odolný smaltovaný riad bude fungovať na indukčnej varnej doske, pokiaľ je základným materiálom riadu magnetický kov. Takýto riad je vyrobený z kovu, ktorý je potiahnutý typom skla nazývaným porcelánový smalt, takže charakteristiky ohrevu sa budú líšiť v závislosti od základného materiálu. Uistite sa, že pomocou testu magnetom, či je kompatibilný s indukciou.
- Hliník – veľmi dobre vedie a udržiava teplo, je ľahký, cenovo dostupný a nehrdzavie – ale samotný hliník je nekompatibilný s indukciou. Výrobcovia to prekonávajú použitím nerezovej platne na dne hliníkového riadu, aby bola kompatibilný. Doska generuje teplo z indukčnej varnej dosky a prenáša ho do zvyšku panvice.
- Kompozit – „Kompozit“ opisuje základňu panvice, ktorá je vyrobená z niekoľkých vrstiev. Zvyčajne pozostáva z hrubej strednej vrstvy z hliníka alebo medi a z tenkej oceľovej zliatiny. Telo kompozitných panvíc môže byť buď hliník, meď alebo zliatina vysoko kvalitnej ocele. Panvice s kompozitným dnom sú skvelé na distribúciu tepla; hliník a meď sa však môžu znehodnotiť používaním čistiacich prostriedkov.
- Viacvrstvový riad – viacvrstvový riad je vyrobený z niekoľkých vrstiev materiálu bez toho, aby sa menila základňa. Vnútorná vrstva je zvyčajne vyrobená z ušľachtilej ocele, jadro z hliníka a vonkajšia vrstva z ušľachtilej ocele. Viacvrstvové hrnce rýchlo reagujú na zmeny výkonu a poskytujú vynikajúcu kontrolu teploty. Ak majú steny hrnca rovnakú hrúbku ako dno, rýchlosť ohrevu je veľmi vysoká, najmä ak je v hrnci veľa potravín. Ak je však v hrnci len malé množstvo jedla, veľa tepla sa stráca na stenách panvice. Ak má riad tenké dno, môže dôjsť k malému prenosu tepla a bude nerovnomerne rozkladať teplo. Viacvrstvový riad má zvyčajne dobré nepriľnavé vlastnosti a veľmi ľahko sa udržiava čistý.
- Meď – medený riad má tendenciu byť vyhradený pre tých, ktorí uprednostňujú produkty vysokej kvality a majú na ne peniaze. Meď je prirodzene nekompatibilná s indukciou a preto budete musieť hľadať hrnce, ktoré majú kompatibilné dno. Ale popravde, v skutočnosti tieto hrnce nedávajú zmysel pre indukčné použitie, pretože jediným dôvodom, prečo si kupujete medený riad (okrem toho, že je mimoriadne atraktívny), je jeho schopnosť smerovať teplo z dosky priamo a neuveriteľne efektívne do jedla. Pridanie vyrovnávacej pamäte (kompatibilného dna) to znemožní. Ak však medený riad naozaj chcete vlastniť…
Adaptéry pre indukčné varné dosky
Ak máte indukčnú varnú dosku, ale váš obľúbený riad na nej nefunguje, napriek tomu ho budete môcť používať. Produkty, ako je napríklad nerezový difúzor tepla indukčnej varnej dosky, možno umiestniť na varnú dosku pod panvicu; zahrievacia reakcia potom zohreje obsah panvice.
Nákupné tipy
Okrem potreby zabezpečiť, aby bol každý nový hrniec vhodný na indukciu, pri kúpe zvážte aj tieto tipy:
- Indukcia ohrieva hrniec a nie povrch varnej dosky. Hľadajte široké ploché spodné časti hrncov, aby sa teplo ľahko rozvádzalo. Skontrolujte rovinnosť otáčaním pravítka po spodnej časti nádoby.
- Indukčné varenie môže zahŕňať určité vibrácie, čo je úplne normálne. Ťažšie a pevnejšie pokrievky sú tichšie a stabilnejšie pri vysokom výkone ako ľahšie.
- Na zvládnutie akýchkoľvek vibrácií môžu dobre pripevnené odolné rukoväte redukovať riziko hluku pri vyššom výkone.
- Zvážte svoj štýl varenia (pozrite naše tipy nižšie) a majte na pamäti, že každá panvica bude reagovať na vašu varnú dosku inak. Zo zrejmých dôvodov nie je možné aby ste otestovali hrnce v obchode, preto si najskôr vyberte jeden hrniec, alebo panvicu – niečo základné, napríklad dobrý univerzálny hrniec – aby ste videli, ako funguje na vašej varnej doske, než investujete do celej súpravy rovnakej značky. Kvalitný riad môže stáť o niečo viac, ale pravdepodobne prežije lacnejšie druhy, čo vám z dlhodobého hľadiska ušetrí peniaze.
- Predtým, ako sa vydáte do obchodov, premýšľajte o tom, aké hrnce potrebujete. Nemá zmysel kupovať 20 kusovú sadu, ak nakoniec budete používať len niekoľko kusov.
- Nákup sady riadu je zvyčajne oveľa lacnejší ako nákup kus po kuse. Ale opäť, ak nebudete používať všetky hrnce, potom naozaj zvážte, či sada stojí za tie peniaze.
Štýl varenia robí rozdiel
Na pomalé a stabilné varenie používajte panvice s ťažkým základom. Tie budú reagovať na varnú zónu pomalšie a vo všeobecnosti im bude trvať dlhšie, kým sa zohrejú, no zaistia vám rovnomerné a konzistentné zahrievanie. Sú všestranné a ideálne na varenie delikátnych pokrmov a jedál, ktoré si vyžadujú dlhý čas varenia. Tieto základne bývajú hrubšie a sú vyrobené z hliníka (s oceľovým uzáverom v základni) alebo liatiny.
Pre rýchle varenie sú najvhodnejšie základne z nerezovej ocele – rýchlo sa zohrejú a rýchlo reagujú na zmeny nastavenia teploty. Tieto panvice majú tendenciu mať tenšie dno a ak nebudete veci sledovať, môžu byť náchylnejšie na pripálenie (pokiaľ to nie je nepriľnavá panvica) a vykypenie. Tieto panvice sú ideálne na varenie vody a varenie v pare.
Nikdy nebolo jednoduchšie získať všetky skvelé výhody indukčného varenia ako dnes. A výber správneho riadu je prvým krokom. Čas, ktorý ušetríte vďaka rýchlejšiemu ohrevu a konzistentným teplotám, je len začiatkom toho, ako môže indukcia zmeniť spôsob vášho varenia.
Zdroje informácií:
https://cullyskitchen.com/how-to-choose-the-best-brand-of-cookware-for-induction/
https://theculinarycook.com/2015/02/20/choosing-the-best-induction-cookware/