Či už obľubujete sviatok zamilovaných alebo nie, vašu polovičku určite poteší milá pozornosť alebo gesto ako znak, že ste na tento výnimočný deň nezabudli.
Určite ste už počuli o potravinách, ktoré obsahujú prírodné afrodiziakálne účinky podporujúce lásku. Zdravá špargľa, lahodná čokoláda, luxusná hľuzovka alebo morské plody. Tak tieto ingrediencie by rozhodne nemali chýbať vo vašom valentínskom menu. Pripravte romantickú a originálnu večeru, ktorou partnera zaručene očaríte.
Tapas s morskými plodmi
Počet porcií: 8
Potrebujeme:
Grilovaciu panvicu
Strúhadlo
Suroviny:
400 g celých uvarených kreviet400 g mušlí s provensálskou omáčkou
300 g delaktózovanej kyslej smotany Pilos (20%)
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
1 lyžica medu Confeira
2 citróny
1 hrsť čerstvých byliniek (mäta, bazalka, petržlenová vňať) + zopár lístkov na ozdobu
½ štipľavej papričky
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
2 francúzske bagety
olivový olej Primadonna
2 strúčiky cesnaku
250 g majonézy Mikado
štipka štipľavej mletej papriky Mikado
štipka karí korenia Mikado
½ hrste čerstvej petržlenovej vňate
Postup
Marínované krevety
Z kreviet odstránime hlavu a ošúpeme ich z panciera (chvostík môžeme nechať). Vo väčšej miske zmiešame kyslú smotanu, nastrúhaný zázvor, med, šťavu a kôru z 1 citróna, nadrobno nasekanú mätu, bazalku, petržlenovú vňať a nadrobno nasekanú štipľavú papričku zbavenú semienok. Ochutíme soľou, čiernym korením a dôkladne premiešame. Ošúpané krevety prelejeme marinádou a necháme marinovať v chladničke 30 minút.
Bagety nakrájame na plátky a opečieme ich na grilovacej panvici na troche olivového oleja dozlatista. Na záver potrieme každý plátok bagety zľahka cesnakom.
Mušle s pikantnou omáčkou
V miske zmiešame majonézu, mletú štipľavú papriku, karí korenie, 1 najemno nastrúhaný cesnak a šťavu z ½ citróna. Osolíme a okoreníme. Premiešame a odložíme stranou. Medzitým si pripravíme mušle. Obsah balenia preložíme na rozpálenú panvicu a ohrievame 5 – 7 minút. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať, šťavu z druhej polovice citróna a pár kvapiek olivového oleja.
Čítajte tiež: https://andawell.sk/tipy-na-valentinske-prekvapenia/
Servírovanie
Marinované krevety servírujeme na chrumkavých bagetkách. Na záver ozdobíme lístkami čerstvých byliniek.
Mušle podávame v hlbokej miske posypané bylinkami. Pikantnú omáčku servírujeme v samostatnej miske.
Steak chutelon so špargľou, prosciuttom a kozím syrom
Počet porcií: 2
Potrebujeme: kliešte na obracanie, alobal, škrabku
Suroviny:
400 g steaku chuleton
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
olivový olej Primadonna
2 plátky masla Pilos
100 g kozieho mäkkého syra Pilos
1 citrón
2 plátky prosciutta crudo Dulano Selection
200 g zelenej špargle
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice sušených paradajok Baresa
1 lyžica mandľových blanšírovaných plátkov Belbake
1 hrsť poľného šalátu
Postup
Mäso z obidvoch strán osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a na rozpálenej panvici sprudka opekáme dozlatohneda. Počas pečenia ho obraciame.
Tip: Mäso otáčame kliešťami a zbytočne do neho nepicháme, aby nestratilo šťavu.
Stiahneme z ohňa, na steak položíme plátok masla, rozdrobený kozí syr a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Na panvicu okolo steaku položíme plátky prosciutta, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Špargľu očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme). Prekrojíme na polovicu a restujeme na rozohriatej panvici s olejom. Osolíme, okoreníme a opekáme na miernom ohni. Po chvíli pridáme na plátky nasekaný cesnak, nakrájané sušené paradajky, mandľové plátky a premiešame. Tesne pred dokončením zjemníme plátkom masla a pokvapkáme šťavou z polovice citróna.
Servírovanie
Na steak položíme natrháme opečené plátky prosciutta a pokvapkáme prevareným výpekom. Servírujeme spolu so špargľou dozdobené poľným šalátom.
Valentínska torta s pekanovými orechmi
Počet porcií: 12
Potrebujeme:
veľký plech,
papier na pečenie,
misku na vodný kúpeľ,
okrúhlu formičku bez dna s priemerom 10 cm,
robot s nadstavcom metlička,
silikónovú 3D formu v tvare srdca alebo klasickú tortovú formu, mriežku
Suroviny
Mrvenička:
40 g pekanových orechov Alesto
25 g trstinového cukru Belbake
10 g Zlatého klasu
štipka soli Castello
½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
30 g masla Pilos
Pekanový základ:
50 g sladeného kondenzovaného mlieka Pilos
10 g masla Pilos
45 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
Čokoládová pena:
3 plátky želatíny
450 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
4 vajcia
štipka soli
30 g kryštálového cukru Castello
Poleva:
120 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
30 g masla Pilos
50 g nasekaných opečených pekanových orechov Alesto
Ozdoba:
50 g pekanových orechov Alesto
zlaté jedlé farbivo (na poprášenie)
Postup
Mrvenička
Nadrobno nasekané orechy zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme mrveničku. Nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút dozlatista. Necháme na plechu vychladnúť a nalámeme nadrobno.
Pekanový základ
Všetky suroviny spolu roztopíme vo vodnom kúpeli. Potom vmiešame nalámanú mrveničku. Okrúhlu formu položíme na papier na pečenie a naplníme zmesou. Základ necháme tuhnúť v mrazničke aspoň 20 minút.
Tip: Veľkosť základu prispôsobíme forme, v ktorej budeme tortu pripravovať.
Čokoládová pena
Plátkovú želatínu necháme napučať v studenej vode podľa návodu.
V kastróle zohrejeme 100 ml smotany. Horúcou, nie však vriacou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu, necháme minútu postáť a rozmiešame dohladka. Potom vmiešame žĺtky z vajec (bielky odložíme na neskôr).
Napučanú želatínu vyžmýkame, zalejeme 50 ml smotany a zohrievame, kým sa želatína rozpustí. Dávame pozor, nesmie vrieť. Potom zmes vmiešame do teplého čokoládového základu.
V robote šľaháme bielky so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor a šľaháme do pevného lesklého snehu. V druhej miske vyšľaháme 300 ml smotany na šľahanie dotuha. Do čokoládového základu najprv opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu a potom sneh z bielkov.
Čokoládovou penou úhľadne naplníme silikónovú formu až po okraje. Stuhnutý pekanový základ uvoľníme z formičky, položíme na vrch peny a okraje opatrne zarovnáme. Tortu necháme tuhnúť v mrazničke ideálne cez noc.
Tip: Tortu môžeme pripraviť aj v klasickej tortovej forme.
Poleva
Na druhý deň smotanu spolu s maslom zohrejeme. Horúcou, nie však vriacou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu a necháme minútu postáť. Potom rozmiešame na hladkú lesklú polevu ganache, do ktorej pridáme opečené a nadrobno nasekané orechy.
Zamrznutú tortu uvoľníme z formy a preklopíme na plech s mriežkou. Vrch aj boky úhľadne potrieme polevou. Potom tortu preložíme na servírovací podnos a dozdobíme zlatou farbou poprášenými celými, ale aj nasekanými orechmi.
Zdroj: Lidl