Apple Pie, alebo klasický americký jablkový koláč, je symbolom domácej pohody a nostalgických chutí. Tento koláč so zlatistou, chrumkavou kôrkou a sladkou jablkovou náplňou je obľúbený na celom svete.
Poďme sa pozrieť na recept, ktorý zvládne každý, kto má chuť na kúsok tradičnej sladkej dobroty.
Apple Pie: Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 200 g studeného masla
- 1 štipka soli
- 2 lyžice cukru
- 6 lyžíc studenej vody
Na náplň:
- 6 stredne veľkých jabĺk (najlepšie kyslastej odrody, napr. Granny Smith)
- 100 g kryštáľového cukru
- 50 g hnedého cukru
- 1 lyžica škorice
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 čl muškátového orieška
- 1 vajce na potretie

Postup:
Príprava cesta: V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Pridajte nakrájané studené maslo a prstami ho zapracujte do múky, kým nevznikne mrveničková hmota.
Postupne pridajte studenú vodu a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
Príprava náplne: Jablka ošúpeme, odstránime jadrá a nakrájame na tenké plátky. V mise ich zmiešame s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou, kukuričným škrobom a muškátovým orieškom. Necháme odstáť, aby sa chute spojili.
Zostavenie koláča: Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme a prenesieme do maslom vymazanej formy. Dobre uhladíme a naplníme jablkovou zmesou.
Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a buď ju položíme celú (s niekoľko rezmi na odvádzanie pary), alebo vytvoríme ozdobnú mrežovú vrstvu.
Pečenie: Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 50-60 minút, kým nebude kôrka zlatistá a náplň bublinková.
Podávanie: Nechajte koláč mierne vychladnúť a podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Dobrú chuť!
Foto: http://www.canva.com
- Raňajky, po ktorých sa chudne: Zasýtia na dlho a zrýchlia metabolizmusRaňajky sú základom dňa, ale nie každé jedlo nám pomôže schudnúť a udržať si energiu. Ak potrebuješ spaľovať tuky, odstráň maškrtenie a stav na jedlo bohaté na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu.
- Spln v Panne: Čas na očistu a rovnováhuSpln v znamení Panny je magický okamih, ktorý prináša potrebu poriadku, očisty a praktického prístupu k životu.
- Jarná očista podľa Ajurvédy: Oživte telo prirodzeným detoxomJarné obdobie je obdobím na detoxikáciu a obnovu energie. Ajurvéda ponúka prirodzené a overené spôsoby, ako tento proces podporiť.
- Toto je 5 dôvodov, prečo milujeme jarTak sme sa dočkali. Sneh sa roztopil a hlavnú úlohu opäť obsadilo slniečko. Po dlhej studenej zime, kedy nás mráz štípal až za nechtami, prichádza jar. S jej nástupom sa všetci viac usmievame a máme viac energie. Viete však, prečo tomu tak je? Vyššia teplota, „odľahčený“ tréning Menej vrstiev oblečenia pomôže k lepšiemu výkonu. Nemusíte už myslieť na rukavice,… Čítať viac: Toto je 5 dôvodov, prečo milujeme jar
- Púpava a jej využitie v domácnostiPúpava rastie na jar na takmer každej lúke. A nie je to burina. Či ide o púpavu lekársku alebo divoko rastúcu púpavu, má naozaj viacero využití. Je jedlá, takže sa z nej dajú robiť šaláty, pripravovať čaj, či tinktúra. A použiť ju môžete aj do sviečky. Púpava a jej účinky Obsahuje veľa vitamínu C a… Čítať viac: Púpava a jej využitie v domácnosti