Domáci Apple Pie: Recept na dokonalý jablkový koláč

0
Apple Pie, alebo klasický americký jablkový koláč, je symbolom domácej pohody a nostalgických chutí.

Apple Pie, alebo klasický americký jablkový koláč, je symbolom domácej pohody a nostalgických chutí. Tento koláč so zlatistou, chrumkavou kôrkou a sladkou jablkovou náplňou je obľúbený na celom svete.

Poďme sa pozrieť na recept, ktorý zvládne každý, kto má chuť na kúsok tradičnej sladkej dobroty.

Apple Pie: Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g studeného masla
  • 1 štipka soli
  • 2 lyžice cukru
  • 6 lyžíc studenej vody

Na náplň:

  • 6 stredne veľkých jabĺk (najlepšie kyslastej odrody, napr. Granny Smith)
  • 100 g kryštáľového cukru
  • 50 g hnedého cukru
  • 1 lyžica škorice
  • šťava z 1 citróna
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 čl muškátového orieška
  • 1 vajce na potretie
Apple Pie, alebo klasický americký jablkový koláč, je symbolom domácej pohody a nostalgických chutí.

Postup:

Príprava cesta: V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Pridajte nakrájané studené maslo a prstami ho zapracujte do múky, kým nevznikne mrveničková hmota.

Postupne pridajte studenú vodu a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.

Príprava náplne: Jablka ošúpeme, odstránime jadrá a nakrájame na tenké plátky. V mise ich zmiešame s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou, kukuričným škrobom a muškátovým orieškom. Necháme odstáť, aby sa chute spojili.

Zostavenie koláča: Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme a prenesieme do maslom vymazanej formy. Dobre uhladíme a naplníme jablkovou zmesou.

Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a buď ju položíme celú (s niekoľko rezmi na odvádzanie pary), alebo vytvoríme ozdobnú mrežovú vrstvu.

Pečenie: Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 50-60 minút, kým nebude kôrka zlatistá a náplň bublinková.

Podávanie: Nechajte koláč mierne vychladnúť a podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Nechajte koláč mierne vychladnúť a podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Dobrú chuť!

Foto: http://www.canva.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.