

Bezlepkové celiatické žemličky nie sú vhodné iba pre celiatikov, ale pre všetkých, ktorí chcú zdravo žiť. Tajomstvo krásnej postavy a zdravého tela spočíva v zdravom životnom štýle počas celého roka.
Ak k zdravšiemu stravovaniu pridáte ešte trochu športu (často stačí aj prechádzka), úspech je zaručený.

Potrebujeme:
500 gramov múky SHAR typu B
1 čajová lyžička soli
kvasnice, alebo bezfosfátový kypriaci prášok – vínny kameň
zmes jadierok a semienok
3 polievkové lyžice cícerovej múky
Voda podľa potreby.
Postup:
1. Do múky pridáme rozdrvené kvasnice (asi pol kocky, 20g, alebo 2-3 PL vínneho kameňa), vlažnú vodu, soľ. Zamiesime plastické cesto. Môžeme primiešať posekané jadierka tekvice a ľanu podľa chuti.
2. Necháme nakysnúť v teple.
3. Z cesta vytvarujeme rôzne tvary pečiva, natierame ich cícerovou múkou rozmiešanou s vodou, alebo rozmiešaným olivovým olejom s vodou. Posypeme granulovanou soľou a jadierkami.
4. Ak pečieme pečivá, sú menšie, stačí im 25 minút na 180 – 200 C°. Ak pečieme chlieb, teda väčší bochník, na upečenie potrebujeme cca 35 až 40 minút. Pečivo je bielej farby.
Čítajte tiež: https://andawell.sk/chameleon-zvany-celiakia/