Chystáte sa na Silvestra? RECEPT

0
36

Silvester je deň plný dobrej nálady a príjemných stretnutí v rodinnom kruhu či na párty s priateľmi. Aj prípravy pohostenia na túto príležitosť by sme si mali užiť v pohode a s úsmevom. Ako na to?

Silvestrovské esíčka

www.andawell.sk

Suroviny na 10 kusov:
5 krajcov toastového chleba
100 g údených kuracích rezňov
10 ks sušených paradajok
10 ks čiernych olív
10 ks zelených olív
maslo
morská soľ
bylinky na ozdobu.

Postup:
Plátky toastového chleba  opečieme dozlatista a nakrájame na malé kúsky. Potrieme maslom a posypeme hrubozrnnou morskou soľou. Údené prsia nakrájame na tenké plátky a zvinieme do tvaru ,,S´´ aj s olivami. Sušené paradajky nakrájame na drobné kúsky a uložíme na  vrch chuťovky, spojíme ihlicou. Dozdobíme bylinkami.

Tip: údené kuracie rezne nakrájané na kocky podávame s hroznom spojené so špáradlom.

 

Tortičky s krevetou
Suroviny na 10 kusov
20 krajcov toastového chleba (10 svetlý,10 tmavý)
2 zrelé avokáda
1 citrón
olivový olej
soľ
čerstvo namleté korenie
10 ks blanšírovaných kreviet
10 ks mini zavináčov
10 ks plnených olív
2 cherry paradajky

Postup:
Toastové chleby opečieme v toastovači dozlatista a vykrojíme formičkou na rôzne tvary. Avokádo očistíme a vyberieme kôstku. Dužinu nakrájame na drobné kocky a dochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením. Cibuľu očistíme a spolu s paradajkami nakrájame na menšie kolieska. Na spodný celozrnný toast navrstvíme ochutené avokádo a položíme krevetu, zaklopíme bielym toastom, na ktorý položíme koliesko cibule, koliesko paradajky a mini zavináč naplnený olivou. Spevníme ihlicou a ozdobíme bylinkami.

Tip: krevetu môžeme nahradiť hrubším plátkom údeného kuracieho rezňa.

Roládky s údenými kuracími rezňami
Suroviny na 10 kusov
500 g Údené kuracie rezne
morská soľ
korenie
5 menších tortillových placiek
120 g syr čedar
guacamole dip
1 väčšia červená paprika čerstvá
struky cukrového hrášku alebo listy šalátu.

Postup:
Tortillové placky zohrejeme na suchej panvici, aby zmäkli.  Potrieme guacamole dipom, pridáme na dlhé rezance nakrájané údené kuracie rezne, nakrájanú červenú papriku a posypeme nastrúhaným čedarom. Pridáme niekoľko strukov cukrového hrášku alebo lístkov šalátu a pevne zavinieme. Spevníme motúzikom a šikmo prerežeme..

Tip: Na guacamole dip potrebujeme avokádo, feferónky, limetkovú šťavu, paradajky, koriander, olivový olej, soľ, korenie. Zrelé avokádo nakrojíme ku kôstke, kôstku vyberieme a lyžicou vydlabeme dužinu. Zľahka ju rozmiešame, pridáme najemno nakrájané feferónky, limetkovú šťavu, na malé kocky nakrájané olúpané paradajky a pokrájaný koriander. Ochutíme soľou a všetko zľahka zmiešame s troškou olivového oleja.

Mini aspik so šunkou

www.andawell.sk

Suroviny na 10 porcií
150 g hydinového nárezu
150 g údené kuracie rezne
10 g plátkovej želatíny/ 500ml vývaru
2 mrkvy alebo 10 baby mrkvičiek
1  petržlen
1/2  zelenej a  červenej papriky
bylinky na ozdobu (kôpor, petržlenová vňať, pažítka), soľ, ocot, cukor podľa chuti.

Postup:
Očistenú cibuľu a koreňovú zeleninu nakrájame na kocky a krátko povaríme vo vode s koreninami (celé čierne korenie, bobkový list, nové  korenie). Údené kuracie rezne, šunku a bylinky tiež nakrájame. Želatínu necháme napučať v studenej vode. Z vývaru vyberieme zeleninu, dochutíme ho soľou, cukrom a octom,  pridáme namočenú želatínu a opatrne prehrejeme, až sa želatína rozpustí. Vývar precedíme cez jemné sitko. Do pohára alebo formy postupne ukladáme jednotlivé suroviny a opatrne zalievame ochuteným aspikom.  Necháme dobre vychladnúť. Podávame v poháriku alebo vyklopíme na tanierik.

Tip: Do aspiku môžeme použiť aj vajíčka natvrdo nakrájané na kocky.

 

Rozkvitnuté  chlebíky
Suroviny na 10 porcií
5 krajcov toastového chleba
250 g cottage cheese
50 g hydinového nárezu
1 syr Lučina, (majonéza)
pažítka
1 čl medu
morská soľ
Na ozdobu: čerstvá zelenina, bylinky, drobné lesné ovocie.

Postup:
Cottage cheese vymiešame s Lučinou (majonézou) na hladký krém. Pridáme najemno nakrájaný hydinový nárez a nasekanú pažítku, osolíme a osladíme medom. Krajce toastového chleba rozkrojíme na trojuholníky. Natrieme ich ochuteným čerstvým syrom a ozdobíme pestrou čerstvou zeleninou, bylinkami, prípadne ovocím.

Tip: namiesto chlebíkov môžeme rovnako pripraviť chuťovky vykrojené formičkami na rôzne tvary.

Silvestrovské mištičky
Suroviny na 10 porcií:
5 plátkov toastového chleba
10 plátkov hydinového nárezu
10 vajec
50 g masla
smotana sladká 33%
1 cibuľka
pažítka
soľ
mleté korenie
kaviár (nemusí byť).

Postup:
Toastový chlieb upečieme v toastovači dozlatista a nakrájame na hranolčeky, ktoré obalíme tenkými plátkami šunky.  Zvyšok šunky a očistenú cibuľku najemno nakrájame a krátko orestujeme na troške masla. Vajcia rozšľaháme metličkou so smotanou a vlejeme na cibuľovo-šunkový základ. Neustále miešame metličkou a  prilievame smotanu, pokiaľ nevznikne vláčna praženica (konzistencia hustejšej omáčky, aby sme si tyčinky mohli namáčať),  ktorú ochutíme soľou. Ozdobíme pažítkou, prípadne kaviárom.

Tip: Výborná je aj redšia vajíčková nátierka z uvarených nastrúhaných vajec, masla, horčice, soli a korenia.

 

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.