Fašiangy sú jedným z najveselších období roka, ktoré sa spája s karnevalmi, hostinami a bohatými tradíciami. Toto obdobie trvá od Troch kráľov (6. januára) až do Popolcovej stredy (5.marca), ktorá označuje začiatok pôstu pred Veľkou nocou.
Počas fašiangov si ľudia užívajú dni hojnosti a veselosti pred obdobím zdržanlivosti a pokánia.
História a význam fašiangov
Korene fašiangov siahajú až do predkresťanských čias, keď sa v rôznych kultúrach oslavovali sviatky súvisiace s príchodom jari.
Pohanské oslavy plodnosti a prechodu zimy do jari sa postupne spojili s kresťanskými tradíciami, čo dalo vznik dnešným fašiangovým zvykom.
V minulosti sa fašiangy spájali s oslavami hojnosti, zabíjačkami a bujarými zábavami, ktoré boli prejavom radosti zo života a zároveň prípravou na pôstne obdobie.
Fašiangové tradície na Slovensku
Fašiangy v slovenských regiónoch sprevádzajú rôzne ľudové zvyky a tradície, ktoré sa v mnohých oblastiach zachovali dodnes:
Karnevaly a masky – Obľúbenou súčasťou fašiangov sú maškarné sprievody a karnevaly. Masky predstavujú symbolický prechod medzi starým a novým rokom, pričom často zobrazujú nadprirodzené bytosti, zvieratá alebo satirické postavy.
Fašiangové sprievody – Skupiny v tradičných maskách obchádzajú dediny, spievajú, tancujú a prinášajú veselú náladu. Často sa v sprievodoch objavujú postavy ako medveď, kôň, kominár, cigánka či smrť, ktoré majú rôzne symbolické významy.
Zabíjačky a hostiny – Fašiangy boli v minulosti obdobím hojnosti. Preto sa organizovali zabíjačky a bohaté hostiny, kde nechýbali klobásy, jaternice, slanina či šišky. Fašiangové jedlá boli výdatné a kalorické, aby ľudia nazbierali energiu pred pôstom.
Tance a spevy – Fašiangové večierky a tanečné zábavy boli bežné v každej dedine i meste. Ľudia sa stretávali, spievali ľudové piesne a tancovali až do rána.
Popolcová streda a koniec fašiangov
Fašiangy končia polnocou pred Popolcovou stredou, ktorá je prvým dňom 40-dňového pôstu pred Veľkou nocou.
V minulosti sa na znak ukončenia veselosti symbolicky „pochovávala basa“ – rituálnym spôsobom sa lúčilo s hudbou a zábavou.
Fašiangy v súčasnosti
Aj keď sa mnohé tradičné zvyky vytrácajú, fašiangové slávnosti sú stále populárne. V mestách aj na dedinách sa konajú karnevaly, plesy a tematické oslavy.
Obľúbené sú aj fašiangové trhy s tradičnými jedlami a remeselnými výrobkami. Mnohí ľudia si stále udržiavajú zvyk piecť šišky alebo fánky, ktoré sú symbolom fašiangovej hojnosti.
Fašiangy sú obdobie radosti
Fašiangy sú obdobím radosti, tradícií a spoločenských stretnutí. Prinášajú nám možnosť osláviť život, zabaviť sa a pripomenúť si staré zvyky našich predkov. Nech už ich oslavujete kdekoľvek, nezabudnite si dopriať trochu fašiangovej pohody, veselosti a dobrého jedla!
Andrea Hinková – Tarová, foto: http://www.canva.com
- Luxusný Modrý vlak a vynikajúca detektívka od Agathy ChristieZáhada Modrého vlaku je detektívka od Agathy Christie, ktorá práve vyšla v novom vydaní. Opäť sa v nej zaskvie jedinečný Hercule Poirot.
- Ako môžu zaneprázdnené ženy zabezpečiť zdravú stravu pre svojho psa?Dobrá správa je, že aj v rýchlom tempe sa dá vybrať kvalitné krmivo pre psov, ktoré šetrí čas, no zároveň podporuje zdravie a je dokonca čerstvo pripravené.
- Jarné inšpirácie – ReceptyPikantné pohladenie z Nivy Nátierka Vyskúšajte aj vy novú príchuť jedinečného a originálneho syra Niva pikant. Zabojujte zároveň s nástrahami nepriaznivého počasia zdravým cesnakom. Lahodnú nátierku pripravíte rýchlo a jednoducho! IngrediencieSyr NIVA pikant, 400 gramovTavený syr NIVA, jeden kusMäkký tvaroh, 250 gramovKyslá pochúťková smotana, jeden kusMasloCesnak, štyri strúčky PostupSyr NIVA pikant postrúhajte. Následne pridajte tavený syr, mäkký… Čítať viac: Jarné inšpirácie – Recepty
- Veľkonočná šunka – receptAj vám sa vôňa domácej údenej šunky spája s detskými časmi počas veľkonočného obdobia? Najlepšie chutila tradične doma urobená a vyúdená šunka, ktorú nám neskôr mamy či babičky podávali s vajíčkom, syrovou hrudkou, zeleninou a veľkonočným chlebíkom. Veľkonočná šunka – recept. Pripomeňte si slovenskú tradíciu a pripravte si aj vy svoju domácu šunku. Nech sa páči Veľkonočná šunka – recept.… Čítať viac: Veľkonočná šunka – recept
- Máte malý balkón? Takto z neho spravíte záhradku aj oázu pohodyPremeňte svoj malý balkón na miesto, kde si ráno vypijete kávičku, odtrhnete rajčinu a voňavé bylinky a večer si oddýchnete s vyloženými nohami. Ako na to? Je pravda, že terasa poskytuje oveľa viac možností realizovať sa na poli mestského záhradkárčenia a na veľkom balkóne sa nájde aj dostatok priestoru na posedenie. Nenechajte sa však odradiť rozmermi vášho balkóna! Poďte… Čítať viac: Máte malý balkón? Takto z neho spravíte záhradku aj oázu pohody