O kombinácií sladkého ovocia, karamelovej omáčky s pomarančovou šťavou a krehkého cesta sa vám bude zdať ešte veľmi dlho. Ste pripravený na chuťový zážitok? Nech sa páči, recept na hruškový koláč.


Čas prípravy: 40 minút
Počet porcií: 5 porcií
Budeme potrebovať:
Na korpus:
220 gramov hladkej múky
50 gramov práškového cukru
150 gramov masla
Karamelizované hrušky
3 hrušky
100 gramov cukru
100 gramov pomarančovej šťavy
50 gramov masla
Zálievka
20 gramov škoricového cukru
30 gramov práškového cukru
200 ml smotany
100 gramov bieleho jogurtu
60 g žĺtok
Hruškový koláč – príprava:
1. V mise zmiešame múku so zmäknutým maslom, múčkovým cukrom a soľou.
2. Dôkladne spracujeme ingrediencie do zmesi podobnej mrveničke.
3. Do predom vymazanej formy vysypeme zmes a vtlačíme.
4. Pečieme v rúre na 160 °C cca 10 minút.
5. Hrušky olúpeme a nakrájame na mesiačiky.
6. Z cukru si vytvoríme v kastróliku karamel, do neho vlejeme pomarančovú šťavu.
7. Vložíme hrušky a necháme chvíľu prevariť. Pridáme maslo a ešte premiešame.
8. Hrušky vyskladáme na upečený korpus.
9. Všetky ingrediencie na zálievku spoločne premixujeme. Hotovú zmes vlejeme na pripravený korpus.
10. Vložíme do rúry a pečieme na 160 °C cca 40 minút, pokiaľ zmes neztuhne.
Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR.
Čítajte tiež: Tekvica ako ju (možno) nepoznáte – recept