Tekvicové hranolky – Recept

1
Recept na skvelé tekvicové hranolky.

Jeseň, pani bohatá, prináša okrem farebných listov aj pestrú plejádu potravín, s ktoré nám pomôžu pri chudnutí. V kuchyni vám preto určite nesmie chýbať hlúbová zelenina, ako je kapusta, kel, kaleráb, karfiol či brokolica.

„Hlúbová zelenina je na chudnutie ideálna. Obsahuje veľké množstvo vody a má nízku kalorickú hodnotu, a preto je ideálne zaradiť si tieto plodiny do jedálnička, ak sa snažíme schudnúť,“ vysvetľuje výživová špecialistka Martina Dvořáková z KetoDiet.

Tento typ zeleniny je plný vitamínu C, takže zároveň posilníte aj imunitu. Z hlúbovej zeleniny si ľahko a rýchlo pripravíte polievky, ktoré vás zasýtia a zohrejú. Karfiol a brokolicu môžete variť, restovať či zapekať s mäsom alebo zemiakmi.

Recepty z tekvice.

Kráľovná jesene

Tekvica. Táto oranžová kráska je symbolom jesene, má veľa druhov a rovnako pestré je aj jej využitie. Nemusíte ju len vyrezávať s deťmi, aj v kuchyni má široké uplatnenie.

Tekvica je vhodná na chudnutie hlavne preto, že obsahuje až 90 % vody, vlákninu, minerály a betakarotén.

Semienka sú zas zdrojom zinku a vitamínov.

Príprava tekvice nie je náročná. Okrem slaných jedál je možné ju použiť aj v sladkých, avšak s tými veľmi opatrne v diétnom režime.

Čo si môžete pripraviť z tekvice?

Okrem tradičnej, obľúbenej tekvicovej polievky si môžete pripraviť rizoto či pochutnávať si na semienkach.

Jadierka jednoducho opražte nasucho alebo v malom množstve oleja, dochuťte soľou alebo korením. Hodia sa nielen ako posýpka na polievku, ale aj do rôznych šalátov, či len na také drobné „zobkanie“ počas dňa.

Z tekvice si tiež môžete pripraviť chutné a zdravé hranolky alebo výbornú kašu ako náhradu za zemiakovú.

Recept na skvelé tekvicové hranolky.

Tu je jednoduchý recept na tekvicové hranolky , ktoré sú chutné a zdravé!

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica (napr. hokkaido alebo maslová tekvica)
  • 2 olej olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • (voliteľné) 1/2 čajovej lyžičky kajenského korenia pre pikantnejšiu verziu
  • (voliteľné) čerstvé bylinky, napr. tymian alebo rozmarín

Postup:

  1. Predhriať rúru na 200 °C.
  2. Tekvicu ošúpte (v prípade hokkaido nemusíte), vydlabte vnútro a nakrájajte ju na tenké hranolky.
  3. Pripravte si zmes z olivového oleja, sladkej papriky, cesnakového prášku, a korenia (ak chcete, aj kajenské korenie alebo bylinky).
  4. Tekvicové hranolky pridajte do misy s ochuteným olejom tak, aby boli všetky časti rovnomerne pokryté.
  5. Rozložte hranolky na plech vystlaný papierom na pečenie v jednej vrstve, aby sa piekli rovnomerne.
  6. Pečte v rúre približne 25-30 minút, kým hranolky nezmäknú a nezačnú mať chrumkavé okraje. Počas pečenia ich môžete otočiť, aby sa upiekli rovnomerne.
  7. Po upečení ich nechajte chvíľku sledovať a podávajte ich napríklad s jogurtovým alebo avokádovým dipom.

Dobrá chuť!

Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.