Jablká a hrušky sú jesennými pokladmi našich záhrad. Aj keď sa v našich obchodoch dajú kúpiť celoročne, ich prirodzenú sezónu by sme nemali premárniť. Máme tak najväčšiu šancu kúpiť a konzumovať ovocie s najvyššou výživovou hodnotou a od mnohých drobných pestovateľov často aj chemicky neošetrované.
Jablká sú pokrm krvi prospešný
Jablká odporúčal už známy Sebastian Kneipp ako “pokrm krvi prospešný”. Sú skvelým diétnym pokrmom. Upravujú žalúdočné problémy, obojstranne regulujú stolicu, pri hnačke zastavia, pri zápche uvoľnia.
Sú skvelým zdrojom diétnej vlákniny a spolu s hruškami sú veľmi odporúčané gastroentorológiou.
Aj starobylá indická ajurvéda po stáročia považovala dusené jablká, prípadne aj iné ovocie povarené spolu s korením ako napr. škorica a klinčeky, za pokrm veľmi liečivý pre stav tráviaceho traktu.
Nie náhodou naše babičky tak radi robievali čerstvé kompóty s klinčekmi a škoricou ako zdravú náhradu dezertu.
Čítajte tiež: Čučoriedky – prečo ich milovať?
Jablká znižujú cholesterol
Jablko pozostáva až z 30 % z pektínu, jablčnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a viaže na seba jedovaté látky ako je olovo a ortuť. Soli kyseliny vínnej – vínany – v jablku bránia škodlivej tvorbe fermentov a usadzovaniu baktérií v črevách.
S každými desiatimi gramami vlákniny sa znižuje o 14 % pravdepodobnosť srdcových chorôb. Stredne veľké jablko obsahuje 5 g vlákniny.
Jablká pomáhajú aj proti obezite
Aj napriek tomu, že obsahujú istý podiel cukru. Obézne ženy, ktoré do svojej diéty zahrnuli tri jablká denne, schudli viac ako tie, ktoré jablká nejedli.
Aj diabetici zaznamenali pozitívny vplyv jabĺk, kedy im po jedle menej vyskočila glukóza v krvi, pravdepodobne vďaka obsahu rozpustnej vlákniny.
Iná štúdia zistila, že strava bohatá na ovocie, ako sú hrušky a jablká, pomáha ženám vo veku od 30- 50 rokov chudnúť. Po 12. týždňoch schudli ženy, ktoré jedli hrušky a jablká, priemerne 1,5 kg.
Rovnaká štúdia navyše zistila u žien, ktoré konzumovali tieto dva druhy ovocia, významný pokles krvného cukru a cholesterolu.
Ak chudnete a pri pravidelnej konzumácii jabĺk hneď vyhladnete, je to úplne normále, pretože urýchľujú proces trávenia. Skúste celé jablko rozmixovať s vodou, pridať škoricu.
Takáto kombinácia Vás určite osvieži a zaženie chuť na sladké.
Hruška je prastaré ovocie
ľudia ju jedli pravdepodobne už v dobe kamennej. Jedna stredne veľká hruška má rovnaký obsah vitamínu C a draslíka ako polovica šálky pomarančovej šťavy.
Priemerná hruška obsahuje okolo 4 g vlákniny tvorenej prevažne rozpustnými pektínmi a lignanmi. Je tiež plná účinných rastlinných antioxidantov.
Hrušky sa v dejinách používali na liečbu mnohých zdravotných problémov od porúch zažívania a kŕčov až po znižovanie horúčky.
V dužine a šupke hrušiek sa vitamíny a minerálne látky nachádzajú v zladenej rovnováhe, takže sa môžu v látkovej premene optimálne zužitkovať. To sa týka najmä protihráčov medzi biologicky účinnými látkami, napr. draslíka a sodíka, medi a zinku, vápnika a fosforu.
Tieto vlastnosti robia z hrušiek najlepšiu potravinu pre boj s ťažkými kovmi a jedovatými látkami ako je olovo, ortuť a kadmium alebo konzervačnými prísadami, ktoré vyväzujú, neutralizujú a vylučujú z tela.
Hrušky sú bohaté na kyselinu listovú (pre rast, krvotvorbu, dobrú náladu), draslík (odvodňuje) a vitamín C (imunitný systém).
Hrušky regulujú čreva
Podporujú odstraňovanie odpadových produktov látkovej premeny, zmierňujú tráviace ťažkosti. Naši predkovia však kládli veľký dôraz na to, ako hrušky jesť.
Plody museli byť dokonale zrelé, pretože inak môžu pôsobiť plynatosť a zápchu.
A pokiaľ neboli dokonale zrelé, jedli sa pečené, čo sa odporúča aj v súčasnej dobe, pretože pečené hrušky pôsobia regulačne a prípadné hnačky zastavia.
Hrušky majú samy o sebe vysoký podiel vody, ktorý zabezpečí rýchly prísun uvoľnených živín do čriev. Tým pomáhajú črevá čistiť.
- Dvaja známi kuchári prijali veľkú výzvu v pečení. Tieto recepty musíte vyskúšaťPotrebujete inšpiráciu v kuchyni? Nalaďte sa na sviatočné pečenie s Miškou a Majom, ktorí vám ukážu tradičnejšie aj modernejšie spôsoby prípravy známych receptov. Poznáte trik, vďaka ktorému budú vaše pokrmy vždy perfektné? Stačí, ak budete variť s láskou a kvalitnými koreninami. Obľubujete tradičnejšie jedlá, alebo radi skúšate nové chute? Miška v dueli stavila na klasiku a rozvoňala kuchyňu pečeným kurčaťom na… Čítať viac: Dvaja známi kuchári prijali veľkú výzvu v pečení. Tieto recepty musíte vyskúšať
- Tajomné vianočné zvyky našich predkov. Ochráňte svoj domov a privolajte zázraky pomocou týchto jednoduchých zvykovVianoce nie sú len o darčekoch a svetlách, ale aj o magickej atmosfére a návrate k tradíciám, ktoré majú svoje kúzlo. Skúste tento rok ozvláštniť sviatky niektorým z týchto starých zvykov – nech si dáte pod obrus slamku, pod vankúš klinčeky, alebo privoláte zázrak pomocou jabĺčka. Vianočné zvyky. Možno práve vďaka nim pocítite spojenie s… Čítať viac: Tajomné vianočné zvyky našich predkov. Ochráňte svoj domov a privolajte zázraky pomocou týchto jednoduchých zvykov
- Ako sa v zime starať o pleť? Vyberajte si výživnú textúruAtaky chladu a vlhka, striedané so suchým vzduchom v interiéri môžu spôsobiť neželané podráždenie. Pri dodržiavaní týchto zásad však aj tohtoročnú zimu prežijete bez ujmy. Vyživujte intenzívnejšie V zime býva pokožka veľmi suchá. Neprospievajú jej aj ani náhle zmeny teploty medzi vonkajším a vnútorným prostredím. Vyhnite sa najmä prípravkom s obsahom alkoholu, ktoré pleť ešte viac vysušia. Vhodná je kozmetika… Čítať viac: Ako sa v zime starať o pleť? Vyberajte si výživnú textúru
- Zistite, čo vám osobný ročný cyklus chystá na rok 2025. Aký osud vás čaká?Osobná ročná vibrácia hovorí o energii a výzvach, ktoré nás sprevádzajú počas konkrétneho kalendárneho roka. Každý rok môže mať iný vplyv na náš život, a toto číslo sa vypočíta na základe nášho dátumu narodenia a aktuálneho roka. Viac o tom, ktoré číslo ovplyvňuje váš rok, som písala v článku tu: https://andawell.sk/ktore-cislo-ovplyvnuje-nas-rok/ Výpočet osobnej ročnej vibrácie… Čítať viac: Zistite, čo vám osobný ročný cyklus chystá na rok 2025. Aký osud vás čaká?
- Povedzte si svoje áno! Je čas na sebaláskuPorozumieť si a absolútne si sadnúť v názoroch a postojoch je vzácnosť. Obzvlášť, keď nejde o kamarátstvo, ale o spoluprácu. Jedna taká vznikla medzi Celeste Buckingham a medzinárodnou značkou šperkov YES Jewellery. Šperky sú ako niť, ktorá sa vinie životom každej z nás. Pomáhajú nám vyjadriť emócie, uchovávame si v nich spomienky na vzácne okamihy, pomáhajú nám vyniknúť alebo zapadnúť. Ich… Čítať viac: Povedzte si svoje áno! Je čas na sebalásku